Državno odvjetništvo u Splitu je podiglo optužnicu protiv hrvatskih državljana starih 61 i 23 godine zbog počinjenja kaznenog djela oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra.

Oni su, tereti ih Odvjetništvo, bez arheološkog istraživanja i nadzora obavljali iskope na Carrarinoj poljani u sklopu Dioklecijanove palače. Također, teret ih da su iskopali sarkofag i kamene ulomke, da su narušili statiku Dioklecijanove palače te da su izradili vanjski kamin od starog kamena nadogradivši i ožbukavši zid dvorišta čime su oštetili kulturno dobro od nacionalnog značenja. Večernji list piše kako je jedan od optuženih htio u sklopu Dioklecijanove palače otvoriti kafić.

Priopćenje DORH-a donosimo u cijelosti.

“Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je podiglo optužnicu protiv hrvatskih državljana (1953. i 1991.) zbog počinjenja kaznenog djela oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra iz čl. 319. st. 3. u svezi st. 1. Kaznenog zakona/11. (17. 7. 2014.)

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su u od 17. lipnja 2012. do 19. lipnja 2013. u Splitu, zajednički i dogovorno, na dvorištu i u prizemlju kuće na adresi Carrarina poljana 2; svjesni da se navedene nekretnine nalaze u zoni “A” kulturno-povijesne cjeline Grada Splita koja ima svojstvo kulturnog dobra utvrđenog Rješenjima Ministarstva kulture Republike Hrvatske (Uprave za zaštitu kulturne baštine) i upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske (Lista zaštićenih kulturnih dobara) jer se nalazi unutar obuhvata Dioklecijanove palače – spomenika upisanog na Listu svjetske baštine UNESCO-a; bez prethodnih arheoloških istraživanja i arheološkog nadzora, obavljali iskope. (24sata)