Podnijela sam kaznenu prijavu protiv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, vlasnika PPD-a Pavla Vujnovca, predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića i gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, rekla je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Karolina Vidović Krišto

Na ovaj čin sam primorana, jer se razaračka korupcija potpuno otrgla kontroli. Mi se više ne smijemo praviti slijepi i gluhi, jer zbog korupcije su stotine tisuća naših građana na rubu održive egzistencije.

Da se ovakva krađa (kao i krađa iz afere INA prošle godine) dogodila u Francuskoj, Češkoj ili Litvi, već bi pala vlada, a niz dužnosnika bi sjedilo u istražnom zatvoru.

Najnovija plinska afera doista je šokirala sve pristojne ljude u Hrvatskoj. Ovako otvoreno krasti doista je neshvatljivo. Kupovati skupo plin za HEP, pa taj isti plin u bescjenje prodavati Vujnovčevom PPD-u, kako bi ga taj Vujnovac po 900% višoj cijeni prodavao Gradskoj plinari Zagreb, jest neviđeno u europskim okvirima.

Hrvatski građani (u samo 10 mjeseci) izloženi su već drugoj pljački na istom temelju (to jest) na trgovanju plinom, a u oba slučaja je riječ o ogromnim krađama, koje moraju plaćati – upravo hrvatski građani.

Hrvatski građani izloženi su bolesno visokim cijenama osobnih i higijenskih potrepština, i neviđeno niskim plaćama – koje možemo nazvati uvredom za dostojanstvo čovjeka.

Svaki hrvatski građanin (kad svakodnevno izlazi iz trgovine) treba se sjeti da je svoju kupovinu platio 30 ili 50% više, upravo zbog afera kao što je ova (koju ću sada ukratko opisati).

Plinska afera br. 2, u kojoj HEP od INA-e (po nalogu Plenkovića) kupuje plin za 47 eura, prodaje ga Vujnovčevom PPD-u za 10 eura, da bi ga Vujnovac prodavao Gradskoj plinari Zagreb (kojom upravlja možemovac Tomašević) za 106 eura.

Ovako otvoreni lopovluk nisu vidjele ni afričke diktature – Andrej Plenković, Frane Barbarić i Tomislav Tomašević odnose se prema novcima poreznih obveznika kao pijani milijarderi.

Reakcija, pak, društvenih elita na ovu neviđenu, šokantnu aferu jest sramotna, a reakcija parlamentarne oporbe na ovu aferu za svaku je osudu – jer je nedostatna, te se temelji na zadovoljavanju forme.

Valja podsjetiti da su upravo PPD i Vujnovac zajednički projekt SDP-a, HDZ-a i HNS-a. Stoga ne čudi blaga reakcija SDP-a i ostale oporbe, izuzevši MOST, na ovako brutalnu aferu.

Afera plin br. 2 posljedica je afere plin br. 1 iz kolovoza 2022., na koju su sve relevantne strukture zašutjele. DORH je ograničio i zaustavio istragu, a mediji i politički čimbenici su na tu aferu zaboravili – a sve po nalogu Andreja Plenkovića.

Osobno mogu svjedočiti uvredama i vrijeđanjima upućenima meni, zato što sam stalno upozoravala na razaračke posljedice korupcije.

Zbog mog spominjanja plinske afere INA-a br. 1, ja sam u svojevrsnoj medijskoj izolaciji, a razlog tomu je vrlo jednostavan.

Mediji i pravosuđe su pod potpunom blokadom i kontrolom vladajućih struktura, te svatko (tko se pokušava boriti za interese građana i tko zahtijeva poštivanje zakona) biva izoliran, ili ga se lažima pokušava diskreditirati.

Moram, pak, naglasiti, da svaki javni dužnosnik (to jest, političar) na bilo kojoj razini jest odvjetnik svojih građana, i dužan je reagirati na nanošenje štete hrvatskim građanima. Ako liječnik ne reagira kada pacijent ima infarkt, on čini kazneno djelo uskraćivanja obvezatne pomoći.

Ako političar vidi da netko potkrada njegove građane, i on ništa ne čini, on postaje sudionik lopovluka. Dakle, plinska afera br. 2 posljedica je prešućivanja plinske afere br.1, afere INA. Ali je i odgovor svim hrvatskim građanima zašto su im plaće niske, a cijene života tako visoke.

Plenkovićev HDZ, SDP, Možemo, HNS i DP udruženi su u zaštiti postojećeg poretka, čija je temeljna osnova pljačka vlastitog naroda. Lamentirati o svemu i svačemu, a umanjivati ovako brutalnu korupciju, jest dokaz zaštite temelja današnjeg poretka u Hrvatskoj koji se zove: nepravda i bezakonje.

Odgovorno tvrdim, da bi u svakoj članici EU ovakva afera rezultirala ostavkom vlade u samo 24 sata.

Hrvatski građani, pak, svjedoče da Andrej Plenković izlazi pred hrvatsku javnost i govori kako on nije informiran, najavljujući istrage (to jest) skrivanje afera putem provjerenog DORH-a.

Znači, osim što krade svoj narod, Andrej Plenković ga sustavno vrijeđa ovakvim lažnim tvrdnjama.

Plenković je postavio predsjednika Uprave HEP-a, postavio je ministra gospodarstva, postavio je Nadzorni odbor HEP-a, upravlja policijom, upravlja DORH-om, upravlja SOA-om – znači, informiran je s 5 strana – dakle informiran je do u detalje o svim događajima.

Ali, Plenkovićev temelj djelovanja jest blokada institucija kako bi se moglo krasti.

Jučerašnje informacija (da je USKOK iz HEP-a izuzeo dokumentaciju) jest klasična manipulacija a la HDZ-SDP, kakve su hrvatski građani vidjeli bezbroj puta.

Kada hrvatska javnost čuje da USKOK nešto ili nekoga istražuje, onda svi znamo da je nastupila operacija skrivanja lopovluka.

Naime, USKOK uobičajeno najavi istragu koja traje, dok se slučaj ne zaboravi.

Upravo je to Plenkovićeva namjera u aktualnoj aferi – kao i u aferi INA, kao i u aferi željezničke nesreće kod Novske, kao i u aferi Uljanik ili aferi Croatia osiguranje.

Dakle, novac se ukrade hrvatskim poreznim obveznicima, a onda nastupaju istražitelji koji pričaju o istrazi, a u biti – oni skrivaju krađu.

Svi radnici HEP-a, koji imaju mizerno niske plaće, svi zaposlenici INE, koji imaju mizerno plaće, zaposlenici školstva, zdravstva, zagrebačke čistoće, Porezne uprave, vatrogasci, policajci i vojnici, zaposlenici trgovačkih lanaca, prehrambene i tekstilne industrije, moraju biti svjesni, da je cjelokupni državni aparat (koji oni financiraju) blokiran od Andreja Plenkovića i od lažne oporbe, s isključivom namjerom omogućavanja lopovluka (kao što sam opisala u ovoj kaznenoj prijavi).

A to automatski znači – nanošenje štete običnom hrvatskom čovjeku.

Njemačka agencija za zaštitu tržišnog natjecanja kaznila je Facebook u Njemačkoj, zato što je Facebook zlorabio osobne podatke svojih korisnika. Facebook se žalio, i dobio pravo na njemačkom sudu.

Ali njemačka Agencija išla je na europski Sud u Luxembourgu, i izborila je prava njemačkim građanima. Ovo se zove – rad u skladu sa zakonom, i rad za građane koji te plaćaju.

Postavljam pitanje: što rade institucije hrvatske države?

Što radi AZTN u Hrvatskoj? Što radi Državni inspektorat? Što radi Porezna uprava? Što radi SOA? Što radi DORH? Što radi vlada?  Jedno je sigurno – za hrvatske građane definitivno ne radi.

Posljedica je da osobe, poput Pavla Vujnovca, u džepovima nose ogrlice od pola milijuna eura, a da pošteni hrvatski građani moraju dizati kredite kako bi podmirili svakodnevne životne potrebe.

Gospođi Hrvoj Šipek poručujem da vrlo ozbiljno shvati ovu kaznenu prijavu, koju ću dostaviti na stotine adresa (i u Hrvatskoj, i u Europskoj uniji), i da je dužna, sukladno zakonu, sve činjenice utvrditi, i postupati sukladno zakonu.

U ime stranke OiP (stranke na političkoj sceni u Hrvatskoj koja nije kupljena, koju ne financiraju nekakve strukture, i koja svaki dan rapidno raste) poručujem, da ćemo iskoristiti sva demokratska, dopuštena sredstva da suzbijemo korupciju, i zaustavimo razgradnju Hrvatske.

Hrvatska je bogata država koja ne uspijeva biti uspješna, zato što oni (koji njome upravljaju) koriste Hrvatsku za svoje osobne interese, unesrećujući ogromnu većinu hrvatskih građana.

Toj politici ćemo stati na kraj. A zloupurabljivačke strukture ćemo privesti pravdi, te ćemo Hrvatsku izvesti na put pravednosti i blagostanja.

U nastavku objavljujemo i tekst kaznene prijave:

Poštovana gospođo Glavna državna odvjetnice,

ovime podnosim kaznenu prijavu protiv:

1. Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH

2. Pavla Vujnovca, vlasnika ENNA grupe i PPD-a

3. Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a

4. Tomislava Tomaševića, gradonačelnika Grada Zagreba

zbog udruživanja s ciljem počinjenja kaznenog djela, ostvarivanja ne-pripadajuće imovinske koristi, nanošenja štete proračunu RH i proračunu Grada Zagreba, te ugrožavanja financijske stabilnosti RH, počinjene u slučaju trgovanja plinom između INA d.d. i HEP d.d.

  1. Andrej Plenković, kao čelni čovjek Vlade RH, a u dogovoru s drugo-prijavljenim

Pavlom Vujnovcem, nije ukinuo Uredbu od 14. rujna 2022. o obvezi INA d.d. da prodaje plin HEP-u d.d.

Ne-ukidanje navedene Uredbe Vlade RH jest namjera predsjednika vlade Plenkovića da priskrbi drugo-prijavljenom Vujnovcu i njegovoj tvrtki PPD, netržišnu i ne-pripadajuću zaradu, a na štetu hrvatskih poreznih obveznika.

Plenkovićeva vlada je Uredbom od 14. rujna 2022. obvezala INA d.d. da plin proizveden u RH prodaje HEP-u po 47 eura po MWh. Početkom 2023. godine skladište podzemnog plina OKOLI bilo je puno, te je obveza vlade bila ukinuti navedenu Uredbu, s obzirom na to da nije više bilo ugroženosti opskrbe hrvatskih građana i gospodarstva.

Uz popunjenost skladišta, činjenica da je cijena plina na europskom tržištu sustavno padala (te je ponuda plina bila nadprosječna) nalagala je vladi da ukine Uredbu.

Prvo-prijavljeni Andrej Plenković, u dogovoru s drugo-prijavljenim Pavlom Vujnovcem, nije ukidao navedenu Uredbu, kako bi HEP d.d. (koji je pod izravnim nadzorom Plenkovića) imao izliku za prodavanje plina po netržišnim uvjetima upravo Vujnovčevom PPD-u.

Nesumnjiva je namjera počinjenja kaznenog djela predsjednika vlade Andreja Plenkovića, s obzirom na to da kroz niz mehanizama nadzire rad HEP-a, te je bio potanko (i to na dnevnoj bazi) informiran o stanju na tržištu plina. Predsjednik vlade bio je informiran o tržišnim kretanjima trgovanja plinom putem ministra gospodarstva (dakle, Skupštine HEP-a) i putem NO HEP-a koji je osobno odabrao. Isto tako, predsjednik Uprave HEP-a, Frane Barbarić, kojega je upravo Plenković postavio na navedenu funkciju, u izravnoj je komunikaciji s predsjednikom vlade; dakle, predsjednik vlade bio je svjestan da će zadržavanje na snazi Uredbe o otkupu plina prouzročiti veliku materijalnu štetu HEP-u i hrvatskim poreznim obveznicima.

Upravo je u prvim mjesecima 2023. godine (znači, u vremenu generiranja gubitaka kroz HEP-ovo skupo kupovanje plina i prodaje PPD-u po smješno niskoj cijeni) Plenković dogovarao pokrivanje gubitaka HEP-u, i to novcima hrvatskih poreznih obveznika – i to u visini od 900 milijuna eura.

Ova činjenica dokazuje namjeru priskrbljivanja enormne i netržišne dobiti PPD-u, počinjenjem dvostruke štete hrvatskih poreznim obveznicima: prvo – netržišnim prodavanjem plina PPD-u, zbog kojih je HEP imao manje prihode, i drugo – pokrivanjem tih gubitaka iz proračuna RH.

Protupravna povezanost Andreja Plenkovića i Pavla Vujnovca dokazana je u niz primjera i prije opisanog slučaja INA-HEP. Samo predsjednik vlade ima moć utjecati na niz dužnosnika da pogoduju PPD-u i Vujnovcu, a što sljedeći slučajevi dokazuju:

– HEP, koji je pod nadzorom Andreja Plenkovića, 2021. godine, protivno uvjetima natječaja, isplatio je PPD-u 100%-ni avans koji nije bio predviđen ugovorom, što jest nedvojbeno protupravno pogodovanje.

– predsjednik vlade Andrej Plenković, propuštajući preuzimanje upravljanja poslovnim udjelima sankcioniranih tvrtki vlasnika poslovnih udjela Fortenove, omogućio je Pavlu Vujnovcu da s 29% upravlja Fortenovom, što jest protivno hrvatskim i europskim normama, te protivno interesima hrvatskih potrošača.

– predsjednik vlade Andrej Plenković blokirao je rad državnih institucija (kao što je Ured za sprječavanje pranja novca) kako bi Pavao Vujnovac i njegovi partneri preuzeli većinsko  vlasništvo nad tvrtkom Dalekovod d.d., pri čemu su Pavao Vujnovac i partneri počinili niz kaznenih dijela te oštetili proračun RH.

– predsjednik vlade Andrej Plenković je utjecajem na pravosudna tijela spriječio istraživanja Vujnovčevog partnera Josipa Jurčevića koji je obavljao transakcije s majkom prvoosumnjičenog Damira Škugora iz plinske afere br. 1. (Afera INA – pronevjera 1 milijarde kuna). Navedeni Jurčević je, kupujući potraživanje od majke g. Škugora, te vršeći isplate iz Republike Malte, omogućio milijunsku zaradu bez da je umirovljenica, gđa. Škugor, imala referenci u tom poslovanju, niti je gđa. Škugor investirala sredstva u realizaciji tog posla. Dakle, nesporna je upletenost Vujnovčevog partnera i u plinsku aferu br. 1, koji, pak, nisu obuhvaćeni u istrazi te afere.

– Predsjednik Vlade Plenković je protivno zakonu i načelu savjesnog gospodarenja, omogućio PPD-u da u partnerstvu s INA-om preuzme većinski udio u Petrokemiji d.d., pri čemu su INA i PPD bez stvarnog investiranja postali vlasnici Petrokemije. Nakon 4 godine i ne-izvršavanja obveza iz ugovora sa RH, Plenkovićeva vlada je dopustila prodaju Petrokemije kupcu iz Turske bez da je utvrđeno jesu li PPD i INA izvršili svoje ugovorne obveze.

2. Pavao Vujnovac, vlasnik PPD-a i ENNA grupe, inicirao je štetno ponašanje predsjednika vlade Andreja Plenkovića i zadržavanje Uredbe od 14. rujna 2022., koja je prouzročila znatnu štetu HEP-u.

