Hrvatsku javnost posebno zabrinjava pojavljivanje Damira Truta ispred Stožera civilne zaštite RH i to kad je riječ o podjeli zaštitne opreme. Prateći izjave i karijeru stanovitog Truta realno je za očekivati da će zaštitnu opremu nabavljati po najvišim cijenama – i dijeliti je kumovima. Ako je politika dementna – nisu građani!

Dok je petorka pripremala mjere i svakodnevno izlazila pred javnost u borbi protiv koronavirusa, u pozadini se „rodio mali bog“. Nakon 15 godina potpuno zapostavljena i dezintegrirana civilna zaštita doživjela je svojih 5 minuta, no nažalost kao NEBO 1 – pojavila se individua koja je najviše kompromitirala zaštitu i spašavanje/civilnu zaštitu – Damir Trut.

Nebo 1 i Nebo 2 kreativna su imena u sustavu veze koje su si dodijelili dužnosnici Ravnateljstva civilne zaštite kad „motorolama“ komuniciraju sa Stožerima diljem RH. Tako npr. Stožer Virovitičke županije zove Nebo! 

Damir Trut, javnosti poznat iz dvojca Poldrugač – Trut koji su osnivanjem Državne uprave za zaštitu i spašavanje 2005.g. trebali provesti natječaj kupovine helikoptera za medicinski prijevoz (HEMS). Nakon niza pokušaja namještanja natječaja i ubiranja izdašnih provizija, Vlada je povukla natječaj. Kasnije se saznalo da je Poldrugač bio Sanaderov kadar s „Malo vitra“, a od stručnosti – imao je srednju školu. Na mjestu ravnatelja naslijedio ga je Damir Trut. Nakon što su se obojica uspješno skrivala od medija za vrijeme katastrofe na Kornatima i pogibije vatrogasaca – izbjegli su bilo kakvu odgovornost. Tada javnost nije primijetila da je u njihovoj ingerenciji bilo vatrogastvo, a glavni vatrogasni zapovjednik odgovarao je Poldrugaču i Trutu. Nažalost, skrivali su se „veliki“, a odgovarao je prvi u lancu zapovijedanja – Slavica. Vrhunac ambicija i želje za upravljanjem pokazao je Poldrugač kad je, u rujnu iste godine, prilikom obraćanja vatrogascima na sjednici predsjedništva HVZ-a – proglasio požarnu sezonu – USPJEŠNOM! (Slobodna Dalmacija, 2007.)    

Nakon ove skandalozne izjave ravnateljsko mjesto preuzima Trut s drugom poznatom izjavom: „da je u Hrvata normalnost da svaki dužnosnik ima kaznene prijave“ objavljenom u dnevniku Nove tv kao odgovor na pitanje novinara o „peglanju kartica“ i upitnim  javnim nabavama (https://www.youtube.com/watch?v=ye4775yZYr0).     

Unosan posao kojim je Trut dodatno kompromitirao Državnu upravu za zaštitu i spašavanje bilo je inzistiranje da svaka naša lokalna samouprava (svaka mala općinica) izradi detaljnu i pre-kompliciranu „Procjenu ugroženosti“ i  detaljan „Plan djelovanja“. Ovako zahtjevni dokumenti izrađuju se samo na razini države – jasno stoji u Direktivama EU. Naravno ovo je Trut zanemario upravo zato da bi svom kumu vlasniku tvrtke „Nw-Wind“ osigurao prednost na tržištu i izdao mu licencu odmah po zaprimljenom zahtjevu dok je zahtjeve drugih hrvatskih tvrtki držao u ladici gotovo godinu dana.  

Po smjeni, nakon pobjede SDP-a na izborima, Trut se istom snalažljivošću posvetio obrazovanju pa je nakon navodnog magisterija s područja „poljosigurnosti“ (što god to značilo) za koji se sam ne sjeća kad ga je stekao – pa je objavio pod „savjest osobe“ da ga ima iz 2002.g., a potom da je magistrirao 2004.!?

Koliko se u Hrvatskoj drži do znanosti pokazala je Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za visoko obrazovanje (AZVO), kad je Trutu 2018.g. priznala navodni doktorat stečen na mostarskom Univerzitetu modernih znanosti – CKM. Naravno da ne možemo ocijeniti navodni znanstveni rad jer je nedostupan hrvatskoj znanstvenoj zajednici. Još je gore što se navodni znanstvenik Trut predstavlja kao profesor i što predaje budućim policajcima na Policijskoj akademiji!? I naravno – našoj djeci koja pohađaju taj isti UNIVERZITET nisu priznate diplome niti znanstveni radovi u RH.     

Nakon Truta neki su drugi ravnatelji pokušali uhvatiti kormilo destabilizirane DUZS, koja je u međuvremenu narasla na giganta novozaposlene administracije na adresi Nehajska 5. Sve to odvijalo se na štetu županijskih ureda koji su namjerno kadrovski oslabljeni da bi se stvorio prostor za zapošljavanje rođaka i prijatelja u zagrebačkom sjedištu. I danas će vam demagozi civilne zaštite stati pred javnost i reći da je „gotovo isti broj zaposlenih“.

Da bi se zameo trag nepotizmu, javnim nabavama, neradu i nesposobnosti  – danas je popularno izmišljati nove institucije – pa je tako DUZS postao „Ravnateljstvo civilne zaštite“ koje je progutalo isto tako neuspješne institucije za koje javnost nije niti znala da postoje. A još manje – što su radili i koji su im rezultati. I pogotovo – kakva im je bilanca?  

Umjesto pokore – neuspješni kadrovi DUZS-a nagrađeni su – pa su dvojica napredovala do pomoćnika ministra Božinovića!  Drugi pomoćnik ministra je Cvjetko Obradović koji je u DUZS-u naslijedio majstoricu plagiranja, mobbinga i javnih nabava – Vesnu Stajčić (o svemu su izvješćivali mediji: plagiranje programa za prostorno uređenje u Sisačko – moslavačkoj županiji, optužnica za mobbing, nalaz Revizije u DUZS)

I naravno – samo je Nebo granica!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime