Portal Index već danima piše o specifičnom stanju u hrvatskom zdravstvu, a povod člancima je smrt njihovog novinara Vladmira Matijanića

Tako su danas objavili podulji članak o dr. Mati Kasalu, nekadašnjem šefu makarske Hitne pomoći. Objavljuju kako je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu protiv dr. Kasala u lipnju podiglo optužnicu za nesavjesno liječenje i dva kaznena djela sprječavanja dokazivanja.

Terete ga da 21. studenog 2020. nije postupio pravovremeno i po pravilima struke te da je pogrešno procijenio ozbiljnost stanja pacijenta koji je nastradao u prometnoj nesreći.

Tereti ga se i da je, služeći se šifrom medicinskog tehničara, svjesno upisao lažne podatke o vitalnim parametrima pacijenta i njegovom medicinskom zbrinjavanju kako bi neistinito prikazao da je pacijent bio zadovoljavajućih vitalnih znakova i da nije bio životno ugrožen, navodi Index.

“Okrivljeniku se stavlja na teret da je 21. studenoga 2020. od 3:32 do 4:50, kao dežurni liječnik jedne zdravstvene ustanove u jednom gradu na području Županije splitsko-dalmatinske, u kojoj je pacijent zatražio liječničku pomoć zbog zadobivenih ozljeda – iako je prvim pregledom utvrdio da se pacijent nalazi u teškom stanju te iako je bio svjestan kako vitalni parametri koje je utvrdio prilikom prvog pregleda jasno upućuju da je pacijent potencijalno životno ugrožen – olako držao kako svojim postupcima neće izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta s posljedičnim smrtnim ishodom.

Tereti ga se da nije postupio pravovremeno i po pravilima struke te je pogrešno procijenio ozbiljnost stanja pacijenta umjesto da je bez odgode organizirao hitni transport pacijenta do KBC-a Split gdje je ozljedu bilo moguće definitivno zbrinuti i spriječiti smrtni ishod.

Tereti ga se i da je odlučio kako neće prilikom transporta biti u pratnji ovako teško ozlijeđenog i vitalno ugroženog pacijenta, čime je onemogućio njegovo aktivno liječenje tijekom transporta, pa je zbog opisanih evidentno nestručnih medicinskih postupaka i propusta u zbrinjavanju pacijenta došlo do narušavanja njegovog zdravlja i smrtnog ishoda u 4:50 na putu do bolnice.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 21. studenoga 2020., u prostorijama jedne zdravstvene ustanove na području Županije splitsko-dalmatinske, nakon prethodno opisanog postupanja,  u dokumentacijski list hitnog slučaja koji je sastavio medicinski tehničar, a koji se odnosio na navedenog pacijenta, služeći se šifrom medicinskog tehničara, svjesno upisao lažne podatke o vitalnim parametrima pacijenta i o njegovom medicinskom zbrinjavanju kako bi neistinito prikazao da je pacijent bio u potpunosti zadovoljavajućih vitalnih znakova i da nije bio životno ugrožen.

Tereti ga se i da je od 21. studenoga 2020. do 21. siječnja 2021. u prostorijama jedne zdravstvene ustanove na području Županije splitsko-dalmatinske, nakon prethodno opisanog postupanja, u dokumentacijski list koji se odnosio na tog pacijenta, naknadno upisivao lažne podatke o vitalnim parametrima tog pacijenta i o njegovom medicinskom zbrinjavanju kako bi neistinito prikazao da je pacijent prije transporta prema KBC-u Split bio relativno zadovoljavajućih vitalnih znakova i da nije bio životno ugrožen. Tereti ga se da je radnje, opisane u prethodna dva odlomka, učinio kako bi znatno otežao utvrđivanje svoje odgovornosti u kaznenom postupku za to kazneno djelo”, piše DORH, a prenosi Index.

Politički kadrovi očito se ne suspendiraju, nego – premještaju. Koliki je utjecaj HDZ-a u zdravstvu Splitsko-dalmatinske županije, govori da je on tek premješten iz Makarske u Šestanovac. I to – jer mu je istekao mandat voditelja u lipnju prošle godine, osam mjeseci poslije ovog slučaja zbog kojega je DORH podigao optužnicu, piše Index.

Navode i slučaj Iris Williams. Osim ovog primjera, spominjao se Kasalo kroz prizmu nesavjesnog liječenja i 2019. godine. Tada je Iris Williams za Jutarnji ispričala slučaj oko svoje bebe, koju je budila, a koja nije reagirala. Uglavnom, bebu je odvela u makarsku Hitnu pomoć.

“Ne mogu vam opisati kako nam je doktor prišao, s rukama u džepovima… Gleda nju i kaže: “Ja ovo nikad nisam vidio.” Kažem mu: “Recite mi što da radim?” Kaže on na to: “Ne znam što bih vam rekao” i gleda je iz daljine.

Ja sam i dalje ljubazna, velim: “Razumijem, beba je, ali dajte nam vozilo da idemo na pedijatriju u Split.” Kazao je: “Možete vi ići.” Na to ću ja da su nam rekli da “dođemo na Hitnu, da nas vi uputite”, a on kaže da nismo trebali dolaziti, nego da smo mogli sami autom u Split”, rekla je.

“Doktor mi je rekao da nam ne može dati auto jer imaju samo jedan tim. Upozorila sam da ćemo upasti u gužvu i da će nam trebati tri sata do tamo, a on će na to mirno: ‘Ma neće'”, kazala je.

Kasalo je tada rekao da dijete nije bilo vitalno ugroženo jer nije imalo tempraturu, nije povraćalo, a majka se samo žalila da se dijete teže budi.

“Ja sam na raspolaganju imao samo tim T1 i T2 koje moram imati na raspolaganju za slučaj da je neki čovjek vitalno ugrožen. Moja odgovornost kao voditelja Hitne pomoći je da napravim trijažu i procijenim kada nekome dati vozilo, to nije moja privatna imovina, već na temelju uočenog postavlja se indikacija za interventnim timom”, kazao je dr. Mate Kasalo.

On je inače itekako dobro kotirao u makarskom javnom životu. Završio je i na jednoj listi Slobodne Dalmacije koja se bavila najutjecajnijim ljudima u Makarskoj rivijeri.

“Probitačni i ambiciozni doktor očito nije neznalica ni kad su u pitanju politička retorika i logika jer prilično dobro nameće prioritete koji ga tište kao medicinara, a otkad je došao na čelo makarske ispostave, primjetan je rast voznog parka, šminkanje ambulante te uopće bolja dinamika stavljanja aktualnih tema na tapet”, pisala je o njemu Slobodna Dalmacija.

I prije ovog slučaja, povezivalo ga se s krivotvorenjem dokumenata i to kad je bio šef Hitne pomoći u ispostavi Imotski. Bilo je to 2013. kad je bio HDZ-ov kandidat na lokalnim izborima.

On je navodno krivotvorio liječničke pečate i šifre troje liječnika, koji su slučaj prijavili policiji i nadležnom Ravnateljstvu u Splitu. Oni su dr. Vladimir Delipetar, dr. Dario Kutleša i dr. Milena Jović.

Ovim pečatima i šiframa liječnici ovjeravaju, primjerice, prekovremene sate, putne naloge, bjanko šifrirane zahtjeve za uputnice i recepte, potvrde o ozljedama za policiju te druge liječničke potvrde koje trebaju pacijentima.

Kako se onda pisalo, nitko im se iz Ravnateljstva, dok su trajali izvidi, nije obratio. I tada je ravnatelj bio HDZ-ovac Leo Luetić.

“U posljednjih mjesec dana kolegica dr. Milena Jović na radnom stolu otkrila je na bjanko papiru dva otiska krivotvorenih pečata, svoj i dr. Darija Kutleše. Nakon kraće konzultacije s kolegama podnijeli smo prijavu u policijskoj postaji Imotski protiv nepoznate osobe, a poslali smo i dopis ravnateljstvu u Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije u Splitu.

Policija je utvrdila da je krivotvorene pečate osobno dao izraditi voditelj Ispostave za hitnu medicinu u Imotskom dr. Mate Kasalo, koji je sve to i priznao, te krivotvorene pečate predao policijskim službenicima”, reklo je troje imotskih liječnika.

“Kasalo je i dalje voditelj naše ispostave, a odnosi i uvjeti rada su nepodnošljivi. Osim toga, Kasalo je drugi na listi općine Podbablje za lokalne izbore, a unatoč saznanju da je izradio i upotrebljavao krivotvorene pečate i potpise na službenim dokumentima, to se nije promijenilo. O svemu smo obavijestili i Hrvatsku liječničku komoru, ali ni od njih nismo dobili nikakav odgovor”, žalili su se tada liječnici.

Jutarnji je došao i do Kasala.

“To što sam potpisao išlo je njima u prilog. Što ćete napisati – da je voditelj krivotvorio potpis da bi svojim djelatnicima mogao isplatiti prekovremeni rad?! Da sam ja kriminalac, davno bih bio u zatvoru. To je interni dokument između mene i šefa. I ako budete pisali o tome – tužit ću i vas i svoje kolege. Sve ću vas tužiti. Samo vi pišite. Zovite mog ravnatelja Luetića i pitajte ga”, njegove su riječi.

A da voli prijetiti novinarima, govori i nedavni slučaj s novinarkom Slobodne Dalmacije koja je Kasala nazvala za istragu koja je protiv njega pokrenuta prije sedam mjeseci, a temeljem koje je nedavno DORH podigao gore navedenu optužnicu.

“Bog ti dao zdravlja, živila ti meni još 100 godina”, kazao je Kasalo novinarki te nakon minute poslao SMS u kojem stoji: “Nadam se da ti neće pasti na pamet da moje ime ponovno spominješ po portalima i novinama.”

Nakon ove poruke, novinarka ga je pitala je li to prijeti, na što je odgovorio: “Ja ne prijetim nikome, ne daj Bože. Javit će vam se moj odvjetnik pa će vam objasniti. Srdačan pozdrav”, piše Slobodna Dalmacija. (index.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime