Supružnici Darko i Igris Smrkinić već dugi niz godina neometano posluju i zarađuju novac, na poslovima koje teško da bi i oni sami znali definirati.

Riječ je o nekakvim „konzultantskim uslugama“, koje obavljaju za tvrtke u vlasništvu Grada Zadra, a najčešće se radi o uslugama za koje ispostavljaju račune do 70.000 kuna godišnje, te se tako izigrava Zakon o javnoj nabavi.

Izigravanje zakona

Detaljnije o tome je govorio gradski vijećnik Joso Knez, na jednoj od sjednica Gradskog vijeća, kada je, podsjetimo, kao loš primjer istaknuo gradsku tvrtku Vodovod. Međutim, Vodovod nije jedina tvrtka s kojom Smrkinići posluju na ovakav način, slične „poslovne aranžmane“ dogovorili su i s ostalim gradskim tvrtkama, a uz to se neometano bave reklamiranjem koje bi malo kome drugome pošlo za rukom. Kao što su to prije tri godine za Regional ispričali Jure Zekanović, tadašnji pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Zadra, i njegov referent za reklame Mladen Dušević, Smrkinići su protuzakonito, bez ikakvih suglasnosti, postavili metalne konstrukcije i reklamne panoe pored rotora, u blizini Opće bolnice Zadar.

Ignoriranje komunalnih redara

Tamo se godinama nalazilo šest velikih jumbo plakata, a svakoj od tvrtki koja se reklamira naplaćivali su oko 350 eura mjesečno. Radi se o ukupnoj zaradi od oko 15.000 kuna mjesečno, a ti reklamni panoi tamo se nalaze godinama. Koliku zaradu su na ovaj način zgrnuli, teško je i izračunati, ali radi se o minimalno 200.000 kuna godišnje. O tome kako su mogli realizirati ovakav posao i zarađivati mimo suglasnosti Grada, za Regional je u srpnju 2011. godine pojasnio Jure Zekanović. «Darko i Igris Smrkinić postavili su bez odobrenja Grada Zadra reklamne panoe na površinu u blizini rotora. Komunalni redari izdali su im zabranu postavljanja, međutim, oni se na to nisu obazirali, napravili su metalne konstrukcije na kojima su reklame raznih tvrtki, a Gradu Zadru su u međuvremenu poslali zahtjev za postavljanjem panoa. Dali smo im rok od osam dana da dostave potrebnu dokumentaciju, međutim, to nisu učinili.“ – kazali su nam Zekanović i Dušević dodajući kako će im biti izdano rješenje o uklanjanju metalnih konstrukcija koje su tamo postavili, te kazna od 10.000 kuna tvrtki RMC, i još 2.000 kuna direktoru Darku Smrkiniću. To je bila maksimalna kazna, a veću kaznu im nisu mogli odrediti bez obzira što su oni zaradili višestruko veće iznose. Bez obzira na sve, reklamni panoi su tamo ostali, reklame su se i dalje izmjenjivale proteklih godina, a od nadležnih u Gradskoj upravi nismo uspjeli dobiti podatke o tome što je od 2011. godine do danas poduzeto.

GRADSKI VIJEĆNIK UPOZORAVAO JAVNOST I NADLEŽNE

JOSO KNEZ: Rukovodstvo Vodovoda daruje tvrtki RMC svake godine do 70.000 kuna!

O poslovanju gradske tvrtke Vodovod bilo je govora na aktualnom satu jedne od sjednica Gradskog vijeća.
Joso Knez, vijećnik HSLS-a,  i nekadašnji zamjenik direktora zadarskog Vodovoda, iznio je podatak kako se u Vodovodu izigrava Zakon o javnoj nabavi, zbog čega je to trgovačko društvo oštećeno za tisuće, pa i milijune kuna. „Godinama Vodovod tvrtki “Ross Media Consulting” doznačava iznos do 70 tisuća kuna. Ne znam čime se oni bave, neki kažu da se bave prodavanjem magle ili paučine. Evo jedan primjer, dođu djeca u posjet Vodovodu, gdje im inženjeri objasne postupke kako voda dolazi iz rijeke do slavine. Potom se Vodovodu isporuči račun od oko 10-ak tisuća kuna po pojedinom posjetu i tako godišnje do 70.000 kuna. Time zakon nije izigran jer se nije morao provoditi postupak javne nabave ako se isplaćuje iznos do 70.000 kuna, međutim krše se drugi zakoni.“ – kazao je Knez. (Zadarski Regional)