Općinski sud u Karlovcu je karlovačku bolnicu nepravomoćno proglasio krivom zbog nesavjesnog liječenja njihove pacijentice Slavice Kušan koja je nakon zahvata, koji je trebao biti rutinski, završila na intenzivnoj njezi jer joj je život bio ugrožen.

Ako i viši sud potvrdi tu presudu, bolnica će pacijentici morati isplatiti i desetak tisuća eura naknade s kamatama te troškove postupka. Zahvat je izveo dr. Mehmed Ramić, umirovljenik koji je zamrznuo mirovinu pa i dalje radi u Općoj bolnici Karlovac te u ginekološkoj ambulanti u Ogulinu. – Krajem studenoga 2012. godine umrla je beba u meni i došla sam na čišćenje. Dr. Ramić je to izveo u petak, ali nije završio, pa je nastavio u ponedjeljak. Počeo je oko 10.30, a oko 14.30 oko mene je već bilo desetak liječnika koji su se borili za moj život. Šef Odjela, dr. Željko Štajcer, spasio me je. Kasnije sam doznala da mi je dr. Ramić počupao maternicu, probio mjehur i odrezao 15 centimetara crijeva. Dr. Štajcer se ispričao, kao i dr. Ramić koji mi je priznao sve što je napravio, zaključivši da je na ‘kraju bitno da mi je glava na ramenu’. Odlučila sam ih tužiti jer su mi nakon prvog od tri poroda zašili posteljicu za maternicu. U posljednji trenutak tada me spasio također dr. Štajcer. Tom čovjeku velika hvala jer je dobar čovjek i stručnjak, ali smatram da sam puno propatila i zato sam morala tužiti. Odšteta nije ovdje presudna, nego pravda – kaže Slavica Kušan koja sa suprugom i troje djece živi na području Ozlja.

Obrazloženje presude

Njezinu priču potvrđuje i sudac Miroslav Kosanović u obrazloženju presude. Navodi da je pacijentica primljena zbog kiretaže maternice, ali plod nije u cijelosti odstranjen. Četiri dana kasnije izvršena je nova kiretaža prilikom koje je “probijen zid maternice te je izazvano jače krvarenje u trbuhu nakon čega je uslijedio operacijski zahvat otvaranja trbušne šupljine te je ustanovljeno da je pri kiretaži probijeno tanko crijevo i mokraćni mjehur, da je ozlijeđen desni ureter koji se nije mogao direktno spojiti, već je izveden na kožu. Maternica je odstranjena, a ozljede mjehura i crijeva su sašivene. Tijekom opisanih zahvata pacijentica je izgubila velike količine krvi, zbog čega je dobivala transfuziju, bila je šokirana i životno ugrožena”.

Evakuacija ploda

Slavica je bolnici dostavila prijedlog izvansudske nagodbe, ali su ga odbili uz obrazloženje da se u njezinu slučaju nije radilo o rutinskom zahvatu te da je došlo do klasične i najčešće komplikacije – evakuacije mrtvog ploda iz maternice. Naglasili su joj da nakon desetog tjedna trudnoće takav zahvat zasigurno nije rutinski te da su liječnici radili prema pravilima struke. Na tim se argumentima temeljila i njihova obrana u karlovačkoj palači pravde.

Pravila struke

Sud je u postupku saslušao medicinskog vještaka dr. Hermana Hallera koji je zaključio da su ozljede kod tužiteljice nastale isključivo krivnjom medicinskog osoblja. “Tijekom dviju operacija u Općoj bolnici Karlovac tužiteljici je prouzročena šteta, i to perforacija stijenke maternice, ozlijeđeni su mokraćni mjehur, tanko crijevo i desni mokraćovod, a nastala šteta je u izravnoj vezi s izvođenjem operacijskog zahvata i posljedicama koje su proizašle iz operacije. Navedene ozljede nastale su isključivo krivnjom medicinskog osoblja tuženika koji nisu obavljali navedene operacije u skladu s pravilima liječničke struke i u skladu s medicinskom praksom”, utvrdio je karlovački sud. – Kako je Slavica? Pozdravite mi je lijepo, ja sam je spasio kod prvog poroda, imala je poremećaj zgrušavanja krvi, primila je tada četiri doze, a sudjelovao sam i u druga dva. Četvrta trudnoća završila je ovako kako je završila. To je bila komplikacija koja se događa, događat će se i dalje. Meni je drago što je sada dobro – izjavio je dr. Ramić te dodao kako nema više što dodati od onoga što je već rekao na sudu. (Jutarnji list)