Novoformirana većina na Viru, Josip Bašić, Jadranka Okreša, Šime Vučetić, Vesela Vučetić, Veseljko Orlić, Šime Buškulić i Frane Vučetić su u pravu kada traže sazivanje sjednice Općinskog vijeća i za to im ne treba nikakvo obrazloženje

Ministarstvo Pravosuđa i uprave opširno, temeljito i nedvojbeno se očitovala vezano uz trenutnu situaciju u Općinskom vijeću Općine Vir. Podsjećamo bivši predsjednik Skupštine Zadarske županije i uskoro bivši predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir Antonio Vučetić, odbio je u zakonskom roku sazvati sjednicu Općinskog vijeća, a na zahtjev novoformirane većine, njih sedam vijećnika. Ministar Ivan Malenica koji potpisuje dokument kojeg ekskluzivno objavljujemo, u više navrata ističe da je dovoljna trećina vijećnika da se sazove sjednica Općinskog vijeća, a u ovom slučaju ih je više od polovice. Također ističe kako vijećnici nisu dužni obrazlagati razloge za sazivanjem sjednice!

Kada se Antonio Vučetić oglušio na legitiman zahtjev za sazivanjem sjednice Općinskog vijeća, isto je napravio i Marino Radović, bivši direktor općinskog poduzeća Čisti otok d.o.o. i trenutni načelnik Općine Vir. Obzirom da ova dvojica poput lutki na koncu kojima upravlja samoprozvani “posebni savjetnik” Kristijan Kapović, nisu postupila sukladno zakonu, na potezu je Ministarstvo pravosuđa i uprave. Ministar Ivan Malenica zatražio je od Vučetića i Radovića d se očituju o novonastaloj situaciji nakon čega će Ministarstvo zazvati sjednicu Općinskog vijeća Općine Vir.

Zanimljivo, Virski list, općinski bilten i produkt Kapovićeve želje da kontrolira medije jučer objavljuje potpuno nesuvisli, u argumentima neutemeljen članak pod naslovom “Neće biti sjednice virskog Općinskog vijeća” na svojim Facebook stranicama. Uz tekst su prikačeni i dopisi koji su navodno dostavljeni vijećnicima novoformirane većine, no oni te dopise nikada nisu dobili. – Na zahtjev sedmero vijećnika koji je zaprimljen 15. srpnja, odgovorio je predsjednik virskog Općinskog vijeća Antonio Vučetić navodeći „kako je zahtjev neosnovan te kao takav nema uporište u poslovniku kao ni u zakonu“, odnosno da su „neobrazloženi razlozi saziva sjednice izvan redovnog roka“. Odgovor vijećnicima uputio je i načelnik Radović temeljem zahtjeva zaprimljenog 29. srpnja za sazivanjem sjednice: „Smatram da je izvješće predsjednika Vijeća o vašem zahtjevu činjenično potkrijepljeno, odnosno da nisu ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi za sazivanjem 9. sjednice Vijeća na vaš zahtjev“, odgovorio je načelnik Radović napominjući da bi „sazivanje sjednice Vijeća s moje strane u ovom slučaju bilo nezakonito“. Kako nije bilo sjednice Općinskog vijeća, odnosno „nisu ispunjeni zakonski uvjeti za njezino sazivanje i održavanje“ – kako je navela pravnica Općine Vir Tina Bužeća – vijećnicima nije dopušten ulaz u zgradu Općine Vir i organizacija tiskovne konferencije u Općinskoj vijećnici. Prostor vijećnice trenutno se koristi za potrebe Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo, odnosno koristi ga služba Komunalnog redarstva, još je navedeno, dok je sedmero vijećnika najavilo žalbu prema Ministarstvu pravosuđa i uprave Republike Hrvatske te nove pravne korake, piše bilten Virski list koji se oglašava kao, gle čuda, magazin za promidžbu otoka Vira.

Međutim, stavove Antonia Vučetića, Marina Radovića i novinara Virskog lista Kažimira Škrbića, pobija sam ministar Ivan Malenica opširnim dopisom kojeg u nastavku objavljujemo.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime