U drevnom mjestu koje povezuje Cres i Lošinj, u utorak, 18. srpnja, započinju 48. Osorske glazbene večeri, festival klasične glazbe koji tradicionalno ugošćuje značajna imena iz svijeta glazbe

U renesansnoj osorskoj crkvi nastupit će Festivalski oktet violončela pod vodstvom Monike Leskovar, uz mladu sopranisticu Dariju Auguštan. Program, s djelima Rheinbergera, Sollime, Villa-Lobosa, i suvremenih hrvatskih autora, pokazat će svu raskoš violončela i odati počast ostavštini slavnog profesora Valtera Dešpalja, koji nas je napustio ove godine. Festivalski oktet violončela, uz Moniku Leskovar, čine Hannah Eichberg, Karmen Pečar, Alja Mandič, Smiljan Mrčela, Jasen Chelfi, Eldar Saparayev i Gal Faganel.

Osorske glazbene večeri nastavljaju njegovati osnovnu premisu – poticanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva, što najbolje pokazuju čak dvije praizvedbe na koncertu otvaranja: Srećko Bradić skladao je „Olovnu suzu“ za oktet violončela, a Dubravko Palanović uglazbio je stihove Josipa Pupačića u kompoziciji „Tvoja duša šuti i govori“ koju će uz čeliste otpjevati Darija Auguštan. Novi ravnatelj festivala, Marin Kaporelo, ističe da osorsku publiku „očekuju nastupi vrhunskih domaćih i stranih solista i ansambala, 15 koncerta, 4 praizvedbe suvremenih hrvatskih skladatelja i 5 dodatna programa kao nova forma festivala.“ Dodaje da će se obilježiti važne obljetnice, Blagoje Berse, Dore Pejačević, Ljube Stipišića Delmate, ali i živućih skladatelja, Berislava Šipuša i Frane Paraća.

Nakon otvaranja, festival se nastavlja u četvrtak, 20. srpnja, nastupom glasovitog ansambla iz Verone, Accademia Strumentala Italiana i komedijanta Lorenza Basotta, koji će izvesti program renesansne glazbe posvećen commediji dell’arte.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime