Gradonačelnik Makarske Tonći Bilić priopćenjem za javnost poslao je tumačenje rješenja Visokog upravnog suda o ukidanju Pravilnika o unutarnjem redu gradske uprave, odnosno sistematizacija radnih mjesta, koju je donio 19. prosinca 2014.g. i prema kojoj su bez posla ostala dvojica komunalnih redara.

Upravo ona koja su prijavila dogradonačelnicu Lori Veličković i šefa komunalnih redara Tona Skaku za koruptivne radnje. Bilić naglašava kako je do ukidanja sistematizacije u gradskoj upravi došlo zbog proceduralne greške, jer se nije savjetovao sa sindikalnim povjerenikom u postupku donošenja akta. Također u priopćenju podvlači kako sud smatra neupitnim ovlasti gradonačelnika da donese pravilnik o unutarnjem redu upravnih tijela. Tonći Bilić smatra da je „iz navedenog jasno kako sistematizacija nije poništena zbog smanjenja broja izvršitelja komunalnog redarstva, o čemu se u javnosti špekulira, te da je u obrazloženju sudske odluke neupitan razlog, a to je propust zbog izostanka konzultacije sa sindikatom.“ Međutim, iz obrazloženja rješenja Visokog upravnog suda razvidno je da pravilnik o sistematizaciji nije donesen sukladno zakonu, zbog čega je, neovisno o njegovom sadržaju, nezakonit. Savjetovanje sa sindikatom, odnosno radničkim vijećem, je za donosioca akt, u ovom slučaju gradonačelnika, bio zakonom obvezujući. Sindikalnom povjereniku Bilić je bio obavezan dostaviti podatke pravilnika kojega namjerava donijeti, kako bi se sagledao utjecaj na položaj i prava službenika i namještenika. Pitanje je da li bi se onda za komunalne redare tražila stručna sprema sveučilišnog prvostupnika, protivna Zakonu o komunalnom redarstvu, što je bio formalni razlog da dvojica redara, Pero Gazilj i Zdenko Roso, ostanu bez posla. Ocjenjujući pravilnik o sistematizaciji nezakonitim, Visoki upravni sud nije niti ulazio u sam sadržaj pravilnika. Također se u sudskom rješenju navodi kako je Visoki upravni sud, radeći na upravnom sporu kojega su pred njim pokrenuli oštećeni komunalni redari Gazilj i Roso, zatražio očitovanje o osporavanim aktima, ali se gradonačelnik sudu nije očitovao.

1 KOMENTAR

  1. Nesposobnjakovići-bahate sileđije i dr u negativnom smislu, nisu vrijedni spomena. Važno da je Bilić, nažalost našao Pedra, kojega bi on sa svoom urođenom zločom najradje”obisio”. O, tom potom! Svi pošteni moje koze nema!

  2. nemože bilić shvatit ništa jer je on zločest i zao a osim zloće taj čovik nikad u životu ništa nije radio nego jeo i pio na račun drugoga kao i ostala komunistička ,kasta. sve je dobio bez ikakva rada,a partija im služi samo za ukrast tuđe i od toga financirat uhljebe iz sdpa.,koji im i dalje omogućavaju pljačku sve onoga što su naši radnici i građani stoljećima sticali,nitko od bilića nikad ništa nije kupio već im je sve dala partija i njihov rođak jure bilić jednim potezom pera dok su svi oni koji nisu s njima njihovi najveći neprijatelji,tonći bilić zajedno sa svojim komunistima su najobičniji lažovi i kriminalci koje štiti udba ,zajedno sa izdajnikom bajićem,naka im je bog na pomoći.

  3. Da nije tragično bilo bi komično kako trojac kom.redara treba biti višak i ostati bez posla,a jedaan od kom.redara i to STIPE BUŠELIĆiz Općine Tučepi u isto to vrijeme se zapošljava kao kom.redar i to sa SSS-m.do trojac Gazilj,Roso i Mračević dobiju otkaz.Zar se nitko neće usuditi prozvati Bušelića kao čl.sa iskaznicom i u prošlim izborima kandidata za načelnika općine Tučepi.Zar iz druge općine sdp-ac.dobije posao ,a mještani ovog grada su višak.
    Dali ti nepismeni gradonbačelniče,komunistička gnjido imaš obraza sjediti u toj fotelji i trošiti 20 miljona proračunskih sredstava ovih građana.Sram te i stid bilo !!!!
    Doći ćete i ti i Bebek za toliki novac pred LICE PRAVDE danas ili sutra…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime