Ponukan brojnim događanjima u makarskoj Gradskoj upravi, naš čitatelj Zdenko Lučić poslao nam je pismo kojeg objavljujemo u cijelosti.

“Povijesno gledano dana 06.ožujka 2002.godine MUP RH izdao je priopćenje i 13.srpnja 2002.godine Grad Makarska Gradsko vijeće zaprimilo je dopis Ministarstva Unutarnjih poslova Republike Hrvatske,br.511-12-01-9468/02 S.M. u kojem stoji; Zaprimili smo Vaš dopis gore spomenutog broja i datuma u kojem postavljate pitanje vijećnika gospodina Zdenka Lučića o sudbini novčanih sredstava u iznosu od 22.000.000,00 kuna poduzeća Osejava d.d. iz Makarske koja su bila namijenjena izgradnji hotela i lukobrana na predjelu  Osejava u Makarskoj.
Izvještavamo Vas da je Odjel gospodarskog kriminaliteta ove Policijske uprave proveo sveobuhvatnu kriminalističku obradu poslovanja poduzeća Osejava d.d.iz Makarske,što je rezultiralo podnošenjem odgovarajuće kaznene prijave u formi posebnog izvješća Općinskom državnom odvjetniku u Makarskoj dana 01.03.2002.godine pod brojem 511-12-12-29-03-KU-57/02 protiv više odgovornih osoba. Upućujemo vas da se za sve eventualne detalje koje su u vezi sa poslovanjem poduzeća Osejava obratite državnom odvjetniku iz Makarske,pozivom na spomenuti broj; u potpisu Načelnik Policijske uprave Splitsko dalmatinske Serđan Guštin.  Mediji su objavili nalaz s mišljenjem sudskog vještaka Srđana Kovačevića iz kojega je razvidno gdje su novci završili. DORH u Makarskoj nije mogao pronaći optužnicu u ovoj predmetnoj stvari!!!, a o čemu je izvijestio novinar Slobodne dalmacije Mario Kavain. Na temelju tog predmeta nastala je i knjiga 2014.godine Makarska  Biro-Korupcija,koja ukazuje na Makarsku zbilju. Dakle, to je bila povijest.

Danas, 2015.godine iz medija možemo iščitati da“Nova sistematizacija, odnosno Pravilnik o unutarnjem redu Gradske uprave grada Makarske od 19. prosinca 2014. godine, kojim se broj komunalnih redara sa šest smanjuje na dva, te se za mjesto komunalnog redara uvodi, umjesto potrebne dosadašnje srednje, viša stručna sprema, izazvala je lavinu komentara i reakcija. Potez aktualne gradske vlasti povezuje se, naime, s kaznenom prijavom koju su komunalni redari u listopadu prošle godine podnijeli USKOK-u protiv svojega voditelja Tonija Skake te Lori Veličković, SDP-ove zamjenice makarskog gradonačelnika Tončija Bilića”.

Evo, ovo pokazuje koja je nulta tolerancija na korupciju, ovo je poruka svima da se nepravilnosti ne prijavljuju, jer evo što će im se dogoditi, izgubit će posao. Redarima je prvenstveni cilj bio upozoriti na nezakonite radnje kojima je grad u tri godine oštećen za najmanje 600 tisuća kuna te da gradonačelnik nešto poduzme unutar kuće”. I poduzeo je !? Dogradonačelnica i danas je na poslu,na kavici se može vidjeti sa sucima, odvjetnicima i ostalim suradnicima s kojima raspravlja i razvija Strategija suzbijanja korupcije, između ostalih ciljeva, predviđa i transparentnost  jedinica lokalne i regionalne samouprave te navodi da se sva nadležna tijela javne vlasti obvezuju na osiguranje transparentnosti u donošenju odluka. Razvija ona i prioritetne ciljeve u realizaciji Strategije koji se smatraju  stvaranje preduvjeta za suzbijanje korupcije na svim razinama kao i jačanje integriteta, odgovornosti i transparentnosti u radu tijela državne vlasti te jačanje povjerenja građana i građanki u državne institucije. Dakle, sve sukladno zakonskim naputcima.

Dana 10. lipnja 2013. godine završena je rekonstrukcija najstarije makarske ulice Kalelarge, u srcu stare gradske jezgre. Radovi su se odvijali pod stalnim nadzorom Ministarstva kulture – konzervatorskog odjela u Splitu. Stara gradska jezgra spomenik je nulte kategorije te su  svi lokali unutar nje u obvezi  plaćanja spomeničke rente. Međutim, ovih dana pod okriljem noći te u dane vikenda traju intenzivni radovi na probijanju zidina zbog otvaranja poslovnog prostora obitelji makarske Općinske državne odvjetnice Biljane Puharić. Kontroverzna općinska odvjetnica već je poznata široj javnosti jer su ona i suprug Antonio vlasnici obrta Lumia d.o.o.koji  na pomorskom dobru u Makarskoj drže disco klub Deep. Disco klub, kao i čitav poluotok Osejava nalazi se  unutar zaštitnog pojasa sukladno Rješenju Ministarstva kulture UP/!-612-08/03-01/544 od 2. prosinca 2003. godine. Imenovani su dobili koncesiju na plažu ispred disco kluba iako, u vrijeme kada su  dobili koncesiju, plaža nije niti postojala. Zbog nasipavanja plaže podnesene su i kaznene prijave, međutim, budući se radi o imovinskoj koristi obitelji Općinske državne odvjetnice Biljane Puharić, sama svoju obitelj, dakako, nije procesuirala. Postavlja se pitanje na koji način ćemo zaštititi imovinu RH, što nam je i zakonska dužnost, kada vlastitim primjerom pokazuje da je nelegalna gradnja vrlo unosan bussines. Makarska je pravi primjer oaze nelegalne gradnje, budući da nelegalni graditelji nikada nisu primjereno kažnjeni, pa je, usprkos kaznenim prijavama,  čak i plaža betonizirana na predjelu Osejave i šetnice dr.Franje Tuđmana,za što postoje i presude – prvostupanjske.Za šetnicu dr. Franje Tuđmana osobe su procesuirane,  a za betoniranje plaže Osejave niko nije procesuiran ?!

Vratimo se na probijanje zidina. Dakle, obitelj Općinske državne odvjetnice Biljana Puharić, rođena Kučeković, kupila je kuću djelom vlasnika srpske nacionalnosti , u staroj gradskoj jezgri za minimalnu cijenu. Porezna uprava joj još nije izdala rješenje o plaćanju poreza na promet nekretnina budući da nisu povjerovali u iskazane vrijednosti kupoprodajnog ugovora. Nadalje, Općinska državna odvjetnica, te njezin suprug, bivši konobar Antonio, kupili su i stan u Zagrebu, građevinsko zemljište u Makarskoj, te su vlasnici dviju vila s bazenima. Izgleda da je državnički posao vrlo unosan, uzmemo li u obzir i činjenicu da odvjetnica s obitelji svake godine obilazi svjetske metropole… Ne čudi da su sve inspekcije i komunalni redari zaobišle određene prostore koji su  pod stalnim nadzorom Ministarstva kulture – konzervatorskog odjela u Splitu. Stara gradska jezgra spomenik je nulte kategorije te su  svi lokali unutar nje u obvezi  plaćanja spomeničke rente. Državni posao, u isto vrijeme, nije bio unosan za neke djelatnike, (iako svi žele u državnu službu i plaću od cca 10 000,00 kuna ) zbog mobbinga ili nekog drugog razloga, primjerice, nesposobnosti nadređene, Općinsko državno odvjetništvo u Makarskoj napustili su svi zamjenici i dvoje službenika.  Ova činjenica i ne čudi budući da je Općinska odvjetnica na čelo odvjetništva došla upitnim iskustvom, s mjesta savjetnika, a sve pod mentorstvom Predsjednice suda Suzane Alač i same suspendirane zbog kaznenih djela s mjesta suca, te osobe koja je bez položenog pravosudnog ispita (ukoliko zanemarimo Uvjerenje iz Sarajeva od 21.ožujka 1991.g.) deset godina bila predsjednicom suda u Makarskoj, a ista je danas makarska odvjetnica.

Dakle, obitelj Puharić probija zidine u staroj gradskoj jezgri, koja je pod stalnim nadzorom Ministarstva kulture – konzervatorskog odjela u Splitu. Dozvolu će joj izdati gradske vlasti, pročelnik za graditeljstvo će za pretpostaviti je izdati lokacijsku dozvolu kao što je izdao i za Disko Deep dana 17. listopada 2001 godine Klasa:UP-I-350-05/00-01/250.,Ureda za prostorno uređenje,stambeno komunalne poslove,graditeljstvo i zaštitu okoliša,Ispostava Makarska. Posebno do izražaja dolazi riječ “ Zaštita”  okoliša ?!

Bojan Mileta, povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u gradskoj upravi Makarske, koji je 8.siječnja središnjici sindikata uputio dopis u kojem upozorava na pritužbe Pere Gazilja na izloženost mobbingu zbog podnesene kaznene prijave i u kojem moli “za što hitnije postupanje s obzirom da je 19. prosinca 2014. donesen novi Pravilnik o unutarnjem redu Gradske uprave grada Makarske, koji je krajnje nepovoljan u odnosu na radna mjesta komunalnih redara”.

U svakom slučaju u Makarskoj je zaštita na zavidnoj razini. Nažalost, umjesto okoliša štiti se korupcija, bespravno graditeljstvo i nepotizam. Gradske vlasti štite bespravnu gradnju, a pojedinci iz odvjetništva štiti korupciju gradske vlasti. Ovakav zatvoreni suživot raznih vrsta kriminala ne dozvoljava ikakva uplitanja sa strane. Budući da nema investicija zbog reketa koji se nad investitorima provodi, gradske vlasti duboko su koncentrirane na jedinu produktivnu stavku, a to je vlastita administracija. Svake izbore ispred nas je plejada istih neobrazovanih ružnih likova, njihovih prijatelja i djece bez vizije, s jednim ciljem da očajnički zadrže svoje fotelje. Kada taj idilični suživot za kriminal prozove osoba bez mrlje (primjerice Pero Gazilj) u svojoj karijeri, sportaš, reprezentativac, otac dvoje djece, koji je odgojio generacije mladih i uspješnih sportaša u stanju su ga gurnuti u blato, ostaviti bez posla, prikazati nesposobnim… Ego im je jedina veličina. Ovdje nema stranačkih predznaka. Jednake stvari događaju se i na ljevici , i na desnici, mijenjaju se samo glavni glumci i njihovi sljedbenici.

Mladi, obrazovani,lijepi i uspješni odlaze, stari ,ružni i korumpirani ostaju. Mladi odlaze isa sjetom promatraju raspisivanje novih natječaja (ponekada i bez njih), neke nove sistematizacije, na koje dolaze ponovno nesposobni nasljednici. Na odlasku pomisle: “Uistinu je zaštita unosan business!!!” S putovnicom u ruci, čekajući Prometov autobus, čitaju natječaj objavljen u gradskom glasilu:“Otvorena su nova mjesta u Gradskom uredu za zaštitu mobbing, nesposobnosti, korupcije i kriminala, glavni uvjet: roditelji odgovarajuće stranke, radno iskustvo: stranka, fizičke predispozicije: sposobnost zatvaranja očiju, posebne vještine i znanja: potpuno nepotrebne, dapače nepoželjne…..”.  Ostavljajući more i lažni sjaj rive tiho u  bradu pjevuši: …Tamo, tamo da putujem, tamo tamo da tugujem…”