Sabor je za idući petak odgodio glasovanje o 20-ak točaka, među kojima je i zakonski prijedlog koji uređuje popis stanovništva u proljeće iduće godine, u izjašnjavanju o tom prijedlogu pale su teške riječi, a troje zastupnika SDSS-a napustilo je sabornicu

“Kolege iz Kluba HDZ-a informirale su me da će Klub nacionalnih manjina provesti dodatne konzultacije, pa ćemo glasovati idući petak”, najavio je predsjednik sabora Gordan Jandroković nakon stanke kojoj je prethodila rasprava u kojoj se nisu birale riječi.

Sve je krenulo kod očitovanja o amandmanima koje je na zakon o opisu stanovništva podnio Klub manjina. Amandmane je prvo odbio vladin predstavnik, pa zastupnici, a onda je Vladimir Bilek zatražio stanku kako bi se Klub dogovorio o načinu glasovanja o samom zakonu. 

Hrvatsko-srpska trgovačka koalicija

Temperaturu je dodatno podignuo Hrvoje Zekanović (Hrast) izjavom da će biti zanimljivo pratiti kako će “hrvatsko-srpska trgovačka koalicija” riješiti nastali problem, te hoće li  udovoljiti Miloradu Pupovcu (SDSS) i njegovoj “ekipici”.

“Možda bi najbolje bilo da se popisivanje radi u Srbiji, pa da Pupovac nema troškova prijevoza ljudi”, izjavio je Zekanović ustvrdivši kako “prijeti velika opasnost da će, zahvaljujući ovom zakonu i spomenutoj koaliciji, sutra u Vukovaru možda biti nešto više Srba nego ih stvarno ima”.

Predsjednik Sabora ga je upozorio da klub ne zove “društvancem”, poručio kako su mu njegove konstrukcije neprihvatljive, ali mu neće dati opomenu jer “svatko govori kako smatra da je najbolje, a građani će procijeniti”. Zastupnike je u nekoliko navrata pozvao da ne budu nekorektni i uvredljivi prema kolegama.

SDP-ov Gordan Maras ocijenio je da je Jandroković trebao reagirati i Zekanoviću oduzeti riječ, a Peđa Grbin (SDP) da je Zekanović opetovano nekorektan jer mu je vrijeđanje pripadnika manjina postalo uobičajeno ponašanje.

Jandroković je odgovorio kako je teško balansirati između slobode govora i štićenja dostojanstva druge osobe, manjine i naroda.

Reagirao je i Pupovac. “Hrvoje Srboljub Zekanović pokazao je zbog čega Klub manjina smatra da su ova dva amndamana trebala biti prihvaćena. Zbog riječi koje je uputio smatramo da ne postoje pretpostavke da se može nastaviti raditi u Saboru”, rekao je Pupovac nakon čega je troje zastupnika SDSS-a napustilo sabornicu.

Zekanović je ustrajao u svojim izjavama, a Miro Bulj (Most) poručio da je glasovanje pokazalo “kakva je trgovačka koalicija koja je nanijela toliko štete, a indigo će biti popis stanovništva”.

Što je Klub nacionalnih manjina tražio

Odbijeni su amandmani Kluba manjina kojima se tražilo da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i amandman koji se tiče imenovanja popisivača iz redova manjina.

Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić tumačio je kako se svatko može slobodno izjasniti o materinskom jeziku, a uvođenje “dva modaliteta” u rezultatima obrade moglo bi dovesti do nepouzdanih i nejasnih odgovora i posljedično neusporedivosti podataka u odnosu na ranije popisne podatke.

Kad je riječ o popisivačima, Zrinušić kaže da Državni zavod za statistiku kod svakog popisa izrađuje upute u kojima precizno definira uvjete za popisivače, pa će tako biti i ovaj put.

“Kod kriterija za izbor jasno će se naglasiti obveza županijskih izbornih povjerenstava da pri izboru u područjima naseljenim manjinama obvezno vode računa o zastupljenosti popisivača iz reda nacionalne manjine”, naglasio je.

Na tom je tragu bilo i objašnjenje Branka Bačića (HDZ) koji ističe da će popis iduće godine biti četvrti od 1991. i da su za sve popise do sada vrijedila ista pravila.

Sabor je u petak odglasovao četiri od 29 planiranih točaka, a u dnevni je red uvrstio 12 novih točaka, među kojima je i prijedlog o razrješenju dosadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. 

Radin: Zekanović ima ksenofobne stavove

“O gospodinu Zekanoviću ja nemam što dodati i reći. Ja smatram da on ima ksenofobične stavove, pogotovo prema nekim nacionalnim manjinama, a ako imaš prema jednoj nacionalnoj manjini, onda imaš protiv svih nacionalnih manjina”, rekao je potpredsjednik sabora i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

“Mi smo donijeli kao klub zaključak da ako ne budu prihvaćeni ti amandmani, da nećemo glasati za taj zakon. Ja ću glasati protiv tog zakona bez obzira na to hoće li biti usvojeni amandmani ili ne. Ovaj zakon ne mijenja ništa u odnosu na prošli, koji nije bio dobar. Dobili smo ga na stol dvije minute prije nego što je trebala biti rasprava. Ovaj zakon ima direktne posljedice na sudbinu nacionalnih manjina jer određuje na primjer gdje će nacionalne manjine imati zastupnike kvotne itd”, kazao je Radin.

“Prošli put imali smo niz primjedbi. Nitko nas nije pitao o tom zakonu, iako smo koalicijski partneri. Zakon utječe direktno na sudbinu predstavnika nacionalnih manjina. Zakon nije bio u javnoj raspravi. Mi ga nismo imali vremena uopće pročitati. U međuvremenu smo komunicirali s klubom zastupnika HDZ-a i nismo postigli dogovor. To znači da mi ne podržavamo taj zakon zasad”, dodao je. (Index)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime