Hrvatska je jutros postavila ogradu, odnosno pomičnu barijeru u blizini granice s BiH, saznaje portal Klix.ba. Ograda je postavljena pokraj graničnog prijelaza Izačić, a razlog je jačanje granice zbog migrantske krize

Ograda je postavljena u Ličkom Petrovom Selu

Ograda je postavljena na teritoriju Hrvatske, u mjestu Ličko Petrovo Selo. Hrvatski graničari tako će dodatno ojačati svoju granicu i spriječiti eventualne pokušaje migranata da uđu na tlo te zemlje. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RH za Klix.ba je potvrđeno da su na GP-u Ličko Petrovo Selo postavljene pomične fizičke barijere (ograde).

Iz MUP-a potvrđeno da je postavljena ograda

“S obzirom na to da je u Schengenskom katalogu EU za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat navedeno ‘kako granične prijelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni. Granični prijelazi, u pravilu, trebaju biti odvojeni ogradom (iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet)”, navodi se u odgovoru te dodaje kako je Zakonom o nadzoru državne granice propisano kako graničnom prijelazu pripada prostor koji je potreban za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih formalnosti, kao i neposredna okolica s objektima koji su potrebni za nesmetano i sigurno odvijanje prometa i obavljanje granične kontrole te drugih graničnih formalnosti.

“Temelji za postavljanje pomične fizičke barijere (ograde) napravljeni su i ranije na nekim graničnim prijelazima u Hrvatskoj, kao naprimjer na graničnim prijelazima Gejkovac, Pašin Potok, Erdut i Batina”, rekli su iz MUP-a. Naglasili su i da će ih biti postavljeno još ako se ukaže potreba u skladu s analizom rizika migrantske krize.

BiH nema dovoljno graničara ni tehničke opreme za rješavanje problema s migrantima

Inače, na nedavno održanom sastanku ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i Davora Božinovića, ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, ocijenjeno je da se BiH susreće s veoma teškim problemom migrantske krize te da nema dovoljno graničara ni tehničke opreme kako bi se adekvatno nosila sa situacijom. Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je na sastanku istaknuo kako Hrvatska i Bosna i Hercegovina, s više od tisuću kilometara granice, trebaju surađivati na dnevnoj bazi. (Index)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime