Otkad je izabran za načelnika općine Vir 2005. godine, Kristijan Kapović ne prestaje voditi otvoreni rat protiv bespravne gradnje na svojem otoku, koja ga je, nažalost, snažno obilježila.

Najnovija Kapovićeva akacija odnosi se na pokušaj sprječavanja legalizacije 150 bespravno izgrađenih montažnih objekata, kamp-kućica i baraka diljem Vira, zbog čega je ovog tjedna odlučio podignuti kaznenu prijavu protiv dvojice arhitekata te cijeli slučaj prijaviti Ministarstvu unutarnjih poslova, DORH-u i USKOK-u.

‘Tvrde da je sve po zakonu’

Naime, Kapović je podnio kaznene prijave protiv arhitekta Borisa Mustaća iz zadarske tvrtke “Šimičević dom-projekt” i njegova kolege Zorana Boškića iz tvrtke “Gaudi” iz Požege, te drugih odgovornih osoba zbog, kako tvrdi, krivotvorenja projektne dokumentacije u postupku legalizacije dvaju objekata u vlasništvu Marija Kapovića i Željka Rengela izgrađenih na području šetnice Jadro. Oni su, kaže, evidentne privremene objekte ucrtali u projekt za legalizaciju kao čvrstu gradnju i na to stavili svoj arhitektonski potpis. Prethodno je Kapović o svemu tome u više navrata obavijestio nadležni županijski ured u Zadru, ali tamo je, kaže, dobio odgovor kako oni sve rade po zakonu te da Općina Vir može uložiti žalbu na njihova rješenja o izdanim dozvolama za legalizaciju. – Situacija na terenu u osnovi je takva da se navedeni objekti ne mogu legalizirati, i to sukladno odredbama članka 6. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama – počinje priču Kapović te nastavlja: – U navedenoj zakonskoj odredbi stoji, među ostalim, da se ne mogu legalizirati objekti koji su izgrađeni “kao sklop trajno povezan s tlom (kamp-kućica, kontejner i sl.), odnosno na način i od materijala kojima se ne osigurava dugotrajnost i sigurnost korištenja (baraka i sl.)”, a u ovom se slučaju radi upravo o takvim građevinama, odnosno drvenim kioscima i barakama s nadstrešnicama.  Ovi su objekti, unatoč navedenom, u postupku legalizacije prošli svu proceduru, iako se iz Općine Vir upozoravalo na to da je njihova legalizacija u suprotnosti sa zakonskim odredbama. Osim toga, Općina Vir je već ranije, i to 9. svibnja ove godine, izdala rješenja za uklanjanje navedenih objekata, a o svemu ovome pravodobno su izviješteni županijski Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, te Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.

‘Mi u općini smo šokirani’

No, unatoč dostavljenim obavijestima i upozorenjima, navedeni su se upravni odjeli oglušili te je procedura u postupku legalizacije nastavljena, a Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje izdao je Općini Vir nalog za izračun naknade za zadržavanje objekata u prostoru – kaže Kapović. Ističe kako je Općina Vir od samih početaka podupirala proces legalizacije građevinskih objekta, stambenih i poslovnih, ali se protivi legalizaciji objekata koji se po samom zakonu ne mogu legalizirati, odnosno kamp-kućica, kontejnera, baraka i različitih pokretnih objekata. Štoviše, Općina je sukladno zakonu izdala 150 rješenja za uklanjanje navedenih objekata, a 31 objekt već je uklonjen. – Upravo je zato općinska uprava šokirana postupcima nadležnih tijela, odnosno njihovim nepoštovanjem zakonskih odredbi i stavom da navedeni objekti zadovoljavaju odredbe legalizacije. Uostalom, slika govori više od riječi, a iz njih je jasno da se radi o nadstrešnici s montažnim objektom, a ne o zgradi. Bojimo se da će se i za ostalih 90 objekata koji su u proceduri dogoditi isto, iako smo nadležnim službama na vrijeme dostavili sve dokaze. Jedno vrijeme namjerno nismo htjeli obračunati iznos kazne kako bismo natjerali nadležne na zakonito postupanje, ali opet nismo ništa postigli. Evidentno je da stručne službe nadležnog upravnog odjela nisu obavile posao profesionalno i u skladu sa zakonskim propisima, odnosno da nisu izišle na teren i uvjerile su da objekti koje legaliziraju zapravo nisu objekti koji se mogu legalizirati, iako za svaki izlazak na teren naplaćuju 300 kuna – kaže Kapović. Najavljuje da će Općina Vir iskoristiti sve pravne mogućnosti i uključiti se u upravni spor kojim će se pobijati izdana rješenja za sve predmete koji obrađuju slične objekte jer je očito da se radi o manipulaciji. (Slobodna Dalmacija)