Drugo-prijavljeni Pavao Vujnovac je, uz zaštitu Andreja Plenkovića, proveo ovaj štetni posao s treće-prijavljenim Franom Barbarićem, predsjednikom Uprave HEP-a

HEP je kupovao plin, sukladno Uredbi vlade, po 47 eura po MWh od INE, a prodavao ga PPD-u za 10 eura po MWh.

Drugo-prijavljeni Pavao Vujnovac je taj netržišno nisko plaćeni plin prodavao Gradskoj Plinari Zagreb Opskrba po 106 eura po MWh, čime je uprihodio ne-pripadajuću i zelenašku zaradu.

3. Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a, kojeg je na to mjesto postavio upravo Andrej Plenković, u niz drugih slučajeva pogodovao je Pavlu Vujnovcu, te je Barbarić izvršavao naloge Andreja Plenkovića i nanosio štetu HEP-u te proračunu RH.

Treće-prijavljeni Barbarić svjesno je stvarao gubitke za HEP (za koje snosi zakonsku odgovornost), istovremeno dogovarajući s predsjednikom vlade Andrejem Plenkovićem da tu štetu, i ne-pripadajuću zaradu Pavla Vujnovca, financiraju porezni obveznici RH.

Dokaz tomu je Odluka Vlade RH od 30. ožujka 2023. da pokrije gubitke HEP-a isplatom od 900 milijun eura poreznih sredstava hrvatskih građana.

Frane Barbarić nije koristio mogućnosti trgovanja plina na europskom tržištu, već je uglavnom

trgovao s PPD-om, pod izlikom energetske krize, nanoseći svjesno milijunske štete HEP-u, te posredno poreznim obveznicima RH.

4. Četvrto-prijavljeni, gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, pasivno je promatrao generiranje ogromnih gubitaka Gradske plinare Zagreb Opskrba (GPZO) koji nastaju uslijed netržišnog i štetnog dobavljačkog ugovora GPZO s PPD-om.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević javno je izjavljivao da je predmetni ugovor o kupnji plina štetan, ali unatoč javnim izjavama nije naložio GPZO-u da raskine isti, što je bio obvezan učiniti.

Svaki ugovor koji je nastao na temelju protupravnih radnji i koji pričinjava štetu, pravno je ništavan. Dakle, gradonačelnik Tomašević je bio obvezatan naložiti GPZO da raskine ugovor između GPZO i PPD-a.

Trenutačno je cijena koju GPZO plaća PPD-u trostruko viša nego na europskom tržištu.

Nesporno je da su žrtve protuzakonitog djelovanja prijavljene četvorice porezni obveznici RH, a istovremeno, na šteti koju trpe hrvatski građani, korist imaju Pavao Vujnovac i PPD.

DORH je dužan objektivno utvrditi sve gore opisane činjenice, te isto tako, putem odgovarajućih institucija RH (Ured za sprječavanje pranja novca) te drugih europskih organizacija, izvršiti provjeru imovine četvorice prijavljenih u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Vjerojatnost, da se ovako brutalno otvorena pogodovanja, na štetu vlastitih građana, događaju bez protuusluge osobama koje tu vrstu zlouporaba omogućuju, izrazito je niska.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto
zastupnica

Na znanje u Republici Hrvatskoj:

– Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, svim članovima

– Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, svim članovima

– Odbor za financije i državni proračun, svim članovima

– Odbor za gospodarstvo, svim članovima

– Odbor za pravosuđe, svim članovima

– svim hrvatskim zastupnicima u Europarlamentu

– HAZU, svim članovima

– HBK, svim članovima

– Državno odvjetničko vijeće, svim članovima

– Senatima sveučilišta i veleučilišta, svim članovima

– fakultetska vijeća pravnih fakulteta, svim članovima

– fakultetska vijeća ekonomskih fakulteta, svim članovima

– Matica hrvatska

– Državna revizija

Na znanje u Europskoj uniji:

– Izvršnoj potpredsjednici Europske Komisije, gospođi Margarethi Vestager
– Potpredsjednici Europske komisije i povjerenici za vrijednosti i transparentnost, gospođi Veri Jourovi
– Predsjednicima klubova zastupnika u Europskom parlamentu

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime