U Karlovcu je oko pet sati proglašeno izvanredno stanje zbog visokog vodostaja Korane i Kupe, što podrazumijeva i moguću evakuaciju dijela stanovništva, a jutros su se oglasile i sirene zbog opće opasnosti te počela evakuacija.

Očekuje se veći vodeni val nego što je bio u veljači.
9:15 Karlovcem su odjeknule sirene za opću opasnost.
9:00 Na području Karlovca više stotina ljudi gradi zečje nasipe, evakuiraju se stanovnici Logorišta, Mekušja i Mostanja
Jutros od šest sati se u kritičnim naseljima provode aktivnosti izmiještanja materijalnih dobara i bolesnih i nepokretnih osoba na više katove objekata uz pomoć pripadnika operativnih snaga zaštite i spašavanja, a pod zapovjedništvom nadležnih vatrogasnih zapovjednika za pojedine sektore. Na moguću evakuaciju upozoravaju se stanovnici uz Kupu i to iz Kobilića Pokupskog, Husja, Donjeg Mekušja, Vodostaja, Gornjeg Mekušja, te stanovnici uz Koranu iz Mostanja, Logorišta, Male Švarče, Turnja, te iz Belajskih Poljica u općini Barilović.

Vodostaji veći nego u veljači ove godine!

Stručne službe Hrvatskih voda izvijestile su Stožer zaštite i spašavanje Karlovačke županije, Karlovca i općine Barilović da je u gornjem dijelu vodotoka rijeka Korane i Kupe zabilježen iznadprosječni porast vodostaja koji nadmašuje zabilježene vodostaje iz veljače ove godine. Projekcije mogućih vodostaja upućuju na to da bi vodostaj mogao biti i veći od onog u veljači kada je bilo poplavljeno blizu tisuću kuća, upozorava se. Stožer obavještava da postojeće nasipe uz rijeku Koranu u karlovačkoj gradskoj četvrti Rakovac treba nadograditi tzv. zečjim nasipima, te da su zbog lakše koordinacije i mogućeg provođenja evakuacije određeni sljedeći sektori: Pokupska dolina (Kobilić Pokupski, Husje, Donje Mekušje, Vodostaj), Gornje Mekušje (Gornje Mekušje i Turanj), Mostanje (poplavni dio naselja uz lijevu obalu rijeke Korane i Mrežnice), Logorište (Logorište i Mala Švarča), Pokuplje (Brodarci, Donje Pokuplje, Hrnetić, Ilovac, Drežnik). Za sve informacije o postupcima za vrijeme izvanrednih mjera mještani se mogu obratiti u zapovjedna mjesta u pojedinim sektorima i to za Pokupsku dolinu u Vatrogasni dom DVD Donje Mekušje, za Gornje Mekušje u Vatrogasni dom DVD Gornje Mekušje, za Mostanje u Osnovnu školu Švarča, za Logorište kod crkve Sv. Doroteja i za Pokuplje u DVD Hrnetić Novaki. Za sva ostala mjesta na području grada Karlovca koja su ugrožena poplavom ili imaju posljedice noćašnjeg nevremena, mještani se trebaju obratiti predsjednicima mjesnih odbora i gradskih četvrti, te se građani mole da prate lokalne medije koji će ih pradobno izvještavati o svim aktivnostima.

Zbog vode na kolniku zatvoreno mnogo cesta

Zbog mjestimice veće količine vode koja se zadržava na kolniku jutros se otežano vozi na većini cesta u Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslovačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, javlja Hrvatski autoklub (HAK). Mokrih i skliskih kolnika ima u većem dijelu zemlje. Zbog vode na kolniku, zatvorene su ceste: D1 Ilovac (obilazak preko Orlovca), D36 Karlovac-Šišljavić na više mjesta te Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko (obilazak: Selsko Brdo-Dvorava-Pisarovina), D38 Pakrac- Poćžega u mjestima Kusonje i Orljavac D47 u mjestu Kuljani, D229 Razvor-Miljana, D74 Đurmanec-Žutnica-Gornje Jesenje, ŽC2101 Lipovnik-Donja Voća, ŽC3249 Nova Subocka-Krapje, ŽC3207 Bregana-Grdanjci, ŽC2088 Kelemen-Melinec, ŽC4166 Kuzmica-Jakšić, ŽC3282 Orlovac-Dražica, ŽC2050 Poljana Biškupečka-Beretinec, ŽC 2054 Jalžabet-Šemovec, ŽC2096 Pregrada-Đurmanec, ŽC3149 Donje Mekušje-Husje-Kobilić Pokupski, ŽC3167 Malo Vukovje-Međurić (obilazak: Veliko Vukovje-Rogoža-Kutina), ŽC3195 Slatina Pokupska- Zaloj- Prekopa kod mjesta Gračanica Šišinečka, ŽC3229 Topusko-Maljevac, ŽC3231 Glina-Veliki Oblaj kod mjesta Šibine, ŽC3275 Stankovac-Slana, ŽC3266 Donji Furjan-Bogovolja, LC26121 Kraljevac-Kovačevac, LC33086 Skela- Donje Seliše- žC 3231 kod mjesta Skela, LC33196 ŽC3234- Bijele Vode-D6 kod mjesta Drenovac, LC34040 u mjestu Gornji Priselci, LC34072 Gornje Mekušje-Kamensko, LC34074 Logorište- Mala Švarča, LC37076 Srijedska-Berek, LC37140 Kaniška Iva-Ribnjaci-Marino Selo, LC37116Veliki Grđevac-Grbavac (obilazak: Velika Barna-Grubišno Polje-Orlovac), LC41049 Skenderovci-Požega, LC40066 Ciganjuša-Gutmanovci, LC40080 Duzluk- Šumeđe za teretna vozila, LC69050 Čibaća-Kupari i LC25186 poduzetnička zona Jalžabet. (index.hr)