Prema rezultatima većine anketa agencija za istraživanje javnog mnijenja, pet glavnih opcija u Hrvatskoj su HDZ, SDP, Domovinski pokret, Most i Možemo

Ako se pita prvake navedenih političkih stranaka, oni će činiti budući saziv Sabora, no je li tome baš tako. Ulaskom Hrvatske u eurozonu, primjetno je narastao broj birača koji “naginju” tzv. nacionalističkim političkim opcijama Pritom, dakako ne mislimo na nacionalizam u nekom iskrivljenom negativnom smislu, već govorimo o izraženijoj namjeri ka očuvanju nacionalnih interesa i nacionalnog identiteta.

Stoga ne čudi da je HSP u X.izbornoj jedinici koja obuhvaća Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju istaknuo svoju listu sa nositeljem dr. Lukom Roguljićem, nače i aktualnim potpredsjednikom Skupštine Splitsko-dalmatinske županije.

Slično je i u IX. izbornoj jedinici gdje su svoje liste samostalno istaknuli i HSP na čijem posljednjem 14. mjestu Mate Lukić “lovi” preferencijalne glasove i HSP Ante Starčević koju nosi predsjednik te stranke Slobodan Dević Pićo. Iako im potencijalni koalicijski partneri iz HDZ-a i Domovinskog pokreta ne prognoziraju osobit uspjeh, rezultati brojnih anketa ističu upravo pravašku scenu kao šestu političku snagu u zemlji.

Primjerice, u samo mjesec dana HSP AS je sa skromnih 1,26% izbornog rejtinga narastao na 4,83 % što ih opasno približava famoznom izbornom pragu. Do izbora je još 11 dana i ukoliko se nastave ovakvi trendovi, Slobodan Dević Pićo bi, u najgorem slučaju mogao “otkinuti” jedan mandat HDZ-u.

Slična situacija je i s dr. Lukom Roguljićem u X.izbornoj jedinici koji je dosada dokazao da na svoje ime može povući samo u Splitu nekoliko tisuća glasova birača što bi ga moglo lansirati i u Sabor.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime