Prije petnaestak godina, oporbeni političari i mediji su Zadar nazivali Hypogradom zbog suspektnih, pa čak i skandaloznih veza sa propalom Hypo bankom

S Hypo bankom su tada surađivali Grad Zadar, gradska trgovačka društva, uzimali su se krediti, izdavale obveznice, podizale optužnice temeljem kaznenih prijava… Povezivali su se sa sumnjivom Hypo bankom mnogi. Od gradskih čelnika do sumnjivih poduzetnika. Neki od njih su u kratko vrijeme multiplicirali svoje bogatstvo što je možda stvar koincidencije obzirom da do danas nije dokazano da su se okoristili baš s Hypo bankom.

U međuvremenu su mnogi pohrlili prema Erste banci, a nezavisni županijski vijećnik sa liste MOST-a u Skupštini Zadarske županije Branko Katić otvoreno, sa govornice, Zadar naziva Erstegradom. Zašto?

– Imam direktnih saznanja o kriminalcima u Erste banci kao i o dva odvjetnika koji su bili uključeni u suspektne odnose s tom bankom. O svemu ću u narednom razdoblju vrlo detaljno izvijestiti zainteresiranu javnost. Posebno ću se osvrnuti na direktora zadarske podružnice Erste banke Šimu Kevrića i još jednog djelatnika, Šimu Striku koje držim odgovorne za određene zakonske anomalije, kazao je za portal Megamedia Branko Katić.

Posebno naglašava kako je Hrvatska dio Europske unije te da se šefovi Erste banke sigurno nikada ne bi ponašali u svojim zemljama kao što to čine u Hrvatskoj. – Raspolažem vrlo opsežnom dokumentacijom iz koje je razvidno do koje mjere seže omerta navedene skupine okupljene oko Erste banke, ističe Katić.

Zanimljivo je i obrazloženje ovog županijskog vijećnika vezano u rad banke i nerad nadležnih institucija. Prema njegovim riječima,  namjerno se ide u obijesno parničenje kao legalni oblik pranja novca po principu „što duže, to bolje“,  a to je i , kako kaže, alat lokalnih čelnika zbog čega se ne boje ulaziti u sudske sporove kao i direktori njihovih trgovačkih društava jer su svi sudski troškovi kao i troškovi odvjetnika u konačnici  pro bono. Branko Katić najavio je da će već na sljedećoj Skupštini Zadarske županije detaljnije progovoriti o ovoj temi.

– Obzirom da sam umjesto Facebooka odabrao govornicu Skupštine, zanima me hoće li policija i DORH u mom slučaju reagirati kao u nekim drugim, nedavno medijski eksponiranim slučajevima, zaključuje Branko Katić.

Jedno je sigurno. Povezanost pojedinih lokalnih uprava ,njihovih čelnika ukazuje na suspektne radnje na čemu će posebno raditi naš Istraživački tim.  Konačno, u kontekstu prethodno napisanog treba promatrati i već započeti sudski spor po privatnoj tužbi bivšeg šefa Županijskog državnog odvjetništva u Zadru Ivana Galovića kojeg je dio javnosti prepoznao kao plutajućeg moreplovca.  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime