Tim za traganje i spašavanje u ruševinama sastavljen od 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i osam potražnih pasa za spašavanje bit će s dva vojna helikoptera MORH-a upućen prema Albaniji

Noćas, 26. studenog u 3 sata i 54 minute na seizmografima Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježen je razoran potres s epicentrom kod Drača u Albaniji. Magnituda potresa iznosila je 6.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je IX stupnja MCS ljestvice. Potres je probudio građane diljem Dalmacije i osjetio se diljem Hrvatske te u Bosni i Hercegovini. Nekoliko desetaka dojava građana o potresu zaprimili su Županijski centri 112 Dubrovnik, Split i Zagreb.

Vlada Republike Albanije je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC – The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma Unije za civilnu zaštitu Europske komisije podnijela zahtjev za međunarodnu pomoć te do sada prihvatila pomoć Italije, Grčke i Rumunjske.

Putem hrvatske ambasade u Tirani je uspostavljen kontakt sa zamjenikom ministra unutarnjih poslova Albanije te potvrđen prihvat hrvatske bilateralne pomoći. Tim za traganje i spašavanje u ruševinama sastavljen od 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i osam potražnih pasa za spašavanje bit će s dva vojna helikoptera MORH-a upućen prema Albaniji.

Hrvatska je i dalje u kontaktu s ERCC-om radi eventualnog upućivanja dodatnih timova i stručnjaka za traganje i spašavanje.

Uz navedeni potres u Albaniji, danas u 10 sati i 19 minuta seizmografi Seizmološke službe Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Blagaja u Bosni i Hercegovini. Magnituda potresa iznosila je 5.4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VI-VII  stupnja. Potres se osjetio diljem Dalmacije. 

Županijski centri 112 Ravnateljstva civilne zaštite do sada nisu zaprimili niti jednu dojavu o nastalim štetama u ovim potresima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime