Igrice mogu biti zanimljive i zabavne, ali u isto vrijeme mogu pomoći s učenjem. Posljednjih godina kreatori igrica puno rade na tome da njihove igre sa sobom nose i neke beneficije kao što je indirektna edukacija djece, budući da su upravo djeca ta koja ih najviše i igraju. Integracija tehnologije u svakodnevno učenje pokazala je sjajne rezultate pa se tako dio učenja preselio s ploče i školskih klupa u razne igrice i aplikacije na računalu ili mobitelu

Učenje kroz igrice je svojevrsno korištenje igrica s višim ciljem dječjeg razvoja i napretka. Postoje razne igrice za djecu koje poboljšavaju analitičko razmišljanje i donošenje određenih odluka. Djeca danas jako brzo usvajaju korištenje Interneta i sve im je dostupno na dlanu, no teško će Internet koristiti za učenje. Igre su stoga prepoznate kao glavna dječja zanimacija i na djecu se pokušava ciljano djelovati baš putem njih. Učenje kroz igrice sa sobom nosi pregršt raznih prednosti, a donosimo neke od njih.

Poboljšava samopouzdanje

Svatko u životu ponekad naiđe na neki izazov koji kada se uspješno odradi osobi podigne samopouzdanje. Za djecu su ti izazovi ipak nešto manji i dolaze u raznim oblicima, a jedan od njih su igrice. Već sa samim prelaskom razine u igrici, djeci će porasti samopouzdanje te valja uzeti u obzir koliko je ono važno kod mladih osoba koje se izgrađuju.

Širi spektar znanja

Djecu će zaintrigirati gotovo bilo što ako im je predstavljeno na zabavan i privlačan način. Dakle, bilo koji oblik općeg znanja predstavljen kroz neku zabavnu igricu bit će vrlo rado prihvaćen. Kasnije se možete naći u situaciji da vam dijete zapravo samo znatiželjno dođe s pitanjem blisko vezanim uz ono što je naučilo i postavi neko zanimljivo pitanje. Tada ćete moći biti definitivno sigurni kako se sve isplatilo.

Bolje pamćenje

Kada dijete uči kroz razne vizualne situacije, smatra se kako je aktivno više važnijih regija mozga i da sve rezultira poboljšanjem u pamćenju. Također, vizualnim načinom učenja smanjuje se samo vrijeme potrebno za učenje i povećava se brzina razumijevanja viđenog, a naposljetku sve dovodi do usavršavanja novih metoda učenja i vizualiziranja raznih problema u svrhu rješavanja istih.

Poboljšane vještine u stvarnom svijetu

Kada dijete uči nešto novo kroz igricu, ono se zapravo nađe u određenoj situacija, ali u virtualnom obliku. Sasvim je sigurno da je to ipak malo više iskustva u usporedbi s djecom koja nešto nisu iskusila niti na taj način. To dovodi do poboljšanih vještina u stvarnom svijetu gdje djeca uspiju primijeniti naučeno iz igrica.

Bolje analitičke vještine

Učenje kroz igrice uvelike će povećati radne i analitičke vještine djeteta. One se najbolje povećavaju kroz igre koje promoviraju korištenje logike i kritičkog razmišljanja. Iako je riječ o često zanemarenim vještinama kod djece, vrlo je važno da imaju neku osnovu načina razmišljanja na kojoj će se kroz svoj razvoj sve više izgrađivati.

Koristi kod odraslih

Postoji još puno koristi igrica na razvoj djeteta, a ono što nismo spomenuli jest da igrice mogu biti jako korisne i za starije osobe. Upravo one mogu poboljšati pamćenje i kod odraslih, a isto će djelovati i na koncentraciju, načine razmišljanja i brzinu reakcije na određene situacije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime