Predsjednik eko udruge Meteor prof. Ivica Sumić i član Izvršnog odbora udruge mr.sc. Zlatko Marinović na današnjoj su novinskoj konferenciji iznijeli vrlo oštre kritike na račun makarskih gradskih vlasti.

– Stanje u prostoru ukazuje na korupciju i kriminal i na to ne možemo niti ćemo šutjeti. Dolaskom nove vlasti, očekivali smo više, očekivali smo dijalog, partnera koji će razumjeti naša nastojanja da sačuvamo Makarsku od devastacije, nekontrolirane betonizacije, kazao je uvodno prof. Sumić.

Stanovništvo Makarske paralizirano strahom

Prema njegovim riječima, počinitelji devastacije u prostoru se ne sankcioniraju i to ih, kako kaže, ohrabruje. – U Makarskoj je na snazi zavjet šutnje, stanovništvo Makarske je paralizirano strahom, a gradonačelnik Tonći Bilić se s nama igra skrivača. Nemamo pravo na šutnju jer smo u konačnici svi gubitnici. Makarska postaje novi Vir, upozorio je prof. Sumić.
Pomalo ogorčen na ignoriranje nadležnih institucija, pogotovo Županije, Sumić se narugao kako bi možda najbolje bilo da se Makarska izdvoji iz sastava Splitsko-dalmatinske županije i pripoji možda Dubrovačko-neretvanskoj pa bi se tako vodilo više računa o stanju u prostoru.
– Pozivamo sve udruge i pojedince da nam se pridruže i da se zajednički pokušamo izboriti za bolju Makarsku. Mijenjat ćemo metode, pisat ćemo peticije, prosvjedovat ćemo, sve ćemo napraviti kako bi generacijama koje dolaze ostavili bolju Makarsku, apelirao je Ivica Sumić.
Mr.sc. Zlatko Marinović također je upozorio kako se Makarska širi bez kontrole i suprotno zakonskim ograničenjima kazavši kako je Osejava već načeta, kako je naružena i Cvitačka, Sv.Petar itd. –Prije nekoliko godina je brzopleto donesena odluka o udvostručivanju koeficijenta izgradnje i to ne samo zbog devastacije prostora već i zbog sigurnosti građevina i ljudi obzirom da se Makarska nalazi u vrlo osjetljivoj, opasnoj seizmološkoj zoni, kazao je mr.sc.Marinović.
Upozorio je i na problem rasvjete na poluotoku Sv. Petar gdje je suprotno najavama o postavljanju ekološke rasvjete postavljena neadekvatna rasvjeta koja remeti prirodnu izmjenu dana i noći, a što može rezultirati izumiranjem biljnih i životinjskih vrsta.

Vijećnik Batošić(SDP): Makarska je preizgrađena!

Također je spomenuo i problem protupožarnih šumskih putova koji su u praviliu široki do četiri metra, a na Osejavi čak 12 metara! Bio je i kritičan prema nadohranjivanju plaže na Osejavi kazavši kako je hidrotehnički neprihvatljivo koristiti zemlju, a ne žalo. – Rezultat nekvalitetno odrađenog posla na Osejavi je zamuljano more, a ni ribe se ne viđaju tako često kao prije, zaključio je.
Zanimljivo da osim novinarske ekipe portala www.mega-media.hr na novinskoj konferenciji nije bilo ni jednog drugog novinara, no važnost konferencije prepoznao je Igor Batošić, županijski vijećnik SDP-a koji je ustvrdio kako je Makarska preizgrađena i složio se sa stavovima udruge te obećao svu pomoć koju im može pružiti. – Imam informacije kako je ovih dana u pripremi odluka o vraćanju koeficijenta izgradivosti na razinu iz 2008. godine,  otkrio je nazočnima vijećnik Batošić.