Ruža Tomašić na Facebooku ima više lajkova od mene! Zašto ste to dopustili? Morate hitno promijeniti tu situaciju – naredio je, kako doznajemo, šef HDZ-a Tomislav Karamarko svojim najbližim suradnicima na sastanku prošlog petka u središnjici stranke.

Neugoda šefa HDZ-a

Razljutio se što je njegova koalicijska partnerica, predsjednica HSP-a Ante Starčević, s kojom ionako nije baš u idiličnim odnosima, čak i na Facebooku popularnija od njega. Karamarko je, naime, prema podacima od jučer, prikupio 10.133 lajka, dok ih Ruža ima čak 9 tisuća više – 19.791. Neki su od Karamarkovih suradnika u prvi trenutak, kažu naši izvori, bili pomalo zatečeni šefovom ljutnjom zbog običnih “lajkova” i nisu mogli vjerovati da je sazvao hitan sastanak samo zbog Facebooka. Na sastanak su, doznajemo, bili pozvani glasnogovornica stranke Dajana Antonija Bebek, šef Ureda za komunikacije Andrej Rora, predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver, te Marija Boban, čelnica Zajednice žena “Katarina Zrinski”. Predsjednik stranke im se na sastanku, pričaju HDZ-ovci, dugo žalio na takvu situaciju, a potom je svoje suradnike izribao što o lajkanju na Facebooku ne vode više računa. Stoga su Boban i Bilaver dobili zadatak da organiziraju žene i Mladež HDZ-a kako bi hitno popravili situaciju na Karamarkovoj stranici. Naši izvori iz HDZ-a kažu da je svaki ogranak Mladeži i Zajednice žena dobio naputak koliko točno Karamarku moraju stisnuti lajkova. A već jučer se krenulo u ozbiljniju akciju. Mladež HDZ-a, doznajemo, poslala je poruku brojnim članovima stranke da na Facebooku što više dijele i lajkaju sliku Karamarka i pape Franje. Stoga će u sljedećih nekoliko dana biti zanimljivo pratiti rast popularnosti službene Facebook stranice prvog čovjeka HDZ-a. Iako se šefu HDZ-a nije svidjelo ni to što više lajkova od njega ima i SDP-ov Tonino Picula – njih 14.316, pa i neke stranačke kolege kao što su dvojica kandidata za EP Andrej Plenković (10.575) i Davor Stier (10.840), ipak mu je, kažu u HDZ-u, najviše zasmetala Ruža Tomašić. No, to je i razumljivo jer je priča s lajkanjem Facebook stranice, koliko god zvučala i šaljivo, zapravo posljedica dubljeg problema.

Pozicija Tomašić

Naime, šefica HSP-a Ante Starčević jedna je od najpopularnijih osoba među HDZ-ovim biračkim tijelom, a čak je više doživljavaju kao lidericu, nego Karamarka. Pokazalo je to i zadnje istraživanje Crobarometra agencije Ipsos Puls, prema kojem Tomašić među HDZ-ovim biračima uživa potporu od 73 posto. Karamarka, pak, podupire 69 posto birača. Osim toga, birači HDZ-a vole i predsjednicu ORaH-a Mirelu Holy koja je dobila potporu od 59 posto, a popularan je i predsjednik Ivo Josipović s potporom 65 posto. Stoga je zabrinutost Tomislava Karamarka možda i opravdana, pa čak i kad se radi o jednom tako naizgled nevažnom lajkanju fan stranice. Posebno kad je riječ o Ruži Tomašić. (Jutarnji list)