Na području Vrgorca pod vodom su ceste, ugrožene su i kuće u selima uz rubne dijelove polja Bunine i Jezera, u koja se zbog velikih količina kiše slijeva i voda iz izvora Žiljina, a iz najugroženijeg sela Kokorića može se izići samo čamcima, bagerima Vodoprivrede i terenskim vozilima HGSS-a

Prirodna nepogoda koja je pogodila sela na rubnim dijelovima polja Bunine iz dana u dan sve je veća, a najgore se, kako je rekla Iva Kuzmanić iz Hrvatskih voda, očekuje danas, kad bi vodostaj trebao porasti još za metar.

Iz Hrvatskih voda objašnjavaju da je uzrok poplava ekstremna količina oborina koja je pala u proteklih sedam dana na području Dalmatinske zagore. U prosjeku se radi o više od 200 mm, a lokalno i puno više. Na mjernoj postaji Rašćane kod Vrgorca jučer je palo čak 485 mm kiše.

Mještani kažu da je još jučer ujutro vode na mostiću bilo 57 centimetara, a već oko podne sigurno je dosegla metar

Na terenu su sve službe, HGSS, Stožer civilne zaštite grada Vrgorca, djelatnici Hrvatskih voda, Vodoprivrede, Vatrogasci vrgoračkoga DVD-a. Ljudi su nemoćni pod velikom količine vode koja je poplavila kuće. Voda je prisilila više obitelji na evakuaciju.

Pripadnici HGSS-a iz Makarske i Splita pomažu stanovništvu Kokorića i čamcima opskrbljuju obitelji čije su kuće okružene vodom, a iz sela se više ne može izići nijednom cestom jer je potopljena i cesta prema Višnjici koja je dosad služila za evakuaciju. 

U desetak kuća ušla je voda, gotovo 30 obitelji je odsječeno i do njih se može doći samo čamcem ili bagerom.

Koridor za dostavu potrepština i osiguran prijevoz do svih odsječenih kuća

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić izvijestio je kako je u područnoj školi u Kokorićima uspostavljen stožer HGSS-a gdje su osigurali hranu, plinsko grijanje, smještaj i operativnu bazu za sva djelovanja. 

“Trenutno se terenu nalaze timovi iz stanica Makarska, Split, Ogulin, Karlovac i Dubrovnika, a na dolasku je i stanica Čakovec. Bez obzira na rast vodostaja, osiguran je koridor za dostavu potrepština i prijevoz svih odsječenih obiteljskih domaćinstava. 

Također već smo u koordinaciji za fazu 2, nakon povlačenja vode u kojoj želimo osigurati svim pogođenim objektima isušivače i sredstva za dezinfekciju”, poručio je gradonačelnik.(Index.hr)