Gradska uprava Mostara je prije izvjesnoga vremena, objavila Plan javnih nabavki za 2020. godinu, tj. plan investicijskih radova koje namjerava realizirati u ovoj godini, piše HDZ 1990 u priopćenju koje objavljujemo u cijelosti

Planom je između ostaloga predviđeno rekonstruiranje nekoliko glavnih gradskih prometnica, koje su već godinama pa i decenijama u prilično derutnom stanju. Radovi će pretpostavljamo početi par mjeseci prije izbora. Podržavamo i pozdravljamo svako investicijsko ulaganje koje će unaprijediti urbanu sliku grada, doprinijeti prometnoj sigurnosti i popraviti funkcioniranje komunalne infrastrukture. Međutim problem je u tome što infrastrukturni zahvati koji se izvode pred izbore, gotovo po pravilu nisu usklađeni  sa realnim pretpostavkama  i tehničkim normativima. Ne nude  se kvalitetna, sveobuhvatna, studiozna i dugoročna rješenja, nego uglavnom, kozmetičko šminkanje podređeno prikupljanju političkih poena. Godinama se reprizira isti predizborni scenarij, s tom razlikom što je kvaliteta izvedenih radova svaki izborni ciklus sve  lošija i poslije kratkoga vremena zahtijeva nova, sve skuplja ulaganja u popravke.

Zato tražimo od Gradske uprave da ne ulazi u  bilo kakve površne populističke, a za grad kapitalne,  investicijske radove ako financijska konstrukcija ne ostavlja prostor za vrlo kvalitetna i dugoročna rješenja. Nedopustivo je ulaziti u bilo kakve infrastrukturne zahvate ako se prilikom rekonstruiranja prometnih kolnika, neće izvršiti zamjena, ili kvalitetno saniranje kompletne dotrajale vodovodne, kanalizacijske, elektro i telekomunikacijske  infrastrukture. Ako se ne može instalirati nova cijevna mreža za dugoročne razvojne potrebe grada. Između ostaloga i tehnološka vodovodna mreža za održavanje zelenih površina i pranje prometnica po svim gradskim kvartovima.

Koliko se Gradska uprava do sada bavila dugoročnim infrastrukturnim razvojnim planiranjem pokazuje najsvježiji primjer izgradnje novih kanalizacijskih kolektora.

Duž kompletnoga gradskoga područja od sjevera do juga, od istoka do zapada, na lijevoj i desnoj obali Neretve je izgrađena nova kanalizacijska  mreža, a da se u već pripremljene rovove nije položena niti jedna nova cijev za buduće razvojne infrastrukturne potrebe.

Posljedica takvoga kratkoročnoga promišljanja je, da za svaki novi infrastrukturni projekat imamo prokopavanje asfaltnih površina, kao u vrijeme pojave Telemacha i njihovoga  kabliranja grada.

To jasno pokazuje da su dugoročni razvojni planovi, što se tiče gradske administracije i Javnih gradskih poduzeća samo misaona imenica. Za nepovjerovati je, ali niti u Gradu, niti u Javnome sektoru razvojni planovizaista ne postoje.

U prilog riješavanja komunalnih potreba grada, predlažemo novi  investicijski projekat.

Poznato je da u najtoplijim mjesecima kapacitet lokalnih  izvorišta pada  do biološkoga minimuma,  što dovodi do problema u opskrbi grada vodom. U takvom režimu vodoopskrbe jasno je da su i komunalne gradske usluge ograničene.

Bez obzira na to smatramo da  je u ljetnim mjesecima potrebno osigurati permanentno zalijevanje zelenih površina i pranje gradskih prometnica, kako bi se održalo zelenilo, te osigurala higijena i svježinau javnome gradskome prostoru. Tim prije što za rješavanje ovoga komunalnoga problema postoje realne tehničke pretpostavke.

Grad je moguće opskrbiti potrebom količinom  tehnološke vode sa akumulacije hidroelektrane Mostar. Moguće je osigurati gravitacijski sustav dovesti besplatnu vodu za sve komunalne potrebe.Iz tih razloga tražimo od nadležnih gradskih službi da realiziraju ovaj projekat. Prigodom rekonstruiranja gradskih prometnica, da planiraju polaganje primarne tehnološke mreže kojom bi se voda dovela do svih zelenih gradskih površina.Također, da planiraju ugradnju novih cijevnih vodova kako  bi se osigurali podzemni mrežni kapaciteti za razvojne infrastrukturne potrebe.

U prvoj fazi, voda sa akumulacije HE Mostar se može dovesti do sjevernih rubnih dijelova grada gdje bi se  izgradile opskrbne stanice za komunalna i vatrogasna vozila. Time bi se u ljetnom periodu osigurala dovoljna količina vode za kvalitetnije higijensko održavanje gradskih prostora.

Realno, imamo sve prirodne pretpostavke da se Mostaru  u dogledno vrijeme vratiti status regionalnog grada uzora. Nažalost nemamo političke pretpostavke.

Također da nas uputite u stanje i potrebe gradskih područja i mjesnih zajednica,  koje bi u buduće trebalo rješavati. Želimo što kvalitetnije i obimnije sagledati ukupnu  gradsku problematiku i za novo Gradsko vijeće pripremiti  odgovarajuće prijedloge i  rješenja.

Na suradnji unaprijed zahvaljujemo.

Gradska organizacija HDZ1990 Mostar

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime