Članovi HSP-a Zadarske županije kao i njihovi gosti svečano su u hotelu Kolovare obilježili 200 godina od rođenja dr. Ante Starčevića, oca Domovine

Stručni govornici na tribini bili su prof. dr. sc. Zlatko Begonja i prof. Nedo Šapina. Predstavnicima Grada Zadra, Zadarske županije, nazočnim simpatizerima i članovima HSP – a prigodno se obratio predsjednik Županijskog vijeća HSP Zadarske županije Mate Lukić.

– Današnja tribina samo je jedna u nizu koje HSP održava diljem Hrvatske prigodom ove velike obljetnice. Starčević je davno prešao granice pravaštva, čiji je osnivač i s ponosom možemo reći kako je riječ o velikanu hrvatske povijesti, vrhunskom političaru, domoljubu, filozofu i književniku čija je politička misao i danas aktualna. O njemu će više govoriti naši današnji predavači, a ja ću vas za kraj pozdraviti njegovim geslom koje nije bilo izraz katoličke ili krćanske isključivosti pravaša. Smisao je bio odbijanje vladara nad hrvatskom nacijom, kazao je Lukić pozdravivši sve nazočne pozdravom Bog i Hrvati.

Više o samom Starčeviću rekao je na tribini predsjednik HSP-a Nikica Augustinović koji je naglasio, iako je prošlo 200 godina od Starčevićevog rođenja da je njegova politička misao još uvijek itekako aktualna.

– Od Starčevića još možemo puno toga naučiti. Prvenstveno da Hrvatska mora biti prva, iznad svih i iznad svega. I ova 200. obljetnica rođenja oca domovine, koju HSP obilježava u svim županijama, posvećena je Starčeviću, ali isto tako, ističe važnost cjelokupne hrvatske povijesti. Činjenica je da se u školskom kurikulumu premalo govori o važnim hrvatskim velikanima, pa je i tako Starčević dobio tek par rečenica. Marginaliziran je i Domovinski rat o kojem se koji sat uči tek na kraju osnovnoškolskog obrazovanja. Hrvatska stranka prava nizom tribina, želi da mladi naraštaji uče o ocu domovine, brojnim hrvatskim velikanima, junacima Domovinskog rata kao i o časnoj hrvatskoj povijesti, istaknuo je Augustinović dodajući kako narod koji zaboravlja svoju povijest mora imati probleme u budućnosti, što se, tvrdi, dogodilo i nama.

Smatra kako je zbog zataškavanja, omalovažavanja i lažiranja povijesnih istina Hrvatska danas duboko podijeljena zemlja.

– Obiteljske i domoljubne vrijednosti javno se izruguju, a oni koji ih javno iznose obilježeni su. U javnom se prostoru izruguje vjernicima – katolicima, a hrvatski branitelji, Domovinski rat i njegove vrijednosti potiho se guraju pod tepih zaključio je predsjednik HSP-a.

Ovih dana u medijima je najavljena suradnja Hrvatske stranke prava i Domovinskog pokreta te Augustinović ističe svoju vjeru u uspjeh te suradnje. Smatra kako okupljanje domoljubnih opcija nema alternativu.

– Ljudima, našim biračima dosta je podjela i svađa. Žele moći birati kvalitetnu političku opciju koja će voditi brigu i o nacionalnim vrijednostima, ali i o životima naših građana. U svom programu veliki naglasak stavljamo na demografiju, ali ne na način da ju se kao do sada tretira mahom kroz socijalne mjere, jer ona to nije. Isto tako, pažnju posvećujemo obrazovanju, zdravstvu i poduzetništvu. Kada je riječ o HSP-u mogu reći da smo zadnjih godinu i pol dana posložili naš sustav i organizirali se. Teren nas prepoznaje, a dokaz tome je i naše današnje okupljanje, zaključio je Augustinović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime