Film Sutjeska,exterijer: „Ljubin Grob“ mjesto epske bitke na rijeci Sutjesci,čija uobičajena dubina,vodostaja je negdje oko članka na nozi… Partizani:Bata-Ljubiša-Boris… Do zadnje kapi krvi, brane prodor mrskog neprijatelja, na uzvisinu, na kojoj je „Ljubin Grob“… Znakovito, da se stoljeće poslije, ta bitka prenijela… Live izvedba,enterijer: Deronjičke, Landeke Čorići-Dragoje…Ljubine birokratske horde,ušanćile se po ganjcima Treće osnovne škole,braneći fake: diplome-odluke-isplate-sistematizacije-dozvole…Koje su zatrpali po natklasama u svojim birokratskim bunkerima…Odlučni da svojim životima, obrane Ljubu…

Piše: Hrvatin Tomašević

…utorak, 26. svibanj/maj… Iznenada, televizija N1 Ljubu izvodi na svijetlo dana, inače, ON je za građane Mostara, čovjek tame, nikad ga nitko od njih ne vidi, osim što vide da rastu građevine, tamo gdje-ni on, ni babo mu, nikad ništa nisu sijali! Nije ni otvorio usta, u tom programu a izrekao je: „Netko stalno trguje Mostarom, želeči da ostane loš“! Naime, ta evolucijska izreka, ostavila je veliki dojam na Švedsku akademiju, koja je odlučila, upravo zbog trgovanja utjecajem i lošeg upravljanja gradom, Ljubu nagraditi Nobelom za korupciju…Da ne bih upotrebio,i neku težu riječ, zbog koje taj isti-loš grad,ostaje trajno bez financijske pomoći švedskih poreskih obveznika! Da li je sretan zbog toga…Na to ne može računati!!!

Želim da znate slijedeće:

Ljubo Bešlić-Ikona, po Švedski,Korupcije,koja negira:demokratske-urbane-gospodarske-etičke, ali i one ljudske-duhovne i moralne vrijednosti, i kome je odbacivanje demokratskih načela i pravila-postalo pravilo! Naime, činiti suprotno od demokratskog, pokazalo se kao pouzdana strategija žderogradonačelništva u slučaju zvanom loš Mostar! Stoga niti Ljubo, nije imao razloga činiti drugačije, nego trgovati utjecajem i loše upravljati! Teško je, ako ne i nemoguće, odrediti što je to „demokratsko“ načelo i vrijednost, kojom nam se Ljuban rukovodi, a još manje je bilo moguće od strane građana, doslovno ga slijediti, u njegovu pohodu na javni: novac-zemljište-institucije-objekte,na javno dobro, na urbanu zajednicu! Kako je moguće da jedan takav „demokratski“ manevar, bude održiva-dugoročna strategija?!

Na Ljubu,očigledno je najviše utjecala činjenica, da je korupcija najsnažnija i najmoćnija sila našeg društva-zajednice! ON se je izborio za per se:sam sebi izdaje upute-zadatke,sam sebi isplaćuje platu-naknade-putne troškove-reprezentaciju… Provodi samovolju,izbjegavajući da djeluje u kategorijama-demokracije kroz gradsko vijeće, postupajući po zakonu,donoseći pravedne odluke! Moralnu svetost,rezervirao je samo za sebe,jer je cijeli svoj gradožderski vijek,posvetio za dobrobit drugih… Da ih ne nabrajam…

Ako bi,tijekom svih ovih godina,istražili Ljubin konstrukt vladanja,karakter i veliki doprinos ispunjenju sopstvenih materijalnih dobara,neupitno,ne samo po Švedski,bi se pokazalo,kako se uklapa u moralni lik korumpiranog birokrate! Njegov doprinos trgovanju utjecajem,lošim upravljanjem Mostarom, koji je već godinama platforma za korupciju,mogli bi podijeliti na tri projektna modela djelovanja.

Prvi,demokratski-u kojem je potpuno suspendirao demokratsko odlučivanje a posvetio se-nepostojanju odgovornosti spram javnog. Drugi,društveni-u kojem je postigao sposobnost da nadiđe,javne-opće potreba i vrijednosti, a u korist svojih materijalnih-nepokretnih-pokretnih statusnih simbola,potpuno zanemarujući bilo kakvu obavezu spram ljudske zajednice,kojoj je,zamislite na „čelu“! Treći,urbani-koji nikako nema obilježje lijepog-skladnog-čistog-uređenog i infrastrukturno razvijenog grada,nego,upravo obrnuto,otkrio je-kako se je najlakše podati spram tajkunsko gradožderskim interesima,koji podržavaju dugoročnu izvedivost gradonačelnikova postojanja!!!

Nema Hrvata, dakle-ne samo oni u žutim prslucima, koji ne bi poželio, Bošnjaka za gradonačelnika!!!

Urednički komentar: Politički drugovi ko’ jedno zavapiše: Svi smo mi Ljubo Bešlić!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime