Dalmacija je pokrivena radarskim mjerenjima, a za to je zaslužna privatna mađarsko-češka tvrtka MeteoSense

Prema pisanju portala Dalmacijadanas, MeteoSense je još lani postavio radar u Puli, a od jučer je, u testnoj fazi, dostupna radarska snimka iz Zadra. Radar iz Zadra dohvaća područje južnije od Splita, što znači da je nepokriven ostao samo jug Dalmacije. I to bi se moglo promijeniti jer su pregovori o postavljanju radara na otoku Hvaru već odmakli, pa bi se eventualnim postavljanjem hvarskog radara, meteorološki pokrila čitava Dalmacija.

Radarsku snimku u realnom vremenu možete pratiti na ovom linku.

Nagy Gergely je direktor spomenute mađarsko-češke tvrtke. Diplomirani informatičar je strastveni zaljubljenik u vremenske (ne)prilike i prije 15-ak godina osnovao je udrugu ljubitelja meteorologije koja se bazirala na lovu na oluje i fotografiranju meteoroloških ekstrema.

Povodom puštanja zadarskog radara u rad, porazgovarali smo s Mađarom koji je nakon Zadra najavio postavljanje novih radara i to u Hvar i Dubrovnik.

– Sretni smo da možemo objaviti da smo instalirali naš drugi radar u Hrvatskoj, i to u Zadar. To će uvelike pomoći da se ovim mjerenjima pokrije područje Dalmacije.

Radar je maksimalnog dometa 250 kilometara za konvektivne oborine, oko 100 kilometara za običnu kišu, a 50 kilometara za vrlo lagane oborine, uključujući snijeg.

Trenutno je radar u fazi testiranja i kalibracije i radi u eksperimentalnom modu, no već sada je povremeno dostupan javnosti tijekom testnog razdoblja – govori nam Gergely, dodajući da se 24-satnu operativnost očekuje do ožujka ove godine.

Kaže da će se postojećim radarom u Medulinu kraj Pule i nadolazećim trećim radarom, koji će se najvjerojatnije nalaziti na otoku Hvaru, u potpunosti ćemo pokriti Dalmaciju i cijelu jadransku obalu.

– Za sljedeću godinu planiramo još jedan radar, i to u blizini Dubrovnika.

Radarske snimke bit će javno dostupne svima za nekomercijalnu i osobnu uporabu, i na web stranici i putem aplikacije – kazao nam je Nagy, dodajući da će uskoro otkriti više detalja o projektu.

MeteoSense sada čeka prvu jaču ciklonu nad našim područjem da bi se vidjelo kako funkcionira kompozitna snimka radara u Puli i Zadru. Za dio Jadrana sada postoji preklapanje, što će dati još kvalitetniju radarsku snimku – zaključuje Gergely.

20202. će tako vjerojatno zlatnim slovima ostati upisana u povijest meteorologije u Dalmaciji, jer će osim privatnih radara češko-mađarske tvrtke, online biti i meteorološki radari DHMZ-a. Naime, u tijeku je realizacija projekta MetMonic, kojim se cijeli Jadran planira pokriti s 3 radara velikog dosega. Iz DHMZ-a najavili su da će sva tri radara na Jadranu biti online ove godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime