HSP BiH podržava integritet izbornog procesa odnosno poštene izbore. Vidimo da međunarodna zajednica gura ove izmjene izbornog zakona i izvjesno je da će se one i nametnuti

Tražimo da se jasno zna tko i kako će raspolagati sa našim osobnim podacima koji će biti skenirani. Isto tako zanima nas tko će kontrolirati glavni server, da ne dođemo u situaciju da nije bitno tko glasa nego tko broji, te da ne dođemo u situaciju bit ćemo do kraja jasni da onaj tko kontrolira glavni server da kontrolira i kompletan izborni proces.

Također kad govorimo o poštenim izborima posebno treba napomenuti nametanje izborne volje, odnosno da jedan narod bira drugom predstavnike u izvršnu i zakonodavnu vlast.

Smatramo da nema ništa nepoštenije.

Isto tako manipuliranje nacionalnom pripadnošću, ne može netko od izbora do izbora mijenjat nacionalnu pripadnost. Smatramo da to treba regulirat na način da se nacionalna pripadnost može mijenjati svako deset godina ili od popisa do popisa stanovništva.

Među 14 EU prioriteta nalazi se i izborni zakon. Ako želimo stabilnu državu mora se osigurati da tri konstitutivna naroda u BiH budu i jednakopravna. Odnosno da mnogo brojniji narod ne bira predstavnike u izvršnu i zakonodavnu vlast, manje brojnijem konstitutivnom narodu. Ovdje posebno mislimo na izbor za članove Predsjedništva BiH

Trojka koja se obvezala prilikom formiranja vlasti da će ovo pitanje riješiti, ispala je nekorektna odnosno pokazalo se da nemaju hrabrosti i sad inzistiraju na izmjeni Ustava BiH a svjesni da je to nemoguće uraditi.

HSP BiH je apsolutno protiv bilo kakvog nametanja, ali kad vidimo zakovane pozicije i neiskrenost sa bošnjačke strane onda smo stava, odnosno TRAŽIMO od Visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne indirektan izbor članova predsjedništva BiH, te da se članovi predsjedništva biraju među zastupnicima u Parlamentu BiH.

Pozdravljamo stav Europske komisije koje je odlučila Europskom vijeću preporučiti pokretanje pristupnih pregovora BiH sa EU.  HSP  daje apsolutnu potporu europskom putu BiH.

Vidimo da se danas mnogi busaju u prsa i proglašavaju se liderima Europske BiH.

Činjenica i istina je jedna, lider Europske BiH i najzaslužniji za dobivanje zelenog svjetla je Hrvatska politika, odnosno politika HNS-a.

BiH vidimo kao dio europske obitelji, iako nama u HSP-u  prioritet je članstvo BiH u NATO-u

Članstvo u NATO savezu jamči nam mir i stabilnost u državi, te nam jamči dolazak stranih investitora, koji sigurno neće doći i uložiti svoj kapital negdje gdje nije stabilno i sigurno.

Hrvatska stranka prava BIH od posljednjih parlamentarnih izbora jako puno je radila na jačanju svoje stranačke infrastrukture na području čitave BiH, te smo spremni za predstojeće

lokalne izbore. Na današnjoj sjednici imenovali smo izborni stožer na čelu kojeg je predsjednik stranke Nikola Raguž. Na mjesto voditelja za političko medijsku komunikaciju odnosno za glasnogovornika HSP BiH za predstojeće lokalne izbore imenovan je Tihomir Šarac.

HSP konsolidiran i kadrovski ojačan na predstojeće lokalne izbore izlazi samostalno.

Fokus HSP BiH bit će izbori za Grad Mostar. U sredinama gdje smatramo da je ugrožen vitalni interes hrvatskog naroda otvoreni smo za suradnju i sa drugim strankama koje nose hrvatski predznak. HSP BiH bit će angažiran i oko predstojećih izbora u Republici Hrvatskoj te će podržat opcije koje su nama svjetonazorski najbliže.

Predsjednik Hrvatske stranke prava BiH

Nikola Raguž

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime