Štandarac na Kačićevu trgu s kojega se vihori državna zastava, nakon pet godina ponovo je tema u Makarskoj: s njega je prebrisan dio uklesanog teksta značajnih povijesnih datuma radi izmjene navoda za 1944. godinu.

Tamo gdje je uz tu godinu stajalo “Makarska porušena bombardiranjem“ uklesano je “Makarska oslobođena od fašizma“. Bombardiranje je dala uklesati HDZ-ova vlast, a oslobođenje od fašizma aktualna SDP-ova. Prije pet godina prijepor se također preko medija kao i u Gradskom vijeću vodio zbog mletačkog štandarca s mletačkim grbom, koji je tada vladajući HDZ maknuo s Kačićeva trga na predio Žbare. Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a 2009. godine Zvonimir Galić predložio je da se umjesto mletačkog štandarca dade izraditi novi, primjereniji hrvatskoj zastavi, s hrvatskim, a ne mletačkim grobom. Prijedlog je HDZ-ova većina izglasala i naručilo se kameno postolje za jarbol vrijedno 100 tisuća kuna. Oporbeni SDP se protivio.

Ako mogu Turci…

U kamenu se tada dalo isklesati šest značajnih povijesnih datuma, u čast prvog spomena grada, pomorske bitke pred Makarskom (danas slavljenog Dana HRM-a), dana početka službene uporabe hrvatskog jezika, datuma bombardiranja 1944. g. i dana referendumskog opredjeljenja za samostalnu Hrvatsku. Savez antifašista je i tada stavio primjedbu i zahtijevao da se navede 1944. g kao godina oslobođenja od fašizma. – Čitava Dalmacija je te godine oslobođena, a ove godine proslavljamo 70. obljetnicu. HDZ nije poslušao. Sada je greška ispravljena. Ako je grad oslobođen od Turaka, kako stoji u tekstu, onda je i od fašizma. Ispravak je od gradonačelnika Tončija Bilića tražilo Predsjedništvo SAB-a Makarskog primorja, što je on i učinio – rekao je predsjednik SAB-a Tonči Pivac. Gradonačelnik Bilić je objašnjenje izmjene teksta prepustio dogradonačelniku Miroslavu Družijaniću. – Gradonačelnik je dao prepraviti tekst na štandarcu jer 21. listopada 1944. godine Makarska je oslobođena od fašista i nacista, istjerani su Talijani i Nijemci. Ostali povijesni navodi su prihvatljivi i ponovo su uklesani, ali kao glavni događaj za 1944. godine ne može biti bombardiranje, već oslobođenje. Bombardiranjem se sugerira da su nam Englezi bili neprijatelji u 2. svjetskom ratu, a ne saveznici. Htjeli smo samo ispraviti povijesnu nepravdu i u tome nema ništa sporno. Potaknuli su nas na to predstavnici SAB-a upravo zbog okrugle obljetnice. Jer, ako se navodi da je 1683. godine Makarska oslobođena od Turaka, onda se mora navesti i oslobađanje od fašizma – pojašnjava Družijanić.

Još jedna ploča

Zvonimir Galić smatra da se problem mogao riješiti drugom pločom o oslobođenju grada i da nije bilo potrebe ispravljati napisane navode. – Ploča o oslobođenju Makarske od fašizma je dobar prijedlog i proslijedit ću ga gradonačelniku kao razumnu ideju. O ploči bi i SAB mogao razmisliti da ga zajedno s gradom do listopada realiziramo – dodaje Družijanić. – Makarska je bombardirana u više navrata, kao i druga mjesta. Ne može biti sukoba u gradu zbog ispravka greške, jer je najvažnije da je Makarska oslobođena od fašizma. Ne zaboravljamo pritom na nemile događaje likvidacija bez presuda na dan oslobođenja, odnosno ulaska partizana u Makarsku. Sve zločine treba procesuirati, a zločince kazniti. Ali povijesna godina oslobođenja od fašizma nema veze sa zločinima. To je druga priča – reći će Tonći Pivac.

’Sve im smeta’

Dolaskom na vlast SDP je najprije maknuo sliku prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i križ, onda su ukinuli sviranje himne na početku sjednice Gradskog vijeća, a sada friziraju spomenike. Tko im je smetao da stave svoj spomenik – rekao je Marko Ožić Bebek, bivši gradonačelnik (HDZ). (Slobodna Dalmacija)