Što radi Harry Hole u 13. romanu koji izlazi ove godine; zašto piše knjigu o penjanju i na koje filmove plače? Bila su to neka od pitanja na koja je sinoć odgovarao Jo Nesbo više od dva sata u prepunom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika

Više od 500 štovatelja upijalo je sinoć riječi zanimljivog i duhovitog Norvežanina. Jo Nesbo, jedan od najvećih pisaca današnjice u Hrvatskoj je već u trećem književnom posjetu, a od toga drugi put u Splitu. Uz nekoliko privatnih posjeta to je već solidna zbirka dokaza kako Jo Nesbo definitivno voli Hrvatsku i ovdašnju publiku. A publika još više voli njega. Pitali su ga da barem malo odškrine vrata u novi roman o legendarnom detektivu. Autor planetarno popularnih krimića nije bio škrtica – otkrio je kako Harry Hole postaje beskućnik, razbojnik i ljubavnik dami od 70 godina! Sve se to odvija u Los Angelesu i susjedstvu također legendarnog Franka Zappe.

Jo Nesbo je čitateljima sinoć najavio i kako piše još jednu knjigu – o penjanju. Želi otkriti zašto se ljudi penju, zašto im je bitno doći na vrh stijene. No priznaje kako mu se odgovor još nije ukazao i kako mu se nada do kraja pisanja. Ispričat će u knjizi priče značajnih penjača, a i sam je vrlo iskusan u slobodnom penjanju. Upravo se jučer okušao u tomu u Omišu, društvo su mu radili omiljeni HGSS-ovci s kojima je već prijatelj. Od novosti valja još napomenuti kako Jo – kao ljubitelj filma i serija – i sad radi na nekoliko projekta, no nije otkrivao na kojima.

S obzirom na to da je Rusija susjed Norveškoj, čitatelji su željeli čuti njegov stav o ratu u Ukrajini. Norvežanin se prisjetio svog služenja vojnog roka od čak dvije godine tijekom 70-tih, a jedan dio proveo je i na granici s Rusijom. Kaže kako ga ova priča vraća u hladnoratovska vremena i tadašnje prijetnje nuklearnim oružjem, koje su Norvežanima ostale u mrskom sjećanju. Uvijek je tu prisutan taj veliki ruski medvjed koji nije niti malo ugodan. Za Putina se, kaže, mislilo kako je moderni lider koji će povesti Rusiju u dobrom smjeru, no sad se više ne može predvidjeti razvoj događanja. Jo Nesbo tu želi naglasiti i sljedeće: u poslovnim školama nas uče kako je pozadina rata uvijek ekonomska, no iznimno veliku ulogu u ratu igraju i ambicije i osobnost lidera. A to je, smatra Nesbo, tužno i zastrašujuće.

Prisjetio se i negdašnje Jugoslavije, po kojoj je putovao kao mladić, i podsjetio na ratni vihor koji se brzo rasplamsao. Slično kao u Ukrajini. Nesbo to koristi da podsjeti kako neke velike vrijednosti poput mira i slobode ne smijemo uzimati zdravo za gotovo. Zlo se može dogoditi uvijek i svugdje, a to je glavna tema i u Nesbovoj posljednjoj distopijskoj zbirci priča „Otok štakora i druge priče“. Govoreći o drugom lanjskom novom naslovu „Stručnjak za ljubomoru“ otkrio je kako mu inspiracija mogu biti i smetlari koje gleda i prisluškuje sa svoga prozora, a u svom popriličnom emotivnom razotkrivanju pred Splićanima priznao je i zašto toliko piše. Strah zbog mogućeg pada aviona nad Londonom (prije nešto godina) probudio je misao: A imam tako dobru ideju za roman!

Život je kratak. Stvari koje želiš napraviti ne možeš odgađati!“ – poručio je Jo. Otkrio je još kako voli čitatelje, ali mrzi kontakt s njima. Ne želi da ga korumpiraju i ulaze mu u podsvijest,  iskreno je priznao. Stoga nikome ne dopušta da utječe na njegov mračan i težak stil, čak niti rođenoj kćeri. Ovaj vrsni pripovjedač otkrio je i da plače na filmove. Ali one loše! Jer ga uhvate nespremna… Splitska publika često je pljeskom nagradila ovakav otvoren i prijateljski nastup.

Mjesta za splitsku i zagrebačku promociju smo popunili u rekordnom roku. Veseli nas takav interes za promocijama i knjigama“, poručila je Vlatka Hercigonja, glavna urednica izdavačke kuće Fokus koja mu objavljuje knjige i redovno organizira susrete s čitateljima. Sutra je Jo u Zagrebu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime