Nitko bolje nije mogao potvrditi ispravnost odluke hrvatske delegacije u UN-u pri nedavnom glasovanju o jordanskoj rezoluciji o primirju u Gazi (kada je hrvatski predstavnik pri UN-u bio protiv), nego sam Hamas u svom proglasu svega nekoliko dana nakon usvajanja ove rezolucije UN-a


Piše: David Lekaj, poslovni savjetnik za euroazijsko tržište 

Podsjetimo se nakratko što se tada zbilo. Opća skupština Ujedinjenih naroda s potrebnom dvotrećinskom većinom usvojila je jordansku rezoluciju o humanitarnom stanju u Gazi, dok kanadski amandman (uz podršku niza zemalja, uključujući Hrvatsku) koji je tražio da se izričito spomene i osudi Hamasov teroristički napad i uzimanje talaca 7. listopada nije postigao potrebnu većinu. Države koje su nakon toga glasovale protiv jordanske rezolucije (uključujući Hrvatsku), učinile su to djelomično u reakciji na neusvajanje kanadskog amandmana koji daje presudni kontekst sadašnjem sukobu u Pojasu Gaze.

U tekstu usvojene rezolucije se ističe „duboka zabrinutost zadnjom eskalacijom nasilja nakon 7. listopada“ bez specificiranja tko je i kako izveo napad navedenog datuma te se osuđuje „svo nasilje nad palestinskim i izraelskim civilima“. Niti jednom riječju se ne spominju taoci niti njihovo puštanje.

Nije dugo trebalo čekati da se slavodobitno javi Hamas. Njihov predstavnik se obratio javnosti i rekao da će otete civile iz izraelskih kibuca ipak zadržati u zatočeništvu. “Ujedno će Hamas nastaviti napade poput onog iz 7. listopada, sve dok Izrael postoji”, zaključio je njihov predstavnik.

Ovom klasičnom terorističkom logikom, predstavnik Hamasa je ujedno ‘poklopio’ sve one koji su olako dovodili u pitanje odluku Hrvatske pri glasovanju o jordanskoj rezoluciji u UN-u (čija je težina neusporedivo niža od rezolucija Vijeća sigurnosti koje su obvezujuće). 

Hrvatski veleposlanik pri UN-u je Ivan Šimonović, iskusni karijerni diplomat koji je godinama obnašao dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a, a početkom 2023. imenovan je za predsjedatelja Komisije Ujedinjenih naroda za izgradnju mira. Takav netko je zasigurno dobro upućen u situaciju na terenu i odnosima među sukobljenim stranama. Ali i karakteru konflikta i profilu aktera. 

Vrijeme je pokazalo da se Hrvatska nema čega sramiti, kako su joj mnogi imputirali, smatrajući da se trebalo glasati drugačije. Ne može se biti suzdržanim kada je riječ o terorizmu. Hrvatska odluka u UN-u se u konačnici pokazuje potpuno ispravnom, jer postoje ljudi koji očito žele ignorirati Hamasov masakr od 7. listopada. To samo hrani ambicije Hamasa i drugih agenata kaosa. Takvi ne smiju i neće uspjeti. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime