Protivno zdravom razumu”, nazvala je vijećnica Akcije mladih (AM) Marjana Botić prijedlog po kojem bi se povećale cijene ulaznica na koncesioniranim plažama u Crvenoj luci i Zatonu, o čemu je rasprava, začinjena uvredama, u petak na zadarskoj Županijskoj skupštini bila gotovo incidentna i dva puta prekidana.

Svemu je prethodilo priopćenje Županijske organizacije HSP-a AS, inače HDZ-ova partnera u vladajućoj koaliciji, kojim su u četvrtak poručili da su protiv povećanja cijena na tim plažama i da njihovi vijećnici za takvu odluku neće glasati. Na glasovanju je prijedlog povećanja cijene i pao: HDZ, uz glas koalicijskog HSU-a i glas Josipa Bajla s Nezavisne liste Rena Sinovčića, nije imao dovoljno ruku da odluka prođe. Protiv odluke su, osim HSP-a AS i Akcije mladih, na koncu bili i SDP, HSP, HSS i nezavisni Drago Čulina, donedavni laburist. Na isti način su se vijećnici usprotivili i povišenju cijene ulaza na plažu Zaton. Od 33 vijećnika, HDZ-u je za obje odluke nedostajao – jedan glas. – HDZ i HSP AS su u koaliciji, ali mi smo različite stranke i ne razmišljamo o svemu jednako – s govornice je poručio potpredsjednik Županijske skupštine, starčevićanac Tomislav Šarić, koji je citirao zakonske odredbe u kojima se navodi da su “plaže pristupačne svima pod jednakim uvjetima”. Ako se u Crvenoj luci već sad, bez odluke Skupštine, ulaznice naplaćuju 40 umjesto važećih 25 kuna, onda je to kriminal na koji treba reagirati, zaključio je Šarić. HDZ-ovu vijećnicu Grozdanu Perić je rasprava o cijeni ulaznice na plažu Crvena luka vidno uzrujala. – Svi se želimo kupati tamo gdje je uređeno, a onda to i košta! Samo jedan posto naše obale je pod koncesijom, ostalo je dovoljno prostora za kupanje. Gospodo, zaboravite na socijalističke floskule kako je sve svačije – istaknula je Perić, a dr. Antun Zoran Savić (HDZ) zabrinuo se da se investitorima takvom raspravom na Skupštini šalje loša poruka i da oni onda više neće ulagati.

‘Konclogor’ i okupatori

– Kad bi cijene bile manje, svi bi dolazili i bila bi prevelika gužva. To se turistima ne bi svidjelo i više ne bi došli. Tako mi budućim investitorima otkidamo od zarade. Manje demagogije, a više tržišne ekonomije – poručio je dr. Savić, dok se HDZ-ov Joso Nekić zgranuto obratio Marjani Botić zapitavši kako je mogla Crvenu luku nazvati konclogorom. – Zar tamošnji djelatnici rade u konclogoru? Vaše izjave su jeftini populizam, a to je smrtni grijeh u zemljama razvijene demokracije – ustvrdio je Nekić. No vijećnica Botić bila je zgranutija od Nekića, jer “konclogor” nije ni spomenula. – Ovo je uvredljivo, nikakav konclogor nisam spomenula. Ja sam investitore koji ne rade u skladu sa zakonom nazvala okupatorima. Gledajte: po ugovoru o koncesiji plaža je bila nenaplatna, a onda je aneksom ugovora, bez natječaja, plaža postala naplatna! To je protuzakonito – zaključila je Botić.

’Mi smo Aboridžini’

– Što će biti s nama? Kad sve damo u koncesiju, završit ćemo isto kao Aboridžini u Australiji ili kao Indijanci u Americi. Mi smo već Aboridžini. More je javno dobro i poručuje nam se da se imamo pravo kupati u Crvenoj luci, što je isto kao što ja imam pravo kupiti ferrari ili rolls-royce. Da, imam pravo, ali to ne mogu platiti, kao ni ljudi ulaznicu od 40 kuna za plažu – rekao je nezavisni vijećnik Drago Čulina.

’Papiri Skupštine nisu kupus’

– Taj kupus koji ste rekli trebalo bi biti obrazloženje? Vaše izlaganje je nesuvislo i nestručno – poručila je Marjana Botić (AM) vijećnici Grozdani Perić (HDZ), što je zasmetalo predsjedniku Županijske skupštine Željku Lončaru (HDZ) te je uvrijeđeno kazao da “materijali za sjednicu nisu kupus”. Objašnjeno mu je da “kupus” nisu materijali, nego izlaganje vijećnice Perić, no to je Lončara pogotovo naljutilo te je Marjani Botić sasuo da ona nije “ni psiholog, ni psihijatar, ni sudac pa da može ocjenjivati nečiji intelekt”.  (Slobodna Dalmacija)