Na jutrošnjem susretu s novinarima, gradski vijećnik Agende mladih demokrata Ivan Šimić upozorio je na nepoštivanje Zakona o zaštiti od požara i Zakona o civilnoj zaštiti zbog čega se riskiraju visoke novčane kazne te se u potencijalnu opasnost dovode građani i turisti.

– Grad Makarska uzlazi u turističku sezonu, a da nije ispunio zakonske obveze propisane Zakonom o zaštiti od požara i Zakonom o civilnoj zaštiti. Obvezujuće za Grad Makarsku je izvršiti propisanu reviziju Plana zaštite od požara! Grad Makarska dužan je organizirati sjednicu Stožera za zaštitu i spašavanje s vatrogasnim zapovjedništvom i predstavnicima temeljnih operativnih snaga Civilne zaštite Grada. Na sjednici je trebalo donijeti Plan rada, Financijski plan, Plan operativne provedbe, Plan aktivnih uključenja svih subjekata zaštite od požara te Plan intervencije kod velikih požara otvorenog prostora. S obzirom da Grad nije ispunio zakonske obveze , Uprava Grada na čelu s gradonačelnikom je grad i građane izložila opasnostima i odredbama zakonskih novčanih kazni koje u konačnici plaćaju građani, kazao je Ivan Šimić. amdDodao je i da se na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje treba odrediti i prema zakonskim obvezama o civilnoj zaštiti , odnosno o Procjeni ugroženosti stanovništva te materijalnih i kulturnih dobara. Prema njegovim riječima, pod hitno je potrebno napraviti reviziju i ažuriranje sukladno Zakonu o civilnoj zaštiti.
– Potrebna materijalna i tehnička sredstva nisu osigurana, nositelji obveza nisu utvrđeni ni organizirani, a predviđena skloništa nisu u funkciji. Na ovaj način se također nepoštivanjem zakonskih obveza izlažu opasnostima građani i njihovi gosti kako ugrozom tako i novčanim kaznama koje su određene Zakonom. Analizirajući odnos gradskih vlasti prema ovoj problematici, a posebno prema Centru za obavješćivanje koji je jedan od najboljih u Državi i odnos Grada prema voditelju Centra g. Nikši Vidošu koji se prisilno tjera u mirovinu, ne možemo se ne oteti dojmu da se nije ponovo aktualizirala priča oko objekta na Osejavi i njegova predaja privatnom sektoru s ciljem apartmanizacije, zaključio je temu vijećnik Šimić.
simic-ivan77Dotaknuo se i problema hotikulturalnog uređenja Makarske. – Grad Makarska nastavlja svoj izrazito negativan odnos prema hortikulturnom sadržaju Grada što svjedoči sječa gotovo stoljetnih borova kod pošte. Po svim stručnim parametrima ovi objekti su bili iznimno zdravi i predstavljali su iznimnu vrijednost. Valorizacijom u novčanim vrijednostima može se utvrditi da je ispred pošte uništen hortikulturni sadržaj vrijednosti iznad 200 tisuća kuna! Kao gradski vijećnik postavljam javno pitanje gradonačelniku jesu li u Ulici Ante Starčevića onom betonskom planinom od crte do crte građevinske parcele postavljeni novi standardi betonizacije prostora, kazao je Šimić. Na kraju svog susreta s novinarima, Šimić se javno zapitao zbog čega se spomenik na Glavici ignorira pri obilježavanjima državnih blagdana. – Zbog čega SDP kao neformalni zaštitnik antifašizma za Dan državnosti zaobilazi ovo mjesto kao da je makarska mladost koja se borila protiv talijanskog fašizma manje vrijedna i kao da je bila manje domoljubna, zapitao se Ivan Šimić, gradski vijećnik AMD-a.

1 KOMENTAR

  1. Bravo Šimiću…užas na potezu od kolodvora do restorana Ivo nekad su bila stabla …..zašto su ih posjekli a druge nisu posadili nitko ne zna.Daju se pusti novci za cviće i vodu, a sve suvo jer sunce peče non stopa ljudi koji prolaze afanavaju od sunca.Čini mi se da si jedini pametni vjećnik u ovom gradu.BRAVO baviš se pravom problematikom a ne glupostima.

  2. Bravo gospodine Ivane ,,svaka vam je inace na mistu,,,Bog Vam snage i zdravja podario pa da nas spasite na izborima od ovog kriminala i lopovluka na relaciji bilic=bebek…Sam Bog nam vas je poslao da imamo nade ostati i opstati u našem gradu,,,

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime