Fikcija o najuspješnijem hrvatskom poduzetniku Ivicu Todoriću ovih dana očito dolazi do svog kraja. Premda je od hrvatske države dobio najvrijednije hrvatske tvrtke, najkvalitetniju hrvatsku zemlju, desetke milijardi kuna poticaja Ivica Todorić na kraju od Vlade RH traži i da se servisiraju njegovi ogromni poslovni promašaji!

Nakon višetjednog pumpanja priče o spašavanju 40 tisuća radnih mjesta, vrijeme je da netko napokon kaže dosta prije nego Vlada RH donese suludu odluku o spašavanju ne „carstva“ nego „cara“! Dosta je obmane o spašavanju Agrokora jer to ne postoji! Postoji jedino proces spašavanja Ivice Todorića. Stvari su puno jednostavnije nego ih medijski, politički i ekonomski plaćenici nastoje ovih danna predstaviti. Naime, u procesu oko nemogućnosti podmirenja obveza može nastradati samo Ivica Todorić koji je založio svoju imovinu za izvore financiranja koje je ulagao u tvrtke unutar Agrokorovog sustava. U onom trenutku kada Agrokor ili Ivica Todorić ne uspiju podmiriti dospjele obveze neće propasti Agrokor, nego će propasti samo Ivica Todorić, a tvrtku Agrokor preuzet će netko drugi.

S obzirom kakav je odnos Ivice Todorića prema najbrojnijem, ali najpotplaćenijem dijelu radne snage unutar Agrokora bio, možda je najbolje da tom tvrtkom i upravlja netko drugi pa makar se on zvao John, Sergej, Yao ili Gerhard! Konzum neće propasti kako nastoje pojedinci prikazati niti će radnice dobiti otkaz, jedino će se, u najgorem slučaju, promijeniti naziv tvrtke! Belje koje je osnovano 1697. godine, Zvijezda 1916., Ledo 1958., kao i niz drugih tvrtki unutar Agrokora osnovane se puno prije nego je Ivica Todorić zaradio svoj prvi dinar te njihovo poslovanje u budućnosti neće sigurno ovisiti o tome hoće li im se promijeniti vlasnik prodajom ili neprijateljskim preuzimanjem!

Nemojmo zaboraviti kako je hrvatska država Ivici Todoriću prepustila nacionalno blago poput Belja uglavnom za jednu kunu. Po istom principu Hrvatska je Ivici Todoriću ustupila na desetke tisuća hektara najkvalitetnije zemlje čime je isti posredno uništio tisuće OPG-ova što je za izravnu posljedicu imalo egzodus mladih poglavito iz Slavonije. U konačnici, Hrvatska je Ivici Todoriću dala desetke milijardi kuna poticaja i sada smo na pragu da opet spašavamo pojedinca koji nije znao upravljati onim što je dobio na pladnju!

Stoga apeliramo na cijelu javnost i Vladu RH da ne nasjeda na priče o spašavanju 40 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj, jer po istom obrascu spašavani su brojni drugi tajkuni koji su od Hrvatske, kad se borila za svoju državotvornost, dobili sve, a vratili joj malo ili ništa!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime