Nakon stupanja na snagu novog Pravilnika o dodjeli studentskih stipendija, danas je objavljen i natječaj za 34 studentske stipendije i to u 5 kategorija: uz dosadašnje 4 od ove godine uvedena je i posebna kategorija stipendije od posebnog značaja za Grad Makarsku. Cilj donošenja novog Pravilnika  je nagrađivanje izvrsnosti  i stvaranje okvira da Makarska postane grad u kojem će studenti lakše pronaći zaposlenje i vraćati se nakon studija

Ključne novine su da se od ove godine na natječaj imaju pravo javiti i studenti koji studiraju u Europskoj uniji te da se uz stipendije za uspješne studente, stipendije iz socijalne skrbi, umjetničke stipendije i stipendije za deficitarna zanimanja uvodi i nova kategorija – stipendija od posebnog značaja za Grad Makarsku za koju će se uz studente iz RH i drugih zemalja Europske unije, moći prijaviti i studenti koji studiraju na području Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Iznosi stipendija povećani su u dvije kategorije( stipendije iz socijalne skrbi i za uspješne studente), a cilj je sve studente, bez obzira zadovoljavaju li i druge kategorije, potaknuti na izvrsnost odnosno na bolji prosjek ocjena.

Prema novom pravilniku, studenti bi se po završetku studija trebali prijaviti na Zavod za zapošljavanje i u razdoblju od 6 mjeseci se javljati na sve natječaje u kojima se traži njihova stručna sprema. Ukoliko pronađu zaposlenje, imaju obvezu na području grada Makarske raditi u stečenom zvanju jednako dugo koliko su primali stipendiju Grada Makarske. Ukoliko se ne uspiju zaposliti na području grada Makarske u roku od 6 mjeseci, njihova obveza prestaje. Na taj način Grad Makarska prvi put potiče i povratak studenata u svoj grad u slučaju da postoje slobodna radna mjesta za koja se traži njihova struka. To je veliki zaokret u odnosu na dosadašnju praksu budući su veze studenata i Grada uglavnom završavale prestankom isplate zadnje rate stipendije.

Među ostalim, važnije novine u novom pravilniku su i da pravo na socijalnu stipendiju sada mogu ostvariti i osobe s invaliditetom, ne samo oni slabijeg imovinskog stanja kao i dodatni bodovi koje studenti u svim kategorijama mogu dobiti za studiranje na drugom studiju te za volontiranje.

Ove godine procedura prijave je pojednostavljena na način da se svaki student s jednom prijavom može javiti za više kategorija za koje udovoljava uvjete. Natječaj za dodjelu stipendija od danas je dostupan na Internet stranici Grada Makarske, a rok za prijavu je 15 dana.

Novi Pravilnik o dodjeli studentskih stipendija samo je jedan u nizu koraka koje Gradska uprava poduzima kako bi Makarska, sa dodatnim ulaganjima u obrazovanje i drugačijim odnosom prema mladima, uistinu poslala grad mladih i grad u kojem se znanje vrednuje. (Grad Makarska)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime