zicaraKada sam na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća bio protiv izglasavanja proračuna uz izjavu kako proračun zapravo jede sam sebe, htio sam ukazati na jedan dugogodišnji kontinuitet koji u našemu gradu provode korporacijske stranke /HDZ i SDP/.

Naime svima je vidljivo da Makarska stagnira po svi parametrima, od kadrova, institucija do objekata, a glavni razlog za takvo stanje je upravo proračun koji najviše oblikuje ovaj grad. Zbog toga HDZ i SDP u svom smjenjivanju i izmjeni u vlasti jedni drugima ne predstavljaju opoziciju jer ne mijenjaju suštinu problema i proračun iz godine u godinu čini ovaj grad sve siromašniji. U raspravi koju su prenijeli lokalni mediji vidjelo se da se zapravo raspravljalo o temama drugog ili trećeg reda od pojedinih stavki u proračunu, njihovim iznosima, o zapošljavanjima, ali se nitko nije dotakao teme opće stagnacije i propadanja Makarske. U čemu se očituje to propadanje, čitatelji ovoga teksta će najjasnije spoznati ako usporedimo cijene ljetnog smještaja u Makarskoj s onima u Poreču. Poreč uzimamo kao usporednu destinaciju zbog toga što je poznato da smo sredinom osamdesetih bili na razini Poreča pa čak i bolji. Uspoređivanjem cijena ljetnog smještaja jasno je da je Poreč duplo skuplji od Makarske! Zašto je to tako, naše korporacijske stranke žele prikazati kao elementarnu nepogodu na koju se ne može utjecati. Međutim to nije tako! Grad Makarska unatoč tome što zadnjih dvadeset godina širi svoje smještajne kapacitete u svoju infrastrukturu ne ulaže gotovo ništa. Tako danas u Gradu nema kina, nema koncertne dvorane, nema galerije, nema muzeja, nema bolnice, nema heliodroma i nema još dosta toga što bi ovu turističku destinaciju dovelo na razinu kakva je nekada bila. Na žalost u raspravi o proračunu našega maloga mista ničega ovoga nema i nitko se ne bavi ovim kapitalnim problemima zbog čega će i dalje makarski turistički djelatnici morati iznajmljivati svoje materijalne resurse za tako mizerne svote koje po nijednoj ekonomskoj računici ne mogu opravdati njihova ulaganja tjerajući ih u smrtonosni bankarski zagrljaj. S druge strane obje korporacijske stranke i HDZ i SDP uporno godinama građanima Makarske nastoje prodati nečiju žičaru ulažući kroz proračun ne baš mala sredstva, a da se uopće nije napravila studija opravdanosti i studija utjecaja na makarski turizam jer nije da žičara donosi samo pozitivne trendove. Znaju ovakvi projekti donijeti lokalnim zajednicama i puno toga lošega pogotovo ako je izvedba napravljena na neadekvatan način. Hoće li skriveni korporacijski igrači gurati projekt koji će biti u službi profita gurajući Makarsku u tranzitnu destinaciju ili u službi rekreacijskog turizma koji pogoduje makarskim iznajmljivačima, o tome možemo samo nagađati. Međutim stavljajući žičaru ispred koncertne dvorane, ispred muzeja, bolnice i dr., korporacijske stranke /HDZ i SDP/ otkrivaju da ih zapravo i nije briga za one koji najviše doprinose upravo punjenju ovoga proračuna, a to su sami građani.

1 KOMENTAR

  1. Ivane malo preduboko sagledavas stvari u vezi zicare i slicnih projekata, ja vjerujem da nikog od onih koji su u igri ne zanima zicara, vec samo i iskljucivo lova koja se digne na raznoraznim studijama i idejnim i slicnim projektima. I sto je projekt ekstravagantniji tim bolje, jer do realizacije ima vise studija i projekata nego za neku “obicnu” kino dvoranu ili neki slican objekat od koristi svima.

  2. Bravo Ivane.Treba istaći da su to dvije korumpirane lokalne stranke koje su premrezene komunistickom metodologijom rada.Lijepo je vidjeti Ivana i Jozu koji se bore za maloga covjeka.Djeca komunistickih lpropalica danas suvereno vladaju SDP-HDZ projektima žičare,lukobrana,dvorane itd.Pitanje na koje nitko ne odgovara,Gdje je nestao novac od Lukobrana,5 milijuna maraka 1990 godine koji su opljackali komunisti:August Alac,Hrvoje Urlic i dr.,ugledni clanovi gradskog odbora SDP-a Makarska? Zasto politicari 25 godina o tomu sute?

    • Ha ha ha da joze vranjes, ujak mu je Migros Ravlic, koketuje sa Miodragon Pasalicen, sa Vranjesima ne prica, pod skute ga uzeo Dusko Šapit, zaposlen u leglu Udbe, rodjak sa tajnikom HDZ makarska.

  3. Bravo Ivane, žičara je jedna velika glupost, mazanje očiju, neka Biokovo ostane što više netaknuto, nek idu pješke, neka voze bicikle, a naravno da HDZ i SDP puvaju u istu mišinu

  4. pozdravjam Ivana Šimica i želim reci da imš moju podršku zajedno sa mojom brojnom obitelji ,a naravno uz širi krug prijatelja pa ako budeš kandidat,bez grižnje savjesti cemo podržati tebe ,,u-zdravje i Bog !

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime