Island je proglasio izvanredno stanje, a policija je pozvala stanovnike da evakuiraju obalni grad Grindavík nakon intenzivnog vala potresa na jugozapadu zemlje koji se povezuje s mogućom vulkanskom erupcijom Fagradalsfjalla

Između ponoći i 14 sati zabilježeno je gotovo 800 potresa, s najplićim na dubini od 3 do 3.5 kilometara, objavio je islandski meteorološki ured, objavljuje Index.

Islandska agencija za civilnu zaštitu rekla je da bi “tunel od magme koji se formira mogao doći do Grindavíka”. Islandske vlasti dodale su da je nemoguće reći može li se i gdje magma probiti na površinu.

“Potresi mogu postati jači od onih koji su se već dogodili, a ovaj slijed događaja mogao bi dovesti do erupcije. Međutim, još uvijek nema znakova da se magma približava površini. Njezin napredak se pomno prati”, priopćili su iz agencije za civilnu zaštitu.

Vlasti su pozvale stanovnike da se mirno evakuiraju i naglasile da nema neposredne opasnosti. “Želimo ponoviti da stanovnici MORAJU evakuirati svoje domove i napustiti grad. No isto tako želimo ponoviti da se ne radi o hitnoj evakuaciji, ima dovoljno vremena da se pripremite i mirno odvezete iz grada”, priopćili su.

“Imamo posla s događajima kakve još nismo doživjeli”

“Jasno je da imamo posla s događajima koje mi Islanđani još nismo doživjeli, barem ne od erupcije u Vestmannaeyjaru. Zajedno smo se suočili s tim, zajedno ćemo se suočiti i s ovim, i nećemo klonuti duhom”, dodaju iz agencije za civilnu zaštitu.

Veleposlanstvo SAD-a na Islandu izdalo je upozorenje na pojačane znakove vulkanske aktivnosti.

“Ako dođe do erupcije, slijedite upute islandskih vlasti. Vulkanske opasnosti mogu uključivati lavu, otrovne plinove i gusti dim od požara koje je zapalila lava”, navodi se.

Svjetski poznati termalni bazen Blue Lagoon na tom području već je zatvoren zbog seizmičke aktivnosti u tijeku. Od 2021. godine erupcije se događaju jednom godišnje, a posljednja se dogodila u srpnju južno od glavnog grada Islanda Reykjavika.

Island se nalazi na granici tektonskih ploča koje se neprestano razdvajaju, gurajući Sjevernu Ameriku i Euroaziju jednu od druge duž linije Srednjoatlantskog grebena. Na Islandu se nalaze čak 32 aktivna vulkana. Od kraja listopada na jugozapadu Islanda zabilježeno je više od 20.000 potresa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime