Hrabrom narodu Ukrajine dodijeljena je Nagrada Saharov za 2022. godinu, na svečanosti održanoj u Europskom parlamentu u Strasbourgu 14. prosinca. Dobitnike su predstavljali predsjednik (uključenje videovezom), izabrani dužnosnici te civilno društvo

Ruski agresivni rat protiv Ukrajine, pokrenut u veljači 2022., uzrokuje golemu štetu ukrajinskom narodu koji se bori za zaštitu svojih domova, suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti. Svakodnevno se bore i za slobodu, demokraciju, vladavinu prava i europske vrijednosti.

Dodjeljujući nagradu, predsjednica Parlamenta Roberta Metsola osvrnula se na hrabrost i žrtvu ukrajinskog naroda. „Poruka Europe je jasna: Mi smo uz Ukrajinu. Nećemo okretati glavu. Ukrajinski se narod ne bori samo za neovisnost nego i za vrijednosti. Vrijednosti na kojima se temelji naš život u Europskoj uniji, a koje smo dugo vremena imali luksuz svakodnevno uzimati zdravo za gotovo.“

Nakon što je zatražio minutu šutnje za sve ukrajinske muškarce , žene, djecu, vojnike i civile ubijene u ratu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je poručio:

„Moramo djelovati sada, ne čekajući da rat završi, kako bismo priveli pravdi sve one koji su ga pokrenuli. Moramo spriječiti bilo kakvo ponavljanje agresije. To će biti najučinkovitija zaštita slobode, ljudskih prava, vladavine prava i drugih zajedničkih vrijednosti koje posebno utjelovljuje ova nagrada Europskog parlamenta.”

Govoreći putem videoveze, Zelenski je pozvao na potporu uspostavi međunarodnog suda za procesuiranje zločina počinjenih od strane Rusije.

U Strasbourgu su također bili:

  • Oleksandra Matvijčuk – odvjetnica za ljudska prava i predsjednica ukrajinske organizacije Centar za civilne slobode, koji je jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir 2022.
  • Julija Pajevska – osnivačica medicinske jedinice za evakuaciju Tairini anđeli
  • Ivan Federov – gradončelnik Melitopolja
  • Oleksandr Čekrihin i Stanislav Kulikivskji – predstavnici Državnih hitnih službi
  • Jaroslav Božko  iz Civilnog pokreta otpora Žuta vrpca

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime