U Hrvatskoj se još brkaju ulagači iz kapitalističkog Hong Konga i komunističke Kine. Istodobno, mala je mogućnost da se provjeri bonitet tvrtke iz te daleke zemlje

Župan Longin ponovno bio u Kini, a plaćanje za Političku školu u Kumrovcu još jednom odgođeno

Zadarski župan ,Božidar Longin je nedavno ponovno bio u Kini, ovaj put u sastavu delegacije župana i gradonačelnika koji su išli skupljati iskustva o mogućnosti sklapanja poslova u ovom gospodarskom čudu, piše ezadar.rtl.hr.

Vjerojatno bi župan Longin po broju posjeta Kini i susretima s Kinezima već i sam mogao održati kakvo predavanje o perspektivama poslova s Kinezima. Možda su neki aranžmani i postignuti, ali javnost za njih ne zna, ili se možda radi o nekim sitnim osobnim profitima? Pravi poslovi ipak nikako da se dogode.

Naime, ono što Kinezi rade na izgradnji Pelješkog mosta je hvale vrijedno, ali nije nikakva kineska investicija u Hrvatskoj nego izvođenje radova plaćenih europskim kreditom  koji ćemo u konačnici mi otplatiti. 

Kako je vrlo neizvjesno poslovanje s Kinezima pokazala je i  još jedna odgoda plaćanja ugovorene cijene za kupnju nekadašnje Političke škole u Kumrovcu. I u ovom slučaju se obično misli kako se radi o poslu s Kinezima, jer se gospođa Jiang Yu hrvatskoj javnosti predstavila kao osoba s čak rodbinskim vezama u kineskom političkom vrhu, te kao poduzetnica koja je na čelu grupacije s milijun zaposlenih, piše ezadar.rtl.hr.

No sada je ipak svima postalo jasnije da se ne radi o kineskom interesu za investiciju u Kumrovcu, jer je Yu zapravo iz Hong Konga, a to je ipak nešto drugo.

Vlada želi prodati, a novac ne stiže

Njena hrvatska tvrtka Zhongya nekretnine jedina se bila javila na natječaj za prodaju tzv. Hotela Zagorje. Država je za taj ogromni betonski i zapušteni objekt odredila cijenu od 11 milijuna kuna, a gospođa Yu i njeni suradnici se rekli da će dati više – obradovali su Ministarstvo državne imovine ponudom od 1,892 milijuna eura, što je  trebala biti asocijacija na godinu rođenja Josipa Broza Tita.

No ni tjedan dana po zaključenju ugovora Yu je tražila odgodu plaćanja obećanih 14 milijuna kuna „zbog nemira u Hong Kongu“ koje je po tom opravdanju otežalo transfer novca između Hong Konga i NR Kine, te dalje prema Europi. Kad se saznalo za tu odgodu, čelnica Zhongye najavila je da sigurno plaćaju do sredine studenog, štoviše da će i sama doći čistiti zapuštenu Političku školu.

Rok za plaćanje istekao je u ponedjeljak, no umjesto fešte zbog izvršenog obećanja – još jedna odgoda. I opet je „kao razlog navedena i dalje nepovoljna politička situacija između Posebne upravne regije Hong Kong i Republike Kine, zbog čega je otežan transfer novčanih sredstava“.

Vlada RH je očito procijenila da je Zhongya ipak najbolja prilika da se ova nekretnina proda, pa je široke ruke produžila rok čak do konca ove godine. Jer 14 milijuna, plus skoro već milijun kuna zateznih kamata, ipak nije malo. Treba se nadati da će gospođa Yu skupiti taj novac, no sudeći po dosadašnjem razvoju situacije nije baš izvjesno da će to biti kapital iz Kine ili iz Hong Konga.

HNB: Klijenti nisu prijavili probleme u poslovanju s Kinom i Hong Kongom

Vlada očito nije htjela prekidati ovu igru iako je malo čudno kako jedna tvrtka s milijun zaposlenih nema nepunih dva milijuna eura za platiti nekretninu u tamo nekom zagorskom selu, te iako obrazloženje za odgodu i nije baš najuvjerljivije. Naime, iz HNB-a smo dobili ovakvu informaciju:

– Hrvatska narodna banka nije primijetila probleme u izvršavanju plaćanja svojih klijenata prema primateljima u Narodnoj Republici Kini i Hong Kongu niti su naši klijenti prijavili bilo kakve probleme. Isto tako, HNB nema saznanja o tome postoje li teškoće u platnom prometu između Hong Konga i Narodne Republike Kine, odnosno o tome jesu li otežani prijenos novčanih sredstava između Hong Konga i NR Kine i isplate prema Europi.

Demonstracija i nemira po Hong Kongu ima, ali tokovi novca nisu prekinuti, kaže HNB. Zhongya nekretnine d.o.o. je tvrtka registrirana u Hrvatskoj i HNB-u nije prijavila da ima ikakve teškoće, na temelju čega se opravdava da nema novca za plaćanje ugovorene cijene? 

Kakva je ta tvrtka Zhongya, odnosno Z-Run Well Ton Industry koje vodi gđa Yu u Kini, odnosno Hong Kongu? Osim na web stranicama ove kompanije iz kojih se malo što može saznati o bonitetu i poslovanju, nema u biti načina da se dokuči o kakvoj se kompaniji radi i koliko ozbiljno namjerava ulagati u Hrvatskoj.

Čak i kad se dobije podatak o kineskom nazivu tvrtke 中亚 i porezni  njen broj 稅碼,  a ovo su kineskim znakovima ispisana imena Zhongye na dokumentima kojima se barata u Hrvatskoj.

Veleposlanstvo NR Kine u Hrvatskoj nema detalje o tvrtkama“, te dodaje da će se „sve tvrtke, uključujući kineske, pridržavati lokalnih zakona i propisa i dobronamjerno djelovati na domaćem tržištu ili u stranim zemljama, to uvijek zahtijevamo i savjetujemo od kineskih kompanija.“

A u predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u Šangaju kažu da se malo toga može saznati o poslovanju pojedinih kineskih ili hongkonških tvrtki. „Ukoliko uspijete doći do naziva i poreznog broja moguće je provjeriti tvrtku ali za razliku od našeg Sudskog registra gdje dobijete dosta dobar uvid o tvrtki, ovdje su dostupni samo osnovni podaci kao naziv, datum osnivanja, odgovorna osoba, porezni broj te upisani kapital.“

Kako, dakle, provjeriti koliko je vjerodostojno ono što „kineski ulagači“ govore o sebi i najavljuju ulaganja od 20, pa i 200 milijuna eura u Hrvatskoj?

Vlada RH je odlučila dalje ne provjeravati nego vjerovati gđi Yu i njenim ovdašnjim partnerima. Ali možda zato tako često šalje župane, gradonačelnike pa i neke načelnike u Kinu da se oni tamo školuju, upoznaju prave investitore i  otvore špinu novca koja će krenuti prema Hrvatskoj?(Izvor: ezadar.rtl.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime