HVO Sektor logistike – SLOB, dana 1.svibnja 1993. godine, traži i dobiva dozvolu za nesmetan prolaz od GS HVO, Materijalno tehničkih sredstava za potrebe II. Korpusa Armije Bosne i Hercegovine, u prilogu molimo pročitajte specifikaciju oružja i oruđa

AK-47 kom.200, Lanser RPG- 7, kom 30, metaka 7,62 x39 komada 600.000….! Skreće se pozornost na relaciji Grude-Prozor-…Vitez, u prijevozu su kamioni reg oznaka VI -420-66…,u pratnji konvoja su gospoda s vozilima ; Zmajlović Adnan, Malan Anđelko, Delibegović Edin, vozač Bežlagić sa suvozačem Imžirević, Joldić, vozač Tabekerović Karun…imaju nesmetan prolaz u svim graničnim kontrolama – punktovima, u potpisu fakture i naputka Pomoćnik načelnika GS HVO za logistiku, pukovnik Ante Jelavić ( u privitku originalni dopis-faktura) .

HVO OZ Srednja Bosna IZM Vitez, dana  23.travnja 1993. godine, u 12:30 sati, ur.br. 08-4-521/93,  Izvješće Odjelu obrane Mostar, svim zapovjednicima  za IPD OZ SB… U KP Domu Zenica, točnije u ratnom logoru trenutno se nalazi više od pet stotina pripadnika HVO-a koji su u nedjelju navečer u čajdrešu položili (predali) oružje kako bi se spriječio pokolj domaćeg stanovništva i više tisuća izbjeglica iz drugih dijelova zeničke općine. Zarobljen je također i veći broj civila, prva tri dana postupak prema zarobljenicima bio je prilično korektan, spavaju na podu po 70 ljudi na nekih 40 m2, hrana je doslovno nikakva, radi nehigijenskih uvjeta prijeti nastanak zaraze… Odjel za informiranje HVO Travnik (originalni dokument u privitku feljtona).

Iz ova dva dokumenta iščitavamo da je GS HVO, po zapovjedi pukovnika Ante Jelavića  dana 1. svibnja 1993. godine dostavio MTS-naoružanje II Korpusu Armije BiH,upravo one armije koja je razoružala i zarobila cijelu brigadu HVO Zenica, po dopisu od 23. travnja 1993. god.

Gore navedeni primjer je samo jedan od tisuću primjera u kojima oficiri bivše JNA, u najžešćim ratnim sukobima trguju s materijalno tehničkim sredstvima, transferiraju oružje u zamjenu za milijune maraka- dolara, koji završavaju na njihovim računima . Nakon rata isti ti oficiri JNA-HVO-Armije BiH,VRS, temeljem Mirovnog sporazuma Daytona, preuzimaju poluge vlasti u nacionalnim strankama, koruptivnim metodama. Pukovnici postaju generali, s enormnom količinom novaca koja im jamči besprijekornu vladavinu. Preuzimajući vlast nakon V. Sabora HDZ-a, kapetan I. Klase JNA-pukovnik – general HV-HVO Ante Jelavić uz pomoć mreže JNA- HVO, korumpiranih predstavnika HDZ, postaje opjevani lider Hrvata Bosne i Hercegovine.

Mreža JNA-KOS-a, Vazduhoplovne industrije Soko Mostar, kasnije namjenske industrije ZI Soko Mostar, podržavaju projekte utemeljenja Hercegovačke banke, Hercegovina osiguranja, Hercegovina holdinga… kompletne infrastrukture koja im je osiguravala neograničenu političku, vojnu i sudbenu vlast. Upravne i nadzorne odbore tih poduzeća dobivaju samo provjereni kadrovi Puča s V. Sabora HDZ BiH. Odmicanjem HDZ BiH od Zagreba i dr. Franje Tuđmana, strukturi JNA, uz asistenciju Beograda-Banja Luke, otvoren je međunarodni obzor neograničenih kriminalnih aktivnosti. Oficiri JNA, involvirani u institucije Hrvata, vraćaju se u okrilje politike novozamišljene Jugoslavije, koju im je u to vrijeme preko diplomatskog kora BiH ponudila Soroševa administracija.

Privatizacija državnih poduzeća od 1998. godine postaje prioritet, uz formu braniteljskih certifikata. Sokolova pravosudna mreža osmišljava model, koji se i realizira, provedbom svih akata poduzeća kod nadležnih sudova, bolje reći korumpiranih sudaca iz bivšega sustava Jugoslavije. Danas za posljedicu pretvorbeno privatizacijskog modela imamo nestanak svih državnih poduzeća iz registra sudova na prostoru Herceg Bosne, gubitak na tisuće radnih mjesta,nestanak imovine iz tih privatiziranih poduzeća. Model pljačke državne imovine u Mostaru osmislila je Sokolova mreža, na čelu s Draganom Čovićem. Svi sudionici pljačke poduzeća, kao fizičke osobe, ovisno o visini vrijednosti opljačkane imovine , dobivali bi veće-moćnije  pozicije, ovisno o željama aktera. Tako za primjer imamo Jelku Miličević koja je rođena  10. 09. 1960. godine u Đakovu, Republika Hrvatska. Ekonomsku školu u Mostaru završila 1979. godine, te diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Mostaru .Od 1996. do 2011. godine Jelka je stekla više certifikata: revizora i računovođe, za izradu analize, poslovnih planova, ocjene i investicijskih programa i restrukturiranja gospodarskih subjekata, za ovlaštenog internog revizora specijalista za područje banaka i ostale financijske institucije. Posebnu diplomu za financijsku muljažu  je stekla u SOKO-lu i to na temu „kako ukrasti novac“. Od 1984. do danas obnašala je više bitnih dužnosti, između ostalih, bila je istraživač I, II i voditelj projektnog tima u SOKO Vazduhoplovnoj industriji d.d. Mostar, rukovoditeljica računovodstva i financija u JAS d.o.o. Mostar, suradnica Ekspertnog tima za privatizaciju Vlade Federacije BiH (1996.-1997.), direktorica Soko Financije d.o.o. Mostar, direktorica interne revizije u Hrvatskim poštama d.d. Mostar, članica Upravnog odbora Agencije za bankarstvo Federacije BiH i predsjednica Odbora za reviziju u “Aluminiju” d.d. Mostar. Protiv Jelke Miličević „pro forme“ podnesena je kaznena prijava mostarskom županijskom tužiteljstvu, koje naknadno nečinjenjem legalizira privatizacijsku pljačku. Gospođa Miličević bila je „osumnjičena“ za zlouporabu službenog položaja u Sokolu u kojem je radila od 1988. godine.

U izvješću financijske policije stoji kako je Miličević, kao predsjednica Komisije za popis imovine Sokola, između ostalih, ovoj tvrtki nanijela štetu od 770 tisuća maraka (stvarna šteta je u milijunima maraka). Komisija pod njenim ravnanjem procjenjivala je vrijednosti objekata u privatizaciji, ali nije sačinila zapisnik niti prezentirala kriterije na temelju kojih su procjenjivali vrijednost. Činjenica je da danas nema Vazduhoplovne industrije Soko Mostar, društveno vlasništvo je postalo privatno, 6 000 (šest tisuća) radnika Mostara je ostalo bez posla, Jelka Miličević je postala ministrica financija Vlade Fereracije BiH, a Dragan Čović je postao nezamjenjivi predsjednik Hrvatskog Narodnog Sabora. Nakon Dragana Čovića i Jelke Miličević u Sokolovoj kriminalnoj hobotnici spominje se i izvjesni Branko Kolobarić, zamjenik generalnog revizora, Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, diplomirani je ekonomista  s dugogodišnjim radnim iskustvom, koje je stekao dok je radio u SOKO-lu za vrijeme Jugoslavije.(NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime