Mnogi su ostali šokirani nedavno objavljenim Planom upravljanja pomorskim dobrom na području Makarske za tekuću 2016. godinu kojim je, između ostalog, definirano da ubuduće privatnici neće više moći iznajmljivati ležaljke već će taj posao preuzeti Komunalac.

Tako bi četrdesetak obrta trebalo ostati bez posla u nadolazećoj turističkoj sezoni, a ležaljke koje su imali, otkupio bi Komunalac koji će privremeno zaposliti sezonce i tako pokušati ostvariti zaradu na 500-tinjak ležaljki od Sv. Petra do Cvitačke.
Naravno, iznajmljivači su se digli na noge i sumnjajući u legitimnost takve odluke, angažirali su splitsku odvjetnicu Andreu Cvitanović Škaro.
– Istine radi, među nama iznajmljivačima ima i onih koji jako dobro žive i bez tog posla, no postavlja se pitanje što je sa socijalnim slučajevima kojima je jedini godišnji prihod bio iznajmljivanje ležaljki, kazala nam je jedna od iznajmljivačica.
Direktor Komunalca Čedo Crljen izjavio je  kako je Grad Makarska ovakvom odlukom dodijelio posao iznajmljivanja ležaljku tom gradskom poduzeću kako bi se podigla kvaliteta usluge. Kazao je i kako će voditi računa da upravo socijalni slučajevi imaju prednost pri sezonskom zapošljavanju na tim poslovima. Ipak, Crljenove riječi nisu umirile dosadašnje iznajmljivače. Tim više jer je njihova odvjetnica iz Splita utvrdila kako sadržaj Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Makarske za tekuću 2016. godinu nije potvrđen od strane Splitsko-dalmatinske županije te nije u skladu sa Uredbom o postupku davanja koncesijskih odobrenja!
– Obzirom Makarski komunalac d.o.o. kao ovlaštenik koncesije ima zaključen Ugovor sa Splitsko-dalmatinskom županijom kao davateljem koncesije, a temeljem kojih je ovlašten i to člankom 5. takog ugovora prenositi koncesije na druge osobe, podnositelji prigovora (iznajmljivači) smatraju da godišnji plan Grada Makarske ni u kojem slučaju ne smije propisivati u zaključnim odredbama da Makarski komunalac d.o.o. ima isključivo pravo koncesije. Obzirom da je riječ o ugovornom odnosu Makarskog komunalca d.o.o. sa Splitsko dalmatinskom-županijom od koje je i ovlašten prenositi koncesiju na treće osobe to se postavlja pitanje temeljem koje odredbe i prava Grad Makarska takvo pravo Makarskog komunalca d.o.o. ograničava u citiranim završnim odredbama, ističe odvjetnica Andrea Cvitanović Škaro.skaro
Nadalje, Grad Makarska je spomenuti Plan dostavio Splitsko-dalmatinskoj županiji 15. siječnja iako je rok bio do 1. prosinca prošle godine, a nije ni usklađen sa županijskim planom upravljanja pomorskim dobrom. Zbog svega toga, Plan upravljanja pomorskim dobrom na području Makarske za tekuću 2016. godinu je kontradiktoran i pun nepravilnosti. Kako doznajemo, odvjetnica Cvitanović Škaro dogovorila je zajednički sastanak sa županom Zlatkom Ževrnjom, gradonačelnikom Tonćijem Bilićem te Čedom Crljenom na kojem će mirnim putem pokušati spriječiti da posao iznajmljivanja ležaljki preuzme Komunalac. U suprotnom, slijedi skupna tužba protiv Grada Makarske, a već ovog tjedna sprema se i prosvjed nezadovoljnih iznajmljivača ispred zgrade makarske Gradske uprave… (NASTAVLJA SE…)

1 KOMENTAR

  1. Jedan od iznajmljivaca je i Ivan Jurišić koji ima 9 apartmana i koji svaku godinu za iznajmljivanje lezaljki uzme mladića koji radi za njega tj.dijete koje ima 14 godina.A dotični gospodin Jurišić ide od kafića do kafića,a ovdje se priča o socijalnim slučajevima a Jurišić sigurno ne spada u tu kategoriju.Tako nekako bude svih sramota,a najviše njega i onog tko mu je dao odobrenje bez ikakvih provjera.P.S.molim vas provjerite jeli mladić koji je radio bio prijavljen?Ne,pa kud to onda vodi…..

  2. Po običaju Čedo i Tonći kroje kako je njih volja. Trebali su izbaciti hohštaplere kojima posao ležaljki ne triba. Neki imaju vile s apartmanim i bave se ležaljkama, a sirotinja ne može dobiti taj posao. Zašto Grad taj dio ne uredi nego zbog bogatih budala kažnjava sve, pa tako i sirotinju?

  3. NIJE SAMO JURIŠIČ.IMA IH 70 POSTO KOJI IZNAJMLJUJU LEŽAJKE A IMAJU APARTMANE I DRUGE OBRTE PA SU OBRT STAVILI NA DJECU .BRAČO GOJACI VI ČETE SE PREPOZNAT U OVOM.PA I JA BI SE BUNIO KAD VAM MEDI.ČAST SIROTINJI ALI TAKVIH JE ŠAČICA.A OVIH JE PUN SPISAK .A KOLIKO IH JE MALOLJETNIKA ŠTA RADU NEPRIJAVLJENI ZA NJIH.SRAM VAS BILO ZAR VAM JE UVIK MALO .PUSTITE SIROTINJU DA ZARADE KOJU KUNU ZA ŠKOLOVANJE.A VAMA JEDOSTA

  4. Ludoga li naroda! Makarski komunalac d.o.o. je koncesionar plaže i prema koncesijskom ugovoru upravlja plažom i dopušteno je da se na istoj postavi ono što je ugovorom utvrđeno. Hoće li to raditi gradska firma ili će to pravo prenijeti na pod koncesionara stvar je komunalca. Dosta nereda na plaži od koje svi žive, a ne samo pojedini, odabrani ili dosadašnji iznajmljivači ležaljki.

  5. Gojaci .Jurišič .prof Bošnjak Mucič iz škole Eljuga .Ico Prgomet pismonosa iz opcine itd koliko imaju apartmana plus ležajke.nek neko nastavi dalje.

  6. Dobro je da Crljen hoće potirati bagru koja ne ovisi o iznajmljivanju, ali nije dobro što to radi donošenjem nezakonitih odluka. neka uvjet bude potvrda Centra za socijalnu skrb i neka sirotinja štogod zaradi. Ne treba ni braniteljima, imaju oni.

  7. Ako se bude davalo u podkoncesije kao do sada neka uvjet bude socijalni status i potvrde o nezaposlenosti ne pojedinca tj.osobe koja traži najam nego cijele obitelji.Jer nije logično ni normalno da u 1 obitelji koja ima npr.3 člana dvoje radi a treći je nezaposlen i on dobije lezaljke.Uzas,a socijalni slučajevi,učenici i studenti kojima je potreba nemogu ih dobiti.Zbog kretena koji već 15 godina i više dobivaju koncesiju.Pa kakvi ste vi to ljudi,peče li vas savjest?

  8. Bravo Čedo rijesi se tih idiota a zaposli one koji žive od socijalne skrbi i dicu koja idu na fakultet.A ne ponovno dati idiotima koji idu od kafića do kafića i ujutru ranom zorom stave lezaljke tik do plaže da nitko ne može pristupit blizu.Još se svađaju sa strancima da je to njihovo,ni rucnike jadni ljudi nisu mogli postaviti.BRAVO CEDO,BILICU, LOLO ako bude kao što ste napisali održali ste obećanje….SUPER

  9. ja ne radim nezaposlen imam ćetvero djece od 7,8 9, 10 godinasocijalni sam slućaj zašto ja nebi mogao držati ležajke .a vi mangupi što imate vile iapartmane nemorate se bucati u prsi jer vi imate što pojesti ostalo vam je od iznajmljivanja apartmana.nije vas briga ima te li ujutro za kruh i mlijeko.ja mislim da ste svatili moju poruku. moja djeca plaću i pitaju kad ću moči kupit nešto za njih a vaša nisu …eto toliko da se neko ne uvridi’,,,,,

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime