Gradska organizacija HDZ 1990 Mostar poslal je medijima priopćenje za javnost koje objavljujemo u cijelosti

Nije trebalo dugo čekati. Bilo je samo pitanje vremena kada će se pojaviti novi razlozi za podizanje međunacionalnih tenzija na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine. I evo, odmah poslije raspisivanja izbora polako se podgrijavaju žarišta koja će vjerojatno do desetoga mjeseca, pažnju javnosti skoncetrirati na prijetnju od drugih i drugačijih. Opet se pred izbore priprema teren za homogeniziranje naroda unutar nacionalnih ograda, u kojima će  zdravorazumsko rasuđivanje biti  prekriveno  velom amnezije za sav kriminal i korupciju koja je godinama ukorijenjena u vlasti, a koja je zadnjih mjeseci poprimila oblike otvorene otimačine.

Svo manifestiranje autokracije, arogancije, kleptokracije i otvoreni udar na  zdrav razum i ljudsko dostojanstvo, koju je proteklih mjeseci raskošno demonstrirala izvršna vlast, sva gorčina i nezadovoljstvo koje opravdano raste u narodu, se perfidno pokušavaju kanalizirati u gradnju  nacionalnih barikada.

Duhovi prošlosti, kojima ni poslije toliko godina ne dozvoljavamo zasluženi mir, izvlače se iz arsenala mentalnog inženjeringa, da bi podigli kulise iza kojih tek slijedi raspodjela glavnoga plijena.  A jasno nam je pokazano na kakav način će se raspodjela obaviti.

Kad su krizni uvjeti otvorili mogućnosti,  otkriveno je pravo autoritarno i kleptokratsko lice oligarhijskih  struktura.

Aktualna vlast zna da im stanje u državi, a pogotovo dezorijentiranost  u pandemijskoj krizi, ne ostavlja veliki  prostor za izborni optimizam.

Pogotovo su duboko svjesni da u ekonomskoj krizi, koja će nažalost ovaj narod pogoditi jače od Covida 19, nisu u stanju ponuditi rješenja za imalo bolju budućnost.

Kompetencije su jasno pokazali kroz izmjene Zakona o radu, mjerama za navodno spašavanje gospodarstva i ublažavanje posljedica pandemijske krize. Pitamo se da li poslije ovih mjera,  i najveći optimisti vjeruju u bolju budućnost.

Vladajućim strukturama  preostaje dakle, da prema provjerenom scenariju, predizborne aktivnosti usmjere u, jedino u čemu su vješti i uspješni, a to je kozmetičko šminkanje i nacionalno homogeniziranje kroz podizanje međuljudskih i međunacionalnih tenzija.

Zato pozivamo sve narode na ovim prostorima, da u težim vremenima koja na žalost  slijede, a u kojima možemo opstati samo  kroz korektne odnose, uvažavanje, uzajamno pomaganje, i toleranciju, ne dozvole generiranje netrpeljivosti i produbljivanje ionako osjetljivih i narušenih međunacionalnih odnosa. Uvjereni smo da to nikome na ovim prostorima  nije u interesu.  Pandemija i ekonomska kriza će proći, a mi i dalje ostati živjeti upućeni jedni na druge. Moramo iz ovoga zla izaći kao ljudi i dobri susjedi, a ne kao mizantropi i protivnici.

Da bi u vremenima koja dolaze što više ublažili egzistencijalnu krizu, smatramo da bi se osobna primanja u zakonodavnoj, izvršnoj vlasti i državnoj administraciji trebala uskladiti sa najnižim neto dohotkom u Federaciji BiH. Tj. da maksimalna plaća u navedenim institucijama ne prelazi deset najnižih neto plaća i da to u buduće bude permanentan sustav vrednovanja rada i uspjeha u političkom i administrativnom aparatu. Te da se, na ovaj način  oslobođena sredstva  dijele  obiteljima koja su ostala bez  osobnih primanja, procentualno broju članova domaćinstva.

Smatramo da je vezivanjem sudbine struktura vlasti za sudbinu naroda jedini  način motiviranja i kvalitetnog kadrovskog struktuiranja političkoga i administrativnog aparata, kao i demotiviranja svih kojima je politika sredstvo za ostvarenja isključivo partikularnih interesa .

Gradska organizacija HDZ 1990 Mostar

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime