Hrvatska neće slati svojega predstavnika na 60. Eurosong, koji će se u svibnju sljedeće godine održati u Beču zahvaljujući aktualnoj pobjednici Conchiti Wurst. Srbija je, nakon jednogodišnje stanke, potvrdila svoj povratak, dok su se BiH i Slovenija preliminirano, uz dozu rezerve, odazvale pozivu za sudjelovanje na jubilarnom europskom glazbenom natjecanju. Potonje zemlje konačnu odluku o pojavljivanju na Pjesmi Eurovizije moraju donijeti do 10. listopada, do kada se mogu i povući bez straha od financijske kazne.

Financije dodatan uteg

“HRT je prošle godine odlučio kako neće sudjelovati na Eurosongu zbog financijskih razloga i slabijih plasmana prethodnih godina. U međuvremenu nije došlo do bitnih promjena niti novih momenata koji bi promijenili tu odluku, te je HRT odlučio kako 2015. neće sudjelovati na natjecanju”, dobili smo odgovor iz prisavskog odjela komunikacija, nakon upita upućenog Saši Runjiću, novom ravnatelju programa HRT-a. Naši predstavnici na Eurosongu još od 2009. godine nisu se plasirali u veliki finale, a posljednji su boje Hrvatske na Pjesmi Eurovizije 2013. branili članovi Klape s mora izvodeći “Mižerju”.

Odustali i Libanon i Lihtenštajn

Hrvatska se tako pridružila Ukrajini, Turskoj, Monaku, Luksemburgu, Češkoj, Slovačkoj i Andori u zaobilaženju Beča. Za ESCtoday.com, najpopularniji eurovizijski portal, odustajanje od eurovizijskog debija potvrdili su i Libanon i Lihtenštajn, stoga neće biti nijedne nove zemlje na natjecanju sljedeće godine. – Srećom, Beč je blizu, ni približno skup grad poput skandinavskih Kopenhagena i Malmöa. Kotizacija je razumna za današnje uvjete – objasnila je Duška Vučinić, direktorica korporativnih komunikacija RTS-a, što je presudilo povratku Srbije na jubilarni Eurosong koji će se održati 19., 21. i 23. svibnja u bečkoj areni “Stadthalle”. Nakon što su napravili projekciju troškova i prihvatili sudjelovanje, čelni ljudi Radio-televizije Srbije za izbor srpske predstavnice angažirali su tim Marije Šerifović, eurovizijske pobjednice iz 2007. – Sašu Mirkovića, vlasnika producentske kuće “Beoton”, i Vladimira Graića, skladatelja njezine “”Molitve”. (Slobodna Dalmacija)