Istražiteljima Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine bivše Jugoslavije u svom iskazu (koji je on osobno inicirao) dr. Jadranko Prlić naveo je da je iskorišten od utemeljitelja, odnosno članova Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg Bosna

Prlić navodi da je njima jasno (članovima predsjedništva HZ HB) od početka kako ne pripadaju istom krugu, „učinili su zaista sve da mi zagorčaju život na ovom mjestu“. Na tužiteljev upit, da iznese imena izuzimajući  Tuđmana i Šuška, već Hrvate iz BiH koji su bili protiv njega i koji su ga iskoristili, odnosno bili protiv njega, onako kako je opisao, Prlić navodi da je to veliki popis ljudi koji i sada pokušavaju sve ono što su učinili uključujući i zločine, prebaciti na privremene organe izvršne vlasti…

Među njima su zasigurno i članovi Predsjedništva Pero Marković, Jozo Marić, Mijo Tokić, Vinko Zorić, Ante Jelavić,  Stanko Sopta i čitav krug iz vojske… To bi zaista bio veliki popis, naveo je Prlić. Na upit o protjerivanju muslimana iz Mostara, tko je bio angažiran u čitavoj toj akciji, Prlić je imenovao Naletilića i posebne  specijalne postrojbe… pojašnjavajući da za tu akciju (postoji vjerojatnost) da nije znao ni načelnik GS HVO Petković. Na poseban upit istražitelja da navede ime osobe, a da nije mrtva koja je odgovorna za protjerivanje, ili već optužena od  Međunarodnog tribunala, suda, Prlić navodi: „Rekao sam Vam danas da ulicama  grada Mostara hoda stotine ubojica, ali takve odluke kada je riječ o… one… njih je provela vojska, ali iza njih mora stajati politika, dakle po pravilu ne može vojska sama donijeti takvu odluku. Vrhovno tijelo HDZ !“.

Ovo je samo mikro presjek iskaza dr. Jadranka Prlića, predsjednika HVO HZ-HB. Iz iskaza se može iščitati da ulicama grada Mostara šeću ubojice, zločinci  koji nisu privedeni pravdi. Njihovu šetnju osigurao je vrh HDZ-a?! Tako bi se moglo iščitati i zaključiti iz iskaza dr. Prlića. Pojašnjavanjem pravosuđa u HZ HB, možemo zaključiti da su to pripadnici stari komunistički struktura, koji su se stavili na raspolaganje vlasti HVO HZ HB, Mati Bobanu i Jadranku Prliću na čelu. Imenovanje svih sudaca su transparentno provedena u Glasniku HZ HB. Jedan broj povjerljivih kadrova bivšega SKJ, UDBA-e, KOS-a, dobiva Uvjerenja o položenom pravosudnom ispitu od HVO HZ HB, i postaju suci ili tužitelji. Naveli smo primjer suda Široki Brijeg iz bilješke Odjela unutarnjih poslova, Ureda nacionalne sigurnosti, agenta I.P, Načelnika centra Mostar,  koji je suradnjom s pravosudnim činovnicima došao do informacija o načinu namještanja polaganja pravosudnih ispita iz struktura bivših komunističkih sudaca koji su bili članovi ispitnog povjerenstva i načinu polaganja „pro forme“ Mile Zeljke i Bore Čuljka…Zauzimanjem pravosudnih pozicija neukih i nekompetentnih kadrova, bila je garancija amnestiranja  ratni zločina, ratnih štete postrojbi JNA, nad Hrvatima BiH. Primopredajni zapisnik Vojnoga suda u Mostaru i Osnovnog suda u Mostaru , predmeta Hrstić-Šimić, zatim preuzimanjem Županijskog suda Široki Brijeg pod okrilje kadrova JNA Sokolove Mreže, Šimić- Rudež, potvrđuju navode teksta (prilog Zapisnik od 31 srpnja 1995 godine ).

Koje su posljedice dragovoljnog iskaza Jadranka Prlića? Pravomoćne presude protiv šestorke, s naglaskom Udruženog zločinačkog poduhvata, za povijest Hrvata. Teza o postojanju pravosudne mafije u Hercegovini, koja je proistekla iz JNA-KOS sustava, Sokolove mreže, potvrđuje navode dr. Jadranka Prlića, kako ulicama šetaju ubojice, koje nisu privedene pravdi, kao i kriminalci koji su pretvorili državna poduzeća, stekli protupravnu korist primjer SOKO, u kojem 6.000 radnika gubi radna mjesta, primjer APRO u kojemu 4.000 radnika gubi posao, primjer Aluminij…, a do danas nisu privedeni pravdi.

Puč i preuzimanje HDZ-a BiH, 1998. godine odmicanje od Zagreba i Tuđmana bio je projekat upravo tih koje dr. Prlić poimenično nabraja u svom iskazu. Analizom iskaza optuženih i osuđenih, za ratne zločine u BiH, kao i njihovih svjedoka sa sigurnošću možemo napraviti raščlambu zašto je došlo do Puča na V. Saboru HDZ BiH 1998. godine, motiv i struktura- pojedinaca koje je pobrojao Jadranko Prlić.

Uvod u Puč protiv Tuđmana i HDZ-Zagreba datira imenovanjem kapetana I. Klase JNA, kasnije generala HVO-a Ante Jelavića za ministra obrane Federacije BiH, u režiji vodstva HDZ BiH. Dana 28. veljače 1997. godine ministar obrane Ante  Jelavić izdaje Zapovijed Ur.br.01-112/97, Zapovjednicima zbornih područja, Pod stožernih postrojbi, Uprava i Ustanova Zbora HVO-a, kojom su dužni u zoni svoje odgovornosti prikupiti i sistematizirati svu dostupnu arhivsku građu iz domovinskog rata, a prioritet je razdoblje od  travnja 1992. do siječnja 1994. godine. Prikupljenu građu žurno je trebalo dostaviti u prostorije HVO u Mostaru, najkasnije do 15. ožujka 1997. godine. Istu zapovjied ministar obrane Jelavić ponovio je 4. ožujka 1997. godine. Bila je to planirana priprema Vojnoga Puča za V. Sabor HDZ BiH. Prikrivanje individualnih zločina – pojedinaca, za posljedicu ima donošenje pravomoćne presude Udruženog zločinačkog poduhvata šestorki HVO-a. Preuzimanje HDZ BiH, odmicanjem od Zagreba, preuzela se i odgovornost za vođenje hrvatskoga naroda u političkom i gospodarskom smislu. Na čelu HDZ-a BiH dolaze jugoslavenski nacionalisti, koji zauzimaju pozicije u svim strateškim institucijama Hrvata BiH. Planski se procesuiraju časnici HVO-a, koji su dali najveći doprinos u obrani od Velikosrpske agresije, a u sustav – institucije Hrvata se ubacuju bivši oficiri JNA. Jugoslavenski nacionalisti sustavno, planski rade svoju mrežu, po naputku i uz pomoć struktura kojima su služili, i koje su ih školovale. Preuzimanjem arhive Zbornih područja HVO-a, Ministarstva obrane, Gradova i Općina,Vojnih i Okružnih sudova, pokušava se raditi nova povijest, u kojoj su oficiri JNA-TO-SDB, organizatori otpora od Velikosrpske agresije, u kojima su istinski branitelji, časnici i dočasnici, selektivno po njihovim šprancama ratni zločinci. Antu Jelavića na čelu HDZ BiH mijenja Dragan Čović. Kontinuitet vlasti Jugoslavenskih nacionalista, omogućio im je da provuku tezu kako se hrvatsko vodstvo iz Zagreba, na čelu s dr. Franjo Tuđman odreklo Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Pozicije predsjednika hrvatskih stranaka preuzeli su oficiri JNA, prisjetimo se kapetana I. Klase Ante Jelavića, Hercegovačke banke, Hercegovina Holdinga…Miroslava Prce, Ivice Rajića…Hrvatske Samouprave, raspuštanje HVO-a, točnije 10 000 djelatnih vojnih osoba na ulici. Upad oficira JNA-HVO, suradnika i djelatnika bivših komunističkih službi  Ivice Primorca, Željka Šiljega i dr., na ispostavu sigurnosne službe RH u Mostaru!? Predsjednik jedne od stranaka u BiH, postaje i Živko Budimir, srednjoškolac JNA s Ortiješa- elektrotehničar mlaznih aviona Jastreb i Galeb.(NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime