Sukladno održanoj raspravi o Izviješću rada direktora Ureda Turističke zajednice Makarske, te neusvajanja Izvješća o radu na prethodnoj sjednici Turističkog vijeća, podnio sam prijedlog za pokretanje postupka razrješenja direktora ureda dipl.oec. Jure Brkana, zbog neispunjavanja propisanih zadataka i obveza prema Zakonu o turističkim zajednicama i Statuta TZ Makarske-,

kazao je Tonći Bilić, predsjednik TZ Makarske, otvarajući raspravu o točci 2 dnevnog reda druge sjednici Turističkog vijeća TZ Makarske, 16. svibnja, kojoj je prisustvovalo sedam članova, a dva su bila odsutna. Direktor Ureda TZ imao je pravo izjasniti se, do 15. svibnja, o razlozima navedenim u prijedlogu o postupka razrješenja pisanim putem ili tijekom sjednice TV. Jure Brkan se očitovao pismenim putem, a članovi TV su njegovo očitovanje okarakterizirali neuvjerljivim. Jednoglasnom odlukom prisutnih članova (njih 6 budući jedan od vijećnika – Bepo Srzić u trenutku glasovanja nije bio u dvorani), donesena je odluka o razrješenju Jure Brkana, kao i, pod točkom 3, odluka o raspisivanju natječaja za izbor novog direktora ureda TZ Makarska, a koji će biti otvoren 8 dana od dana objavljivanja u javnim medijima (utorak idući tjedan).
Slavko Premeru, član Vijeća, zapitao je, u raspravi koje je uslijedila, koji je status Jure Brkana nakon razrješenja s mjesta direktora ureda TZ. –Posebno me to zanima jer nakon članka u Slobodnoj Dalmaciji, koji nije oslikao raspoloženje i odluku koju smo mi, po mom mišljenju posve opravdano, donijeli da se ne podrži izvještaj direktora zbog neodgovornosti, nerada i neizvršavanja osnovnih radnih zadataka po gradu se govori kako se ne radi o tim razlozima već da se radi o čistoj politici. Da se smjenjuje zbog politike, da se već zna koji je to drugi direktor, da će doći samo do nekakvog rotiranja. Pa ćemo imati tandeme, kao što smo već imali: Glavina – Lalić, pa onda Brkan – Lalić, a sada ćemo imati Lalić – Brkan. U zadnjih 5-6 godina od TZ smo napravili jednu najobičniju seljačku radnu zadrugu neprimjerenu ni Zmijavcima, a kamo li Makarskoj. Ukoliko se dogodi to, kako se po gradu priča, da su to nekakve konstrukcije, nekakve obaveze koalicijske itd., te ako se nećemo okrenuti na bolje, nisam spreman sudjelovati u tome na nikakav način. Ako to zaista ostane tako kako se priča po ulici ja ću se u pisanom obliku zahvaliti na članstvu u Turističkom Vijeću, kazao je Premeru.
Bilić je odgovorio da zna kako se „po ulici“ sve i svašta priča, te da je pojedincima to u interesu. – Smatram da te priče s ulice, po mom mišljenju, nisu utemeljene i nikakva politika ili obveza prema bilo kome nisu doveli do ove situacije. Sukladno važećim zakonima, važećem Statutu, nadzoru Nadzornog odbora i izviješću, primorani smo u slučaju neusvajanja izviješća o radu raspravljati o statusu direktora. Što se mene osobno tiče, ako ste vi zadovoljni radom dosadašnjeg direktora onda ću ja ovu točku Dnevnog reda povući i nemamo više o čemu raspravljati. Protiv toga sam da se ljudi bacaju na ulicu i ostavljaju bez posla. Onaj koji bude izabran za novog direktora morati će uvesti vrlo visoke profesionalne standarde u obavljanju svih poslova u uredu, bez obzira o kojem se zaposleniku to radilo. Također trebamo znati da svaki zaposlenik ima Ugovor o radu. Sukladno tom ugovoru odlučiti ćemo o statusu razriješenog direktora, ako ga razriješimo. Mimo zakona ne možemo raditi, kazao je.
U raspravu se uključio i Ivica Šoda Cotić pojasnivši prirodu odnosa između TZ i direktora Ureda TZ. – Turističko vijeće po Statutu može smijeniti i razriješiti direktora. Direktor nema mandat, on ima radni odnos i prema zakonu o Turističkim zajednicama primijenjuju se Opći propisi Zakona o radu. TV nije poslodavac direktoru već je direktor ureda poslodavac. Onog trenutka kada je razriješen on više nije poslodavac, ali je djelatnik sa svim pravima i obvezama iz radnog odnosa. O njegovim pravima i odgovornostima može odlučivati samo novi direktor. Da još nešto razjasnimo. U slučaju današnjeg razrješenja direktora ureda ne imenuje se v.d. direktor već to automatizmom preuzima predsjednik TZ. međutim, predsjednik nema pune ovlasti, s obzirom da on nije u radnom odnosu, već samo rukovodi procedurom izbora novog direktora. Tako da o bilo kakvim otkazima ili uskraćivanjima prava iz radnog odnosa Turističko vijeće nije nadležno. Spomenuo bih još Očitovanje o razlozima razrješenja koje je Jure Brkan dostavio , a iz kojega vidljivo da on samo konstatira ono što smo mi već utvrdili, ne demantirajući ništa. Zajednica nije funkcionirala kako treba, on je nažalost kolateralna žrtva tog stanja, a to smo konačno već i kazali, rekao je Šoda, a Ivo Selak kratko se osvrnuo na izlaganje Premerua ustvrdivši da se TV ne smije obazirati na rekla-kazala priče, već se posvetiti svom radu.
Na kraju sjednice TV TZ Makarske Tonći Bilić je podnio tromjesečno izviješće o financijskom poslovanju te statističke pokazatelje broja dolazaka i noćenja turista u istom razdoblju. (makarska-danas.com)