Prohladne jesenje dane i užurbanu svakodnevicu zamijenite s pravom pustolovnom Gastroventure à la Gorski kotar jer vas očekuje zavodljiva snaga čiste netaknute prirode i njezini najslasniji plodovi koje pripremaju vješti goranski ugostitelji

Začinite svoju goransku avanturu i uživanjem u pucketanju vatre i mirisima iz kamina koji će vas u potpunosti hipnotizirati i opustiti. Usprkos svim čarima i prednostima digitalnog, modernog doba apsolutno ništa ne može zamijeniti osjećaj nakon šetnje stasitim šumama Gorskog kotara, čisti planinski zrak, očaravajući miris svježe cijepanih drva i doživljaj kada sami ubacite cjepanicu-dvije u kamin u jednoj od magičnih goranskih kuća za odmor. Uživanje u hipnotičkoj igri vatrenih plamenova zagrije i one najzimogroznije, a toplo kuhano vino uz klinčić-dva i malo cimeta u potpunosti će zaokružiti doživljaj u kojem su hedonistički uživali i stari Grci i Rimljani.

Neodoljiv Gorski kotar je jednostavno oaza mira u kojoj se možete u potpunosti isključiti od ostatka svijeta i uključiti kada vama odgovara. Ljudsko tijelo nasušno treba taj prirodni „reset“ kako bi se regeneriralo, uz prehranu nutritivno potentnim namirnicama.

Goranski ugostitelji i u listopadu su pripremili jela s naglaskom na sezonske namirnice i plodove gorja kako bi vam pružili vrhunsku gurmansku avanturu Gastroventure à la Gorski kotar. Dominantne ovomjesečne namirnice su šljive, meso vepra i kraljica jeseni bundeva. Ta divna jesenja povrtnica brašnastog mesa žute boje osnažuje imunitet, održava težinu, snižava loš kolesterol, potiče probavu, bogat je izvor proteina, a ulje iz sjemenki bundeva čuvar je prostate jer ublažava upalne procese. Sočne šljive čuvaju srce i koštanu masu, pomažu u apsorpciji željeza, poboljšavaju probavu, reguliraju razinu šećera, potiču elastičnost kože…uglavnom, bez šljive ne možemo zamisliti jesen. Meso vepra prava je delikatesa, a blagonaklono djeluje i na ljudski organizam. Manje je kalorijske vrijednosti i ne sadrži  antibiotike za razliku od običnog svinjskog mesa, visoke je probavljivosti, sadrži esencijalne aminokiseline, bogato je željezom, vitaminima B skupine i mineralima. Donosimo vam i jedan „uber“  slasan recept lungića od vepra sa šljivama u umaku od vrganja s kremom od bundeve i krumpira, a upoznajte se i s vrijednostima goranskog šumskog meduna koji jača otpornost imunološkog sustava.

Uz  uživanje u bogatoj gastronomiji i fascinantnim krajolicima Gorskog kotara tijekom prohladnih dana možete se odvažiti na posjet i dvorcima, kao što je dvorac Zrinsko-Frankopanski u Severinu na Kupi, kaštel Petra Zrinskog u Čabru te kaštel Zrinski u Brodu na Kupi. Svi ljubitelji filmova o Harryu Potteru ne propuštaju dvorac Stara Sušica, hrvatski „Hogwarts“ nadomak kojeg se nalazi i multimedijalni Centar Velike zvijeri gdje ćete saznati sve o tajanstvenom životu zaštićenih životinjskih vrsta. Ili posjetite jedan od interpretacijskih centara Gorskog kotara. Primjerice, interpretacijski centar u Crnom lugu gdje ćete uživati u prirodnim i tradicijskim vrijednostima Gorskog kotara. Dakako, i brojni sakralni objekti koji premrežavaju Gorski kotar česta su destinacija posjetitelja. Božanstven nadzemni svijet možete zamijeniti i tajanstvenim podzemljem. U špilji Vrelo uz jedinstvenu podzemnu arhitekturu uživat ćete i u gorskom izboru, jezeru te ponoru, a u špilji Lokvarki u spustu do 70 metara dubine zemlje kroz čarobne podzemne galerije. Više informacija potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime