Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović ubacivanjem nekoliko paketa započeo je spaljivanje oduzete droge

U tvornici Našicecement u Našicama, danas, 9. srpnja, u 11 sati, započelo je četrnaesto po redu spaljivanje droge zaplijenjene i oduzete u nizu provedenih kriminalističkih istraživanja u Republici Hrvatskoj


Spaljivanju su prisustvovali ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, dr. sc. Davor Božinović, državna tajnica za europske i međunarodne poslove Ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras, zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić, načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, zamjenik načelnika PU osječko-baranjske Darijo Premec, predsjednik Uprave Nexe grupe d.d. Ivan Ergović te ostali uzvanici.

U Našicama će biti spaljeno ukupno četiri tone droge iz 41 877 predmeta pakirane u 2038 vreća i kutija. Radi se o 76,23 kilograma heroina, 478,19 kilograma kokaina, 3302,83 kilograma marihuane i hašiša, 23,60 kilograma MDMA i derivata, 49,64 kilograma amfetamina, 1530 komada LSD (markice), 1,50 kilograma nove droge, 292 539 komada, 5,94 kilograma i 9,94 litara tvorničkih tableta i pripravaka.

Vrijednost uništene droge na krajnjem tržištu (kao da je sve završilo u uličnoj prodaji) iznosila bi 294.614.000,00 kuna, a u prodaji „na veliko“ 177.330.000,00 kuna.

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić, u kratkom obraćanju prisutnima napomenula je da je ovo spaljivanje najveće do sada po broju predmeta, a po njenoj količini spada u prve tri najveće količine droge uništene u pogonu Našicecementa. Naglasila je i da je, uključujući ovo spaljivanje, ukupno tijekom godina uništeno 22 tone droge. Istaknula je i da Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kontinuirano aktivno pridonosi rasvjetljavanju djela iz područja kriminaliteta droga, razvijajući i usavršavajući nove metode vještačenja vezano uz proizvodnju i profiliranje opojnih droga, a značajan iskorak u vještačenjima droge napravljen je nabavom različitih analitičkih instrumenata, razvijanjem i uvođenjem u svakodnevni rad novih metoda, u okviru  projekta: „Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova u borbi protiv krijumčarenja i zlouporabe droga“.

Droga je uništena na temperaturi od 1 400 stupnjeva Celzijevih, a proces spaljivanja obavljen je uz nadzor predsjednice i članova Povjerenstva za uništavanje oduzetih droga Vlade Republike Hrvatske.

U izjavi za medije Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, dr. sc. Davor Božinović istaknuo je da je kriminalitet droga, s obzirom na svoju globalnu komponentu, jedna od najvećih prijetnji sigurnosti, a Ministarstvu unutarnjih poslova i hrvatskoj policiji pripada vrlo značajno i nezaobilazno mjesto u nacionalnoj borbi protiv ovisnosti o drogama i njenom suzbijanju. „Zapljene i oduzimanje droga, odnosno, s tim u vezi provedena kriminalistička istraživanja i kazneni postupci, primjer su dobro uhodane i kvalitetne međuresorne suradnje, gdje su nužne koordinirane aktivnosti policije, carine, državnog odvjetništva i sudova.“ nastavio je ministar Božinović. Napomenuo je i kako hrvatska policija ima razvijenu suradnju s regionalnim, europskim i ostalim svjetskim policijama i agencijama za borbu protiv droga te da je jedan od vidova naše borbe protiv zlouporabe droge u širem smislu upravo i trajno uništavanje droge zaplijenjene i oduzete u kriminalističkim istraživanjima.

Ministar Božinović istaknuo je da je ovoj većoj količini uništene droge doprinijelo i ovogodišnje donošenje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kojim je znatno skraćen rok obveznog čuvanja droge s dosadašnje tri godine na  godinu dana, čime je omogućeno uništavanje značajnijih količina droge koje se nakon oduzimanja i vještačenja skladište i čuvaju u prostorima Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

„Danas se ovdje spaljuje četiri tone droge iz 41 877 predmeta, a 2018. godine smo imali gotovo istu količinu droge, ali iz daleko manjeg broja predmeta (1045)“ rekao je ministar Božinović i nastavio da: „Danas uništena droga u najvećem se dijelu odnosi na drogu zaplijenjenu u razdoblju od 2013. – 2017. godine i to u sklopu počinjenja kaznenih djela povezanih s krijumčarenjem droge tzv. Balkanskom rutom, pri čemu se Hrvatska koristi kao tranzitna zemlja, prvenstveno kada je riječ o zapljenama marihuane.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime