Vrhovni sud Republike Hrvatske utvrdio je kako korisnici kredita u švicarskim francima koji su kredite prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju iz 2015. konvertirali u euro, imaju pravo na tužbe protiv banaka i pravo na povrat novca koji su im banke nezakonito oduzele što će se dokazati vještačenjem na općinskim sudovima

Detalje o presudi, stručnu analizu i daljnje korake Udruga Franak prezentirali su na konferenciji za novinare u srijedu, piše N1.

“Ovo je prva pobjeda, ali vjerujem da će nam Vrhovni sud dati detaljnije odluke što s konvertiranim kreditima i kako će se to rješavati”, kazala je odvjetnica Patricia Đurić.

Na pitanje mogu li građani koji tuže banke biti sigurni da će dobiti sudski spor, Đurić je odgovorila:

“To nije pitanje za odvjetnika, ja nisam sudac i ne mogu prejudicirati odluku. Ja vjerujem da će ljudi lako dokazati da nisu u cijelosti obeštećeni, tu je matematika, lako je to dokazati”, kazala je odvjetnica.

Upitana što ako se neki niži sud ogluši na odluku višeg suda, odgovorila je: “Ja se nadam da u ovom slučaju toga neće biti, sudac je neovisan i nije pristran, nadam se da će se uskladiti s mišljenjim Vrhovnog suda.”

Goran Aleksić vjeruje da će biti sudaca i sudova koji neće slijediti mišljenje višeg suda.

“Bit će takvih sudova, ali to ime neće proći. Ako i bude donesena odluka koja je u suprotnosti s odlukom suda, Vrhovni sud će to ukinuti”, kazao je Aleksić i dodao da niži sud uvijek može tražiti mišljenje Suda EU-a.

Osvrnuo se na navode Hrvatske udruge banaka (HUB), prema kojima Udruga Franak obmanjuje javnost i vrši pritisak na suce: ‘HUB je lažljiva gomila lažljivaca. Izvanredne revizije su tu da se ujednači sudska praksa i da se riješi pravno pitanje koje se vodi na mnogim sudovima. Vrhovni sud je sada rekao svoje’, odvratio je.Odluka Vrhovnog suda o kreditima u CHF

Podsjetimo, iz Udruge Franak izvijestili su u utorak kako je Vrhovni sud utvrdio da korisnici kredita u švicarskom franku koji su kredite konvertirali u eure, imaju pravo na tužbe i povrat novaca koje su im banke nezakonito oduzele. Presudu Vrhovnog suda u Udruzi su nazvali – povijesnom.

Udruga Franak naglašava kako zastara potraživanja za preplaćene kamate nastupa 13. lipnja 2019. pa zbog toga svi korisnici kredita moraju do toga datuma podnijeti svoje tužbe na sud kako dio koji se odnosi na kamate ne bi zastario nakon čega novac koji se odnosi na preplaćene kamate više ne bi mogli potraživati.

“Ukida se negativna odluka, vraća se postupak na prvi stupanj. Prvostupanjski sud mora ponoviti postupak, utvrditi preplaćene iznose i oni se sa zateznim kamatama moraju vratiti tužitelju. Mi konverzijom nismo izgubili pravo na traženje preplaćenih iznosa”, rekao je za N1 saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić.

1 KOMENTAR

  1. Koji pametnjakovići, dizali kredite s promjenljivom kamatnom stopom pa kad su kamatne stope porasle i oni više nisu mogli plačati sad su im krive banke i Država. Kao da banke reguliraju tečaj Franka, imate krizu, investitori se drže sigurnih vrijednosti, među njima Franak, potražnja za Frankom raste, pa tako i sam Franak, i promjena tečaja uvjetuje rast hipotekarnih kredita u Francima… ali eto mi uvodimo socijalizam završit ćemo kao madurova Venecuela ili još gore možda jer mi nemamo naftu… jedini brand nam je lupeži i hajduci a od toga se ne živi dapače…..

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime