Forum mladih SDP-a Split poslao je medijima priopćenje koje objavljujemo u cijelosti

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva – medicinskih sestara i medicinskih tehničara iskoristili smo priliku kako bi se zahvalili požrtvovnim i vrijednim medicinskim sestrama i tehničarima, ali i upozorili na niz problema s kojima se svakodnevno suočavaju.

Male plaće, prekovremeni rad, nepriznavanje stručne spreme samo su dio problema s kojima se medicinske sestre i tehničari godinama bore. U Hrvatskoj ih nedostaje oko 12 tisuća čime je zdravstveni sustav pod ogromnim opterećenjem. Postojeći kadar mora raditi mnogo više kako bi se popunile rupe, a česti prekovremeni rad utječe na zdravlje medicinskog osoblja pa su stoga učestalija i bolovonja. Zbog nedostatka osoblja rade i u 24 – satnim smjenama te često jedna sestra u isto vrijeme skrbi i o nekoliko desetaka bolesnika.

Kako bi se stanje popravilo potrebno im je dati zasluženo mjesto u društvu, povisiti plaću i osigurati uvjete, a naposljetku i zaposliti još medicinskih sestara i tehničara. Dok ne dođe do toga Hrvatska će i dalje svojim novcem školovati medicinski kadar za druge zemlje.

Dobar zdravstveni sustav temelj je za stvaranje zdravog i pravednog društva, a pravo na zdravlje više je nego samo fraza za zdravstvene djelatnike u nastojanju da pozitivno mijenjaju svijet.

Kao društvo moramo biti glas koji vodi i podupire pristup zdravstvenoj skrbi i sustavu usmjerenom isključivo ka ljudima. Samo se takav glas može čuti i utjecati na zdravstvenu politiku, planiranje i omogućavanje bolje zdravstvene zaštite i bolje uvjete zdravstvenim djelatnicima.

Forum mladih SDP-a Split,

Forum mladih SDP-a Splitsko-dalmatinske županije

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime