Hrvati Bosne i Hercegovine dugogodišnjom politikom HDZ-a suočili su se s ozbiljnom društvenom i nacionalnom krizom

Nezaposlenost Hrvata i dalje raste, socijalna se prava teško i nikako ne uspostavljaju niti ostvaruju, a masovna iseljavanja Hrvata Bosne i Hercegovini imaju svoj kontinuitet već dva desetljeća.

Istovremeno, privilegiji HDZ-ovaca se ne dokidaju već se samo preraspodjeljuju. Novi Sporazumi HDZ-ova, HDZ BiH i HDZ 1990 nemaju nikakvu ozbiljnu i cjelovitu strategiju za Hrvate pa se stoga i događa kako se na jednoj strani politikom rasprodaju i bezuvjetno uništavanja pojedine obitelji, proklamira tržišni darvinizam povlaštenih HDZ-ovaca i njihovih obitelji. Tranzicija komunista u HDZ danas je prepoznatljiva u njihovim metodama vladanja, koje se dijele na “naše i vaše”. Onaj tko nije s njima, on je protiv njih, uz dobivanje etikete nacionalnog izdajnika. Slične metode primjenjivale su se i u komunizmu. Tada su postojali navodni unutarnji neprijatelji. Instaliranjem predstavnika kriminalnih skupina s lažiranim i kupljenim diplomama, na najodgovornije dužnosti represivnog aparata, HDZ-ovcima je omogućeno i procesuiranje onih koji nisu “njihovi”. To kazuje o mentalnom sklopu lidera HDZ, kao i njihovoj viziji gospodarstva i socijalnoj perspektivi zemlje. S pravom se danas događaju razočaranja i frustracije znatnog dijela Hrvata u Bosni i Hercegovini a posebice onih najugroženijih i najsiromašnijih. Unutarhrvatsko političko sukobljavanje između HDZ-ovaca, do 1994. godine dijelom komunista, raslojilo je HDZ na dvije političke opcije, koje danas ponovno za javnost pripremaju igrokaz potpisivanjem Sporazuma s navodnim ciljem zaštite nacionalnih interesa. A svi vrlo dobro znamo kako je revanšizam HDZ-ovaca iz dva HDZ-a doveo do dekonstituiranja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Gašenje komunističkih stranaka u Hercegovini devedesetih godina prošloga stoljeća osiguralo je utemeljenje i naglo jačanje HDZ-a, s sve to priljevom svekolike komunističke “pameti” u HDZ. To je za posljedicu imalo raslojavanje u ideološkim pravcima i mislima novopečenih demokrata. Nacionalnu krizu koju je Hrvatima Bosne i Hercegovine servirao HDZ, na čelu s ćiriličarem Draganom Čovićem uz svesrdnu asistenciju srpskih radikala, na čelu s Aleksandrom Vučićem, u budućnosti će Srbima osigurati zaštitničku ulogu u rješavanju nacionalnog pitanja Hrvata, koje “predstavlja i štiti” Jugoslaven Dragan Čović, kao autokrat i lider HDZ-a. Povijesno će ostati zabilježeno kako su Srbi kao agresori na hrvatski narod, vremenom postali “zaštitnici” istog tog hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Nije slučajno kako se agresor vremenom izjednačava s žrtvom. Isto tako nije slučajno kako podmetnuti lider HDZ-a BiH otvara groblje hrvatskih žrtava izvan Mostara, na predjelu Bila između Širokog Brijega i Mostara, obilježavanjem 73 godišnjice stradavanja hrvatskoga naroda, dok u isto vrijeme takozvano partizansko groblje dominira centrom grada Mostara.

Komunističke metode manipuliranja dominiraju i danas kroz HDZ BiH. Žrtve komunizma HDZ-ovci su smjestili izvan stolnoga grada Hrvata Mostara, a žrtve fašizma ostale su u centru Mostara poznatom po kolokvijalnom nazivu Partizansko groblje. Postavlja se pitanje ima li koga od stradalih Hrvata na partizanskom groblju ? Što bi bilo kad bi HDZ-ovci napravili zajedničko groblje u centru Mostara, uz popise stradalih Hrvata žrtava komunističkog režima?

Dragan Čović kao istaknuti komunista Vazduhoplovne industrije SOKO Mostar, legitimirao se kao predstavnik HNS-a i na dan komemoracije naglasio kako će Groblje mira na Bilima omogućiti da više ne tragamo za prošlošću. Groblje na Bilima, koje je izvan Mostara, je groblje žrtava Drugog svjetskoga rata, poraća i Domovinskog rata. Groblje poznato kao partizansko groblje je groblje žrtava fašizma. Komemoracije koje iniciraju stari komunisti obilježavanjem žrtava totalitarističkog komunističkog sustava izvan grada Mostara, samo su jedna od makinacija njihovih ideologija uz izmještanje komunističkih stratišta izvan dometa očiju građana Mostara. Odnos komunista, sudionika Velikosrpske agresije u Mostaru, prema Domovinskom ratu, njegovim omalovažavanjem, nametanjem raznih optužbi hrvatskim braniteljima kao sudionicima takozvanog Udruženog zločinačkog poduhvata djela su istaknutih HDZ-ovaca koji su pristigli iz radničkih savjeta socijalističkih poduzeća. Dodjela prljavog novca i lažnih pozicija predstavnicima udruga proisteklih nakon Domovinskoga rata, samo je jedna od metoda HDZ-a, koji manipulira žrtvama Domovinskoga rata. Sudionici velikosrpske agresije, danas HDZ-ovci, svoje pravo lice, ideologije i svjetonazore, znaju pokazati prigodom dodjele odličja ratnim zločincima JNA, poput Slavka Lisice, Ratka Mladića i inih, u Banjoj Luci, aplauzom, uz prešutnu asistenciju predstavnika braniteljskih udruga HVO-a, koje predvode raznorazni podrumski miševi i izmišljene udovice.

Kuda ide Hrvatska, odnosno Hrvati Bosne i Hercegovine? Pribojavamo se kazati kako politikom dirigiranom iz središnjice HDZ BiH preko komunista, lagano izumire Hrvatska politika, kako u Mostaru, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime