Ožujsko pivo i Zagrebačka pivovara te umjetnički kolektivi Graffiti na Gradele i Dostava Zvuka ovog su vikenda u Ulici slobode na kućnom broju 16 oslikali mural vatrogasca. Prve reakcija građana su sjajne

To je treći, i ujedno posljednji, mural u nizu koje su Žuja i umjetnički kolektivi oslikali na gradskim zidovima u sklopu kampanje ‘Dobri ljudi’. Nakon donacija hrvatskim organizacijama u kojima djeluje velik broj volontera, izložbe Mare Milin koja je fotografirala neke od tih volontera i aktivacije ‘Opjevani junaci’, a potom i pjesme ‘Junaci’ u Vanninoj izvedbi, Žuja je ljudima velikog srca zahvalila i muralima u tri hrvatska grada: Zagrebu, Osijeku i Splitu. Tako je nakon crteža alpinistice u Zagrebu i liječnice u Osijeku ovog vikenda u Splitu osvanuo crtež vatrogasca. Kad se ta tri crteža spoje čine jedan u kojem se alpinistica, liječnica i vatrogasac drže za ruke i simboliziraju zajedništvo.

Drago nam je što smo dobili poziv da sudjelujemo u ovako velikom projektu koji je, prije svega, fokusiran na zajednicu i one vrijednosti koje se u društvu često pogube. Muralima želimo napraviti trajni podsjetnik na solidarnost, angažman u lokalnoj sredini i pomaganje jednih drugima. Ove smo godine mogli vidjeti kako su brojni poznati, ali i nepoznati, odnosno ‘nevidljivi’, heroji pomagali sugrađanima i zajednici te su se uz brojna odricanja stavljali drugima na raspolaganje – što je u konačnici i rezultiralo time da se neke situacije lakše prebrode, odnosno da što prije nastavimo, barem djelomično, živjeti živote koje smo živjeli i prije kriza. Zajednički nazivnik svih tih situacija je solidarnost, odnosno nesebično i herojsko pružanje ruke jednih drugima, stoga je upravo to središnja poruka naših murala“, rekao je Marko Boko, osnivač Graffita na Gradele.

Na svim muralima su istaknuti i dirljivi stihovi zahvale herojima današnjice koji su odabrani u sklopu Žujine digitalne aktivacije ‘Opjevani junaci’ čiji je cilj bio prikupiti što više emotivnih zahvala građanki i građana njihovim herojima. Dio odabranih stihova iz aktivacije postao je dio murala, a drugi je dio pretočen u pjesmu ‘Junaci’ u Vanninoj izvedbi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime