Do početka godišnjih odmora Ustavni sud vjerojatno će odlučiti o ustavnoj tužbi Ive Sanadera, bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a, na presudu u slučaju Ina-MOL: naši pravosudni izvori smatraju da bi se to moglo dogoditi već do kraja ovog mjeseca i da bi tužba mogla biti prihvaćena.

Sanaderovi su je odvjetnici podnijeli nakon što mu je Vrhovni sud u lipnju prošle godine smanjio kaznu od deset godina zatvora, koju mu je 2012. godine odmjerilo vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem Ivana Turudića, na osam i pol. Osobe dobro upućene u pravosudna zbivanja ne znaju točno što će odlučiti ustavni suci, ali kažu kako su veliki izgledi da presuda neće proći njihov test. Iz Sanaderu bliskih krugova često se negativno govorilo o ulozi Roberta Ježića u ovom postupku, tvrdilo se da je davao proturječne iskaze i upozoravalo da nije vratio pet milijuna eura mita za Sanadera, koje je, po osobnom svjedočenju, kao posrednik primio od MOL-a na račun svoje tvrtke u Švicarskoj. Novac nije proslijedio Sanaderu, niti ga je uplatio u državni proračun, što mu je naloženo presudom. Navodno su ustavni suci najskeptičniji upravo prema Ježićevoj roli.

Što prije, to bolje

Čedo Prodanović, odvjetnik bivšeg premijera i lidera HDZ-a, kratko nam je odgovorio kako nema saznanja o datumu odluke Ustavnoga suda. – Nama bi svakako odgovaralo da bude što prije – rekao je za “Slobodnu” u telefonskom razgovoru. O mogućnosti ovakvog raspleta nedavno je pisao jedan tjednik. Ni naši, kao ni njihovi izvori, nisu precizirali što će odlučiti Ustavni sud, hoće li vratiti predmet na ponovno suđenje, ili će imati drukčiji pristup. Kakva bila, odluka će utjecati na duge i mukotrpne hrvatske pregovore s mađarskom naftnom kompanijom MOL-om, jer Sanader je osuđen da im je za mito prepustio upravljačka prava u Ini. Osim toga, istom je presudom kažnjen i za ratno profiterstvo jer je, koristeći ratno stanje, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, uzeo proviziju od Hypo banke. Utvrdi li Ustavni sud da su mu u dosadašnjem postupku prekršena prava, Sanaderu se smiješe bolji dani, možda čak i sloboda. Ne odmah, jer na snazi bi ostala presuda u slučaju “Fimi-Media”. Ona je na Vrhovnom sudu, prema neslužbenim informacijama odluku ne treba očekivati prije jeseni, a po kuloarima se čuje kako dio vrhovnih sudaca smatra da je vijeće Županijskog suda, pod predsjedanjem Ivane Čalić, neprecizno utvrdilo imovinsku korist. U ovom je postupku Sanaderu lani u ožujku izrečena zatvorska kazna od devet godina, jer je preko marketinške tvrtke, po kojoj je nazvan cijeli slučaj, izvlačio novac iz državnih tvrtki i institucija. Uz njega, nepravomoćno je osuđen i HDZ.

‘Planinska’ je čvrsta

Padnu li obje presude, bivši bi premijer na jesen mogao na slobodu. Suđenje u slučaju “Planinska” odgođeno mu je do rujna zbog narušenog zdravlja. Optužnica se čini prilično čistom; Ministarstvo poljoprivrede kupilo je zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici, u vlasništvu Stjepana Fiolića, po cijeni znatno višoj od tržišne. Fiolić je svjedočio da je preplaćenih 17 milijuna kuna odnio Sanaderu, tadašnji ministar poljoprivrede Petar Čobanković priznao je krivnju, no premda je optužnica podignuta još 2012. godine, suđenje je daleko od kraja zbog zdravstvenih tegoba bivšeg premijera. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